Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Teatralna gra świateł odkrywa urodę i smaczki łazienki, która jest zarezerwowana dla małżeńskiej sypialni. Połączenie materiałów: dębu barwionego na kolor podłogi (merbau) oraz trawertynu żywicowanego, dało doskonały efekt. Fot. Monika Filipiuk.

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Teatralna gra świateł odkrywa urodę i smaczki łazienki, która jest zarezerwowana dla małżeńskiej sypialni. Połączenie materiałów: dębu barwionego na kolor podłogi (merbau) oraz trawertynu żywicowanego, dało doskonały efekt. Fot. Monika Filipiuk.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
02 lut 2009 11:53

Łazienka w drewnie może być funkcjonalna!

Wzornictwo inspirowane moderną lat 60. i 70., potraktowana priorytetowo wygoda jako walor uniwersalny i dyskretna nuta klimatu śródziemnomorskiego, by ocieplić całość. Oto trzy stylistyczne dominanty tej łazienki.

Poszczególne wnętrza w tym apartamencie projektant potraktował jako przestrzenne moduły. Dzięki przesuwnym szklanym drzwiom hol czy gabinet do pracy mogą być połączone ze strefą kuchni i salonu albo zostać od niej całkowicie odcięte.

Ta sama reguła dynamicznej jedności obowiązuje w relacji sypialni z łazienką. Właściciele, mimo namawiania przez architekta, nie chcieli zrezygnować z drzwi między nimi. Nie dość jednak, że drzwi są szklane i przesuwne, to jeszcze nigdy się ich nie zamyka, czyli tak, jakby ich nie było.

Przytulne wnętrza

Jedność obu pomieszczeń to nie tylko przestrzenna integralność, ale także tożsamość stylu czy – by nazwać rzecz inaczej – aranżacyjnego mikroklimatu. Kreują go ciepło drewna merbau, miękkie, tkaninowe światło, sączące się w obu wnętrzach oraz odcienie brązu, który zdominował ich kolorystykę. Choć królują tu proste, surowe, geometryczne formy, zarówno sypialnia, jak i salonik kąpielowy sprawiają wrażenie niezwykle przytulnych. W łazience efekt przyjaznego użytkownikom wnętrza uzyskano dzięki połączeniu trawertynu i drewna.

Wydaje się jakby, wraz z pochodzącym z rejonu Morza Śródziemnego, kamieniem wdarła się tu ciepła, nasycona słońcem bryza. Piaskowy, pustynny kolor płytek współgra z egzotyką merbau.

Choć w oryginalnej postaci występuje tu ono tylko na podłodze, wykonane z dębu szafki i fragmenty ścian, dzięki odpowiedniemu barwieniu, znakomicie je imitują.

Wanna...w holu?

Ideą przyświecającą projektowi było zapewnienie użytkownikom maksymalnego komfortu – w łazience znalazła się więc wygodna, dwuosobowa wanna. Co więcej, udało się ją zainstalować tak, by nie anektowała zbyt dużej powierzchni.

Nie zajmuje jej zbyt wiele, gdyż tak naprawdę wylądowała… w holu. Projektant zagarnął część przestrzeni korytarza, wznosząc między nim a łazienką półokrągłą ściankę z pustaków szklanych. W powstałą wnękę wpasowany został okrągły brzeg misy, wannowe unface to prosta krawędź.

Reprezentacyjny wizerunek wanny jest kwestią niebagatelną, gdy weźmiemy pod uwagę, że wprost na nią pada wzrok osoby leżącej w sypialnianym łóżku. Ściana z pustaków szklanych uatrakcyjnia także wygląd łazienki, rozbijając kamienno-drewniany monolit jej wystroju. Ponadto stanowi źródło światła w obu spiętych nią przestrzeniach.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH