Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Nietypowe dekoracje w nietypowych miejscach – skrzydłokwiaty w dużej szklanej donicy, wypełnionej żwirem ustawiono na podłodze, a nad sedesem i bidetem zwieszone są zielistki. Fot. Bartosz Jarosz.

Nietypowe dekoracje w nietypowych miejscach – skrzydłokwiaty w dużej szklanej donicy, wypełnionej żwirem ustawiono na podłodze, a nad sedesem i bidetem zwieszone są zielistki. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 08 maj 2009 10:22 (aktualizacja: 27 gru 2013 12:01)

Tonacje zieleni

Soczyste kiwi, zielona oliwka, kwiaty i jeszcze raz kwiaty... Zamiłowanie właścicielki do wszystkich tonacji zieleni musiało znaleźć odbicie w aranżacji łazienki jej marzeń. Intymne spotkania z przyrodą mają tu miejsce na każdym kroku i to na najmniej spodziewanych ścieżkach.

W ten oto sposób rozkoszą kąpieli można cieszyć się w bliskiej obecności natury. Wszystko to dzięki – oryginalnej jak na to miejsce – kwiatowej dekoracji umieszczonej na wysokim podeście przy wannie. Tutaj też zaczyna się pas zieleni z płytek ceramicznych włoskiej firmy Lea Ceramiche, który miękko opadając na podłogę, wskazuje drogę do kolejnego zakątka przyrodniczego, ukrytego w zaciszu tej łazienki. Dosyć nietypowo umieszczone skrzydłokwiaty zachwycają swoim pięknem z dekoracyjnej, wypełnionej żwirem, szklanej donicy ustawionej na poziomie podłogi. Kolejny zielony okaz – pierzasta zielistka – znalazł swoje miejsce na drewnianej półce wieńczącej obudowę podtynkowych stelaży instalacyjnych sedesu i bidetu.

Niewielka wnęka nad nią pomalowana farbą w ciepłym odcieniu zieleni, pięknie kontrastuje z kremową bielą ścian i podłogi. Komplet z półką stanowi drewniana podpora umywalki. Takie naturalne akcenty, w połączeniu z optymistyczną kolorystyką i opływowymi kształtami sedesu i bidetu, nadają całej atmosferze nutę przytulności. Podobne odczucia wyzwala widok miękkich, okrągłych dywaników o oliwkowej barwie. To, co zwraca uwagę i nieco zaskakuje, to specjalnie wybudowana niemal w centrum łazienki, wielofunkcyjna ściana z płyty kartonowo-gipsowej. Projektanci celowo zostawili wokół niej otwartą przestrzeń, by optycznie wnętrze nie straciło na lekkości i przestrzeni. Każdy fragment konstrukcji - ma do spełnienia określoną funkcję. Jej reprezentacyjna strona to miejsce na lustro i pojemny schowek na kosmetyki i przybory codziennego użytku.

We wnękach schowanych za lustrem można ustawić wiele niezastąpionych w łazience małych i nieco większych drobiazgów. To tutaj pomysłowo i wygodnie ukryte zostały także wszelkie mało estetyczne elementy instalacyjne i gniazdka. W tylnej części ścianki natomiast, zainstalowany został grzejnik, po to, by dyskretnie suszyć mokre ręczniki. Boczny fragment ścianki wykorzystano na wieszaki do ręczników, po które bez trudu można sięgnąć po kąpieli w wannie. Wszystko zostało tak pomyślane, by żadna zbędna rzecz nie pozostawała w bezpośrednim zasięgu wzroku podziwiających to gustownie wykończone pomieszczenie. Bo tutaj dostrzec trzeba piękno przyrody, chłonąć uzdrawiającą moc zieleni i w pełni się tym delektować...

PROJEKTANT


Magdalena Listoś

WASZE KOMENTARZE (5) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA