Grill wegetariański. Fot. Weber

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Grill wegetariański. Fot. Weber
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
14 lip 2017 12:24

Grill wegetariański - wypróbuj pyszne przepisy

Z grilla bardzo dobrze może smakować nie tylko mięso, lecz także warzywa. Wystarczy odrobina kulinarnej kreatywności i odpowiednie akcesoria, by przyrządzić na grillu wyśmienite dania wegetariańskie.

Grillowane warzywa z przyprawami i dodatkami to bardzo dobry pomysł na grilla w stylu wegetariańskim. W zależności od przepisu ich przyrządzenie mogą ułatwić specjalne akcesoria marki Weber - kosze do grillowania warzyw, szpadki do szaszłyków lub wkład wok do rusztów z systemem GBS®. Dzięki nim przygotujemy bardziej skomplikowane potrawy i lepiej zadbamy o właściwą temperaturę grillowania, a to przełoży się na smak naszych dań.

Poręczne i wielofunkcyjne

Na koszu do grillowania warzyw możemy umieścić bardzo różne składniki, nawet drobno pokrojone, bez obaw, że z niego spadną. Przygotowaną tackę kładziemy bezpośrednio na grillu lub mocujemy do specjalnego rusztu, umożliwiającego grillowanie wielopoziomowe. W tym samym czasie niżej możemy grillować inne produkty. To bardzo dobre rozwiązanie dla posiadaczy grilli gazowych Weber®.

Ruszt do grillowania wielopoziomowego doskonale nadaje się do przygotowywania szaszłyków warzywnych – bardzo łatwo przyczepimy do niego szpadki z np. papryką, cukinią, cebulą i bakłażanem. A obniżając je lub podwyższając w trakcie grillowania, w prosty sposób będziemy regulować poziom wypieczenia – dodaje Kacper Salzman, grillmaster marki Weber.

Przepis wegetariański nr 1 – Nadziewane pomidory

Do przygotowania tej potrawy potrzebne są duże pomidory (najlepiej tzw. „bawole serca”), które dokładnie myjemy, odcinamy górną część i łyżką usuwamy z środka miąższ. Następnie kładziemy je na papierowym ręczniku na ok. 15 minut, aby obeschły. W międzyczasie mieszamy świeży kozi ser (200 g), francuską śmietanę crème fraîche (200 g), kremowy serek (100 g), 2 łyżki miodu, pół łyżki musztardy, a wszystko doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem. Tym nadzieniem wypełniamy pomidory i przykrywamy je odciętą wcześniej, górną częścią. Przygotowujemy ruszt do grillowania metodą pośrednią i pieczemy faszerowane pomidory w temperaturze ok. 160°C przez 10-12 minut.

Smaki Orientu

Innym sposobem na przygotowanie dań wegetariańskich może być wykorzystanie wkładu wok, przeznaczonego do rusztów marki Weber z wymiennym środkiem (tzw. system GBS). Z takiej możliwości chętnie skorzystają nie tylko właściciele grilli gazowych, ale także posiadacze kulistych grilli węglowych, takich jak np. Weber® Master-Touch GBS®. Mocno rozgrzany na ruszcie wok pozwala smażyć warzywa z różnymi dodatkami i przygotować smaczną potrawę wegetariańską dla naszych gości w krótkim czasie.

Przepis wegetariański nr 2 – Kolorowe warzywa z woka

To jedna z licznych propozycji na pożywny obiad bezmięsny z grilla. Cukinię (200 g), koper włoski (200 g) oraz paprykę żółtą i czerwoną (po 1 sztuce) kroimy w paski szerokości 1 cm, a cebulę i ząbek czosnku siekamy w kostkę o boku 0,5 cm. Ruszt przygotowujemy do grillowania metodą bezpośrednią i do gorącego woka wlewamy oliwę i czekamy aż zacznie lekko skwierczeć. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy al dente. Po około 2 minutach dodajemy posiekaną gałązkę rozmarynu. Na koniec doprawiamy warzywa do smaku bulionem (ok. 90 ml), solą i pieprzem. Danie jest gotowe po 10-12 minutach.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH