Letnie grillowanie. Fot. Weber

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Letnie grillowanie. Fot. Weber
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
25 lip 2017 12:33

Letnie grillowanie - smaki świata prosto z rusztu

Grillowanie kojarzy się zazwyczaj ze stekami, porcjami kurczaka, szaszłykami czy rybami. Ale na grillu można przyrządzić prawie wszystko. Co byście powiedzieli na amerykańskie naleśniki na śniadanie, polędwiczki po koreańsku na obiad i klasyczną pizzę we włoskim stylu na kolację?

Na rusztach nowoczesnego grilla możemy bez trudu przygotować takie potrawy, które zmienią wyobrażenie naszych bliskich o grillowaniu. Jest to możliwe dzięki Weber Gourmet BBQ System (w skrócie GBS), czyli specjalnym wkładom, umieszczanym w otworze na środku rusztu grilli węglowych i gazowych. Są to m.in. żeliwna patelnia, kamień do pizzy i wok do potraw azjatyckich. Ekspert marki Weber podpowiada jak z nich korzystać.

Śniadanie zza oceanu

Kiedy pogoda sprzyja, nic nie stoi na przeszkodzie, by śniadanie zjeść na tarasie czy w altanie. Amerykanie nie byliby sobą, gdyby nie przyrządzili kilka razy w tygodniu pancakes’ów dla całej rodziny. Jeśli i my lubimy czasem zjeść te nieco grubsze naleśniki, dzięki żeliwnej patelni do systemu GBS będziemy mogli przygotować je także na grillu.

Żeliwna patelnia jest na tyle uniwersalna, że możemy na niej przygotować także jajecznicę, omlet lub placki ziemniaczane. Mimo że patelnia systemu GBS jest przeznaczona do grillowania i ma rozmiary dopasowane do otworów w rusztach GBS, to z powodzeniem możemy ją wykorzystywać także w kuchennym piekarniku – radzi Kacper Salzman, grillmaster marki Weber.

Amerykańskie naleśniki – przepis:

Rozpuszczamy masło (25 g) w rondelku lub na patelni. W tym czasie możemy już przekroić laskę wanilii na pół i wybrać łyżeczką ziarenka ze środka. Przekładamy składniki do głębokiego naczynia, dodajemy mąkę (150 g), mleko (200 ml), piwo (50 ml), jedno jajko, jedną łyżeczkę cukru, trochę proszku do pieczenia i szczyptę soli, a następnie mieszamy wszystko aż uzyskamy gładką masę. Dla urozmaicenia smaku możemy dodać do ciasta odrobinę startej skórki z cytryny lub pomarańczy. Na ruszcie przygotowanym do grillowania metodą bezpośrednią umieszczamy żeliwną patelnię. Rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy 3-4 łyżki masy i smażymy po 1-2 minuty z każdej strony aż ciasto się zarumieni. Serwujemy na słodko z cukrem pudrem, owocami lub syropem klonowym.

Smażenie po azjatycku

Kucharze z Dalekiego Wschodu do perfekcji opanowali sztukę tzw. smażenia w ruchu (ang. stir-frying), które polega na krótkotrwałym podgrzewaniu składników w wysokiej temperaturze, czemu towarzyszy intensywne mieszanie. Tę technikę smażenia najczęściej wykonuje się w woku. Na grillu dania azjatyckie można przyrządzić w ten sposób dzięki specjalnemu wkładowi, który wygląda bardzo podobnie.

Koreański wok – przepis:

Przygotowania zaczynamy od marynaty. Mieszamy paprykę słodką (1 łyżeczka), brązowy cukier (1 łyżka stołowa), suszony imbir (1/2 łyżeczki), kminek (1/2 łyżeczki), czosnek w proszku (1/2 łyżeczki) i papryczkę cayenne (1/2 łyżeczki) i dodajemy szczyptę soli. Polędwicę kroimy na kawałki i marynujemy przez pół godziny. W tym czasie możemy zająć się warzywami. Kroimy w paski 2 marchewki, 2 szalotki, młodą cebulę, czerwoną paprykę, pół kapusty pekińskiej, pęczek szparagów i ząbek czosnku.

Wysoką temperaturę uzyskamy, grillując metodą bezpośrednią. Na ruszcie umieszczamy wkład wok i pozwalamy mu się nagrzać. Dodajemy olej, a po kilku chwilach wrzucamy kawałki mięsa. Smażymy aż się zarumienią, po czym zdejmujemy polędwicę z ognia. Następnie przesmażamy krótko w warzywa, dodajemy mięso i posiekane zioła. Grillujemy kilka minut wszystkie składniki, często mieszając. Na koniec doprawiamy sosem sojowym.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH