Niebieska mozaika przywołuje skojarzenia z morską kąpielą. Dzięki obszernej obudowie wanny, zyskano dużo miejsca na przechowywanie akcesoriów i dekoracje. Projekt Agnieszka Zaremba, Magdalena Kostrzewa-Świątek. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [9 zdjęć]

Autor: Urszula Tatur
17 lip 2014 14:31

Turkus w łazience. Zobacz wnętrze inspirowane głębią oceanu

Wchodząc do tej łazienki nie można oprzeć się wrażeniu, że za chwilę weźmiemy kąpiel na lazurowym wybrzeżu. To zasługa połyskującej turkusem mozaiki oraz luster, tworzących obudowę wanny.

Przekraczając próg łazienki, mamy wrażenie, że właśnie odwiedzamy nieco odmienny świat, niż ten, który jest nam znany. Tak jakbyśmy wraz z Alicją znaleźli się po drugiej stronie lustra – w krainie czarów. I to dosłownie – bo właśnie gładkie tafle luster grają tu rolę pierwszoplanową. One budują niepowtarzalny, wręcz baśniowy charakter tego miejsca. A przyznać należy, że to wnętrze bardzo odważne, choć jednolite i proste w formie. Właśnie prostota świadczy o dobrym guście i wyczuciu właścicieli oraz projektantek, które wymagania swoich klientów potrafiły zgrabnie zebrać w spójną całość i nadać im realną postać.

 Czystość bieli

W łazience rządzi biel. Białe są tu ściany, biała ceramika sanitarna, białe są też meble i dodatki. Ten wystrój to wynik reżimu stylistycznego, jaki projektantki przyjęły przy aranżacji całego apartamentu. Bowiem jasne i przestronne mieszkanie na poddaszu o bardzo nowoczesnej koncepcji wystroju utrzymane jest w czystej bieli. Ta jednolita kolorystyka subtelnie przełamana została różnicami faktur zastosowanych na okładzinach ściennych. Stąd oprócz gładkich ścian spotykamy tu płytki imitujące cegłę czy podbitkę dachową – wszystkie w kolorze białym.

Turkusowe inspiracje

Niepowtarzalny, wręcz magiczny klimat łazienki buduje niespotykana obudowa wanny. Z jednej strony, a właściwie od góry, pokryto ją turkusową mozaiką mieniącą się na milion sposobów padającym przez okno słońcu. Z drugiej - od frontu, obłożono ją taflami luster, które odbijają biel dominującą we wnętrzu. Uzyskany w ten sposób efekt nieskończoności przywodzi na myśl głębie oceanu. Taka też była główna koncepcja wystroju tej łazienki inspirowanej tropikami i odległymi akwenami wodnymi. W ten sposób ulokowana tuż pod skosami wanna, doświetlona przez okno połaciowe, stała się centralnym, choć nie jedynym elementem aranżacji wnętrza.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH