Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Widok na Morze Śródziemne dubluje się i powiększa za sprawą dużego zwierciadła umieszczonego na prostopadłej ścianie. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Widok na Morze Śródziemne dubluje się i powiększa za sprawą dużego zwierciadła umieszczonego na prostopadłej ścianie. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
29 gru 2010 10:15

Pod słońcem Toskanii

Surowy, wręcz minimalistyczny salon kąpielowy, może być również pogodny. W jaki sposób? W tym przypadku grafitowe płytki zrównoważono nadmorskim zdjęciem, rozpostartym nad wanną.

Skojarzenia z morzem w tym salonie kąpielowym nie wzięły się znikąd. Mieści się on w gdyńskim mieszkaniu (64,5 m2), które z kolei znajduje się na nowo powstałym osiedlu „Komandorskie Wzgórza”.

Sami mieszkańcy także są związani z żywiołem wody – zwłaszcza pan domu uwielbia windsurfing, co sprawia, że chętnie wypoczywa z żoną na Półwyspie Helskim. Początkowo deweloper zaplanował to wnętrze w innym wymiarze, dlatego proj. Lucyna Kołodziejska zdecydowała o wyburzeniu ścian, co przyczyniło się do pomniejszenia sypialni na rzecz łazienki. Dzięki temu zabiegowi, zarówno wanna, jak i bidet mogły zmieścić się na powiększonym o 1,5 m2 metrażu.

Jednak dużo do powiedzenia, w kwestii perspektywy, miały tu same elementy wystroju. Wielkoformatowe płytki, w identycznym odcieniu, ułożono na ścianach i podłodze tak, że linie fug są prawie niewidoczne. Daje to wrażenie nieskończoności.

Nad umywalką grafitowa płaszczyzna przechodzi w długie lustro (270x112 cm), a następnie w piękne zdjęcie toskańskiego krajobrazu. Pan domu osobiście je wykonał podczas jednej z podróży do Włoch. Wydrukowano je na płycie PCV i przyklejono do ściany.

Nie tylko długość, ale i wysokość wnętrza jest tu istotna – strop optycznie podnosi podwieszany sufit, uplasowany częściowo nad umywalką i wanną. Wpuszczono w niego lampy dające pogodne światło, stwarzające jednocześnie wrażenie powiększenia salonu kąpielowego. Widać to zwłaszcza, gdy odbija swój blask i uwydatnia – wydawałoby się bezkresny – horyzont morskiego widoku. Ciepło atmosfery tej łazienki właściciele mogą odczuć także dosłownie.

– Dzięki zastosowaniu ogrzewania podłogowego ma się wrażenie jak gdyby stąpało się po rozgrzanych słońcem Toskanii kamieniach, które można zobaczyć na fotografii umieszczonej nad wanną – dodaje Lucyna Kołodziejska.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH