Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Zastosowano gres o fakturze naturalnego kamienia jako świetne zestawienie z drewnianą podbitką sufitu. Fot. Bartosz Jarosz

Zastosowano gres o fakturze naturalnego kamienia jako świetne zestawienie z drewnianą podbitką sufitu. Fot. Bartosz Jarosz
  • Autor: Justyna Majkowska
  • 16 lut 2014 05:21

Łazienka na poddaszu. Naturalne materiały w nowoczesnej aranżacji

Pomieszczenie znajduje się w jednorodzinnym budynku mieszkalnym. Właściciele to miłośnicy podróżowania i twórczego spojrzenia na świat.

Aranżacja łazienki nie była prostym zadaniem. Pomieszczenie usytuowane jest na poddaszu, dlatego rozmieszczenie urządzeń sanitarnych należało dostosować do skosów wynikających z konstrukcji więźby dachowej.

Cechą charakterystyczną łazienki jest wykorzystanie naturalnych materiałów wykończeniowych. Na suficie zastosowano drewnianą podbitkę. Chociaż podłogę i ściany wykończono gresem, dzięki swojej fakturze wygląda jak naturalny kamień. Strefę prysznicową wydzielono szklanym parawanem. Zdecydowano się na rozwiązanie bezbrodzikowe z odpływem liniowym. Dzięki temu zachowana została jednolita posadzka, bez progów utrudniających poruszanie się.

W części umywalkowej wyróżniony został piękny słup wykonany z łączonego drewna. Każdy segment przecięto w sposób uwidaczniający przekrój poziomy pnia.  Do białej, prostokątnej umywalki zainstalowano chromowany, ozdobny syfon pod którym znajduje się szafka do przechowywania podręcznych środków toaletowych.

Ręczniki i ściana z drzwiami są w turkusowym kolorze, który świetnie pasuje do drewnianych wykończeń. Szklane, zdobione grafiką drzwi są lekkim elementem, który „odciąża” masywność ościeżnic. Wzrok przyciąga wyjątkowe wzornictwo osprzętu elektrycznego oraz opraw oświetleniowych.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA