Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Fot. Greenhome123.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Fot. Greenhome123.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Justyna Majkowska
04 lut 2014 05:00

Jak założyć kompostownik. Krótki poradnik.

Żyjemy w czasach, w których świadomość ekologiczna rozwija się coraz bardziej. Segregacja śmieci już nikogo nie dziwi, a właściciele posesji coraz chętniej zakładają kompostowniki.

Zalety kompostu:

1. Stosowanie naturalnego podłoża organicznego przede wszystkim nie zatruwa ziemi, a tym samym pozwala chronić środowisko. 
2. Mniej odpadów trafia na wysypisko. Ok 70% śmieci produkowanych przez gospodarstwa domowe nadaje się na kompost.
3. Zgrabione liście, gałązki, czy skoszoną trawę można przeznaczyć na kompost. Nie trzeba palić ognisk, by się ich pozbyć.
4. Starannie wykonane konstrukcje, czy gotowe pojemniki nie szpecą otoczenia ogrodu i nie zakłócają wrażeń estetycznych sąsiadów.

Jak to zrobić:

1. Kompostownik zakładamy od wiosny do jesieni.
2. Należy odpowiednio zapewnić przewietrzanie warstw masy kompostowej.
3. Pojemnik powinien być wyposażony w pokrywę i zdejmowaną jedną ze ścian.
4. Do konstrukcji najlepiej stosować materiały biodegradalne lub kupić gotowy z wysokiej jakości recyklingowego tworzywa sztucznego. 
5. Na dnie powinny znaleźć się gałązki, jako pierwsza warstwa. Kolejne warstwy przekładamy niewielką ilością gleby.
6. Pamiętajmy o zróżnicowanym materiale: odpadki organiczne z ogrodu, ale i z domu włączając nawet fusy z kawy czy herbaty.
7. Kompost co parę miesięcy trzeba przemieszać, tak by dolna warstwa znalazła się na górze i odwrotnie.
8. Wrzucając do kompostownika dżdżownice, przyspieszymy procesy rozkładowe.
9. W zależności od konstrukcji pojemnika i materiału, z którego został wykonany, kompost dojrzewa od 4-6 miesięcy, do dwóch lat. W plastikowych proces przebiega znacznie szybciej. 
10. Nie można dopuścić do przesuszenia lub zbytniego zawilgocenia materiału organicznego.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH