Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Całą konstrukcję, z obu stron, zamykają dwukolorowe, zakończone latarniami, słupki. Nie są to zwykłe słupy, lecz dokładnie takie, jakich w Kanale Weneckim używa się do parkowania gondoli. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Całą konstrukcję, z obu stron, zamykają dwukolorowe, zakończone latarniami, słupki. Nie są to zwykłe słupy, lecz dokładnie takie, jakich w Kanale Weneckim używa się do parkowania gondoli. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
01 kwi 2008 00:00

Jak zaaranżować łazienkę w stylu orientalnym?

Luksusowy, imponująco wyposażony salon łazienkowy to Wenecja w pigułce. Z gondolami, legendarnymi uliczkami, przepychem Pałacu Dożów.

Dużą łazienkę, położoną tuż obok małżeńskiej sypialni, zaaranżowano w weneckiej stylistyce. Niepowtarzalny, orientalny klimat tworzą tu pionowe lustra, kształtem nawiązujące do gotyckich arkad, podświetlane okienka i nisze z oryginalnymi figurkami, specjalnie zaprojektowane lampy „mauretańskie”, stylizowane meble i baterie oraz nastrojowe, różnorodne oświetlenie.

Wszechobecną, piaskową, jakby roziskrzoną słońcem kolorystykę ożywiają odcienie ciemnego brązu, a także głębokiego, morskiego granatu. Zastosowane materiały to głównie większe lub drobniejsze płytki gresowe o niejednorodnej tonacji. Całość wyraźnie podzielono na trzy strefy: kąpielową (z wanną), toaletową (z umywalką i dużym lustrem), oraz WC, w której znalazła się także kabina prysznicowa.

Stylowa wanna

Część kąpielowa została zainspirowana wyglądem weneckiej uliczki, dwie pozostałe strefy to nawiązanie do zabytkowego, pochodzącego z XIV wieku Pałacu Dożów. Przy ścianie, na której plastycy odtworzyli uliczkę z pływającymi gondolami, ustawiono wannę.

Podczas kąpieli, której zwykle towarzyszą nastrojowe świece i aromatyczne olejki, wanna „zamienia się” w gondolę, miejsce, gdzie można się zrelaksować i oddać marzeniom... albo podziwiać „mauretańskie”, pięknie zdobione koralikami, lampy. Salonowy charakter wnętrza podkreślają dodatkowo stylizowane meble: fotel i siedzisko oraz połyskliwa wenecka roleta w oknie, której szykowną urodę i fakturę można w pełni docenić dopiero po jej podniesieniu.

W Pałacu Dożów

Inne części łazienki kryją w sobie kolejne atrakcje. Umywalka została oparta na blacie szafki o dość nietypowej formie, którą z obu stron zamykają dwukolorowe, zakończone latarniami słupki – imitacja słupów, używanych w Kanale Weneckim do parkowania gondoli.

Nad lustrem odwzorowano fragment Pałacu Dożów (Palazzo Ducale) – część portyku z arkadami opartymi na kolumnach. Ściana, przy której zaaranżowano WC, została pokryta mozaiką – imitacją fasady gotyckiego pałacu, dekorowanej marmurowymi rombami w trzech barwach, zaś nad lustrem przy drzwiach umieszczono charakterystyczne, podświetlone rozety.

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • Gość, 2009-06-19 08:49:54

    CHCECIE ZMIENIĆ SWOJĄ SYPIALNIĘ?

    ,Wygraj_sypialnie_z_Woodways,,sypialnie

POLECAMY W SERWISACH