Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Szare płytki z efektem przetarcia z powodzeniem imitują beton, a ich połyskujące wykończenie, wprowadza do wnętrza lekkość. Projekt: Agnieszka Hincz. Fot. Michał Młynarczyk

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Szare płytki z efektem przetarcia z powodzeniem imitują beton, a ich połyskujące wykończenie, wprowadza do wnętrza lekkość. Projekt: Agnieszka Hincz. Fot. Michał Młynarczyk
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
04 paź 2018 15:10

Łazienka w stylu industrialnym - zobacz ciekawy projekt

Zgłaszając się do arch. Agnieszki Hincz inwestorzy wiedzieli, że chcą łazienki w stylu industrialnym, ale jednocześnie takiej, która wyrażałaby ich osobowość. Architekt stworzyła wnętrze, w którym wyraźnie odczuwa się atmosferę pofabrycznego loftu, a jednocześnie mnóstwo w nim nietuzinkowych akcentów.

Jak przyznaje sama autorka projektu, łazienka nie jest typowo industrialna. Choć szare płytki z efektem przetarcia z powodzeniem imitują beton, to mają połyskujące wykończenie, które wprowadza do wystroju wnętrza więcej światła i lekkości. Jednocześnie fakturę cementu zestawiono ze zdecydowanym geometrycznym motywem płytek z kolekcji Paris Saint Germain zaprojektowanych przez Macieja Zienia dla marki Tubądzin. Wzorzyste płytki pojawiają się nie tylko w roli dekoracyjnych intarsji, ale zdobią znaczną część ścian. Z kolei w strefie prysznica i we wnękach ściennych rolę elementu wykończeniowego pełnią płytki imitujące drewnianą deskę. Dosyć często dobieram płytki z różnych serii. Traktuję je jako okładziny – nie muszą pasować do siebie nawzajem, ważne, żeby wspólne z meblami, z oświetleniem, kolorami stworzyły całość – wyjaśnia odważny wybór aż trzech różnych faktur Agnieszka Hincz.

Równie efektowne co wykończenie podłóg i ścian są także pozostałe elementy wyposażenia, które znalazły się na ich tle. Wzrok przyciąga zwłaszcza strefa umywalki, w której rolę szafki podumywalkowej pełni oryginalna drewniana komoda na metalowym szkielecie. Z matowym czarnym wykończeniem nóżek mebla idealnie harmonizują wyeksponowane na tle białego sufitu czarne listwy, na których zamontowano oświetlenie oraz oryginalne, czarne kontakty. Blat wieńczy elegancka misa umywalkowa o miękkim kształcie, z kolei klasyczne stojaki na ręczniki zastąpiła stojąca nieopodal drewniana drabina. Najbardziej charakterystyczna jest jednak lampa ścienna nad umywalką. Zależało mi na industrialnym stylu wnętrza ,ale również na dobrym oświetleniu lustra. Ta lampa wydała się idealnym połączeniem designu i użyteczności – mówi architekt. Oryginalna forma „udająca” czarny wentylator skrywa w sobie aż pięć żarówek.

Na sześciu metrach kwadratowych autorce projektu udało się zmieścić wszystkie niezbędne funkcje, czyniące łazienkę funkcjonalną. Przy oknie, na niewysokim drewnianym podeście zaplanowano wannę, a na przeciwko pod skosem dachowym znalazła się kabina prysznicowa. Zamiast dużej ilości mebli architekt zastosowała wykończone w kolorze drewna nisze ścienne, które pełnią rolę praktycznych półek na kosmetyki czy akcesoria.

Projekt wnętrza: arch. Agnieszka Hincz, Architetto Pracownia Architektoniczna, www.architetto.pl

Zdjęcia: Michał Młynarczyk

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH