Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Grill wegetariański. Fot. Weber

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Grill wegetariański. Fot. Weber
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
14 lip 2017 12:24

Grill wegetariański - wypróbuj pyszne przepisy

Z grilla bardzo dobrze może smakować nie tylko mięso, lecz także warzywa. Wystarczy odrobina kulinarnej kreatywności i odpowiednie akcesoria, by przyrządzić na grillu wyśmienite dania wegetariańskie.

Grillowane warzywa z przyprawami i dodatkami to bardzo dobry pomysł na grilla w stylu wegetariańskim. W zależności od przepisu ich przyrządzenie mogą ułatwić specjalne akcesoria marki Weber - kosze do grillowania warzyw, szpadki do szaszłyków lub wkład wok do rusztów z systemem GBS®. Dzięki nim przygotujemy bardziej skomplikowane potrawy i lepiej zadbamy o właściwą temperaturę grillowania, a to przełoży się na smak naszych dań.

Poręczne i wielofunkcyjne

Na koszu do grillowania warzyw możemy umieścić bardzo różne składniki, nawet drobno pokrojone, bez obaw, że z niego spadną. Przygotowaną tackę kładziemy bezpośrednio na grillu lub mocujemy do specjalnego rusztu, umożliwiającego grillowanie wielopoziomowe. W tym samym czasie niżej możemy grillować inne produkty. To bardzo dobre rozwiązanie dla posiadaczy grilli gazowych Weber®.

Ruszt do grillowania wielopoziomowego doskonale nadaje się do przygotowywania szaszłyków warzywnych – bardzo łatwo przyczepimy do niego szpadki z np. papryką, cukinią, cebulą i bakłażanem. A obniżając je lub podwyższając w trakcie grillowania, w prosty sposób będziemy regulować poziom wypieczenia – dodaje Kacper Salzman, grillmaster marki Weber.

Przepis wegetariański nr 1 – Nadziewane pomidory

Do przygotowania tej potrawy potrzebne są duże pomidory (najlepiej tzw. „bawole serca”), które dokładnie myjemy, odcinamy górną część i łyżką usuwamy z środka miąższ. Następnie kładziemy je na papierowym ręczniku na ok. 15 minut, aby obeschły. W międzyczasie mieszamy świeży kozi ser (200 g), francuską śmietanę crème fraîche (200 g), kremowy serek (100 g), 2 łyżki miodu, pół łyżki musztardy, a wszystko doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem. Tym nadzieniem wypełniamy pomidory i przykrywamy je odciętą wcześniej, górną częścią. Przygotowujemy ruszt do grillowania metodą pośrednią i pieczemy faszerowane pomidory w temperaturze ok. 160°C przez 10-12 minut.

Smaki Orientu

Innym sposobem na przygotowanie dań wegetariańskich może być wykorzystanie wkładu wok, przeznaczonego do rusztów marki Weber z wymiennym środkiem (tzw. system GBS). Z takiej możliwości chętnie skorzystają nie tylko właściciele grilli gazowych, ale także posiadacze kulistych grilli węglowych, takich jak np. Weber® Master-Touch GBS®. Mocno rozgrzany na ruszcie wok pozwala smażyć warzywa z różnymi dodatkami i przygotować smaczną potrawę wegetariańską dla naszych gości w krótkim czasie.

Przepis wegetariański nr 2 – Kolorowe warzywa z woka

To jedna z licznych propozycji na pożywny obiad bezmięsny z grilla. Cukinię (200 g), koper włoski (200 g) oraz paprykę żółtą i czerwoną (po 1 sztuce) kroimy w paski szerokości 1 cm, a cebulę i ząbek czosnku siekamy w kostkę o boku 0,5 cm. Ruszt przygotowujemy do grillowania metodą bezpośrednią i do gorącego woka wlewamy oliwę i czekamy aż zacznie lekko skwierczeć. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy al dente. Po około 2 minutach dodajemy posiekaną gałązkę rozmarynu. Na koniec doprawiamy warzywa do smaku bulionem (ok. 90 ml), solą i pieprzem. Danie jest gotowe po 10-12 minutach.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH