Przygotuj się do sezonu grillowego. Fot. Weber

Zobacz galerię [7 zdjęć]

Przygotuj się do sezonu grillowego. Fot. Weber
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
30 kwi 2017 09:34

Pomysły na majówkę: zaczynamy sezon grillowy

Grillować można w różnych miejscach i na różne sposoby. Zanim jednak zaprosimy gości na pierwsze garden party w sezonie, powinniśmy przejrzeć sprzęt i akcesoria, zadbać o dobrej jakości produkty i przygotować przestrzeń do grillowania.

Grill z pokrywą, wykonany z wysokiej jakości stali pokrytej emalią porcelanową, może stać na zewnątrz przez cały rok. Jeśli jednak będzie dodatkowo zabezpieczony pokrowcem, dłużej zachowa swoją pierwotną estetykę. Bez względu na sposób przechowywania grilla zimą, warto przed pierwszym użyciem dobrze przeczyścić wszystkie części. Dodatkowo można również natłuścić ruszt oliwą. 

Koniecznie powinniśmy też przejrzeć wszystkie akcesoria, żeby tuż przed garden party nie okazało się, że czegoś nam brakuje. Tacki aluminiowe, szczypce i sztućce to podstawa udanego grillowania. W przypadku grilli węglowych na pewno warto też rozejrzeć się za nowoczesnym, wydajnym brykietem oraz praktycznym kominem do rozpalania. Co roku pojawia się na rynku cały szereg ciekawych nowości.

Jeśli chcemy w tym roku zaskoczyć czymś swoich gości, możemy pomyśleć o takich akcesoriach, jak kamień do pieczenia pizzy czy kosz do grillowania ryb i warzyw. W przypadku dań mięsnych bardzo przydatne mogą być np. stojaki do żeberek czy szpadki do szaszłyków. Wtedy nasze potrawy staną się bardziej różnorodne. Natomiast dzięki termometrom do mięs łatwiej jest osiągnąć pożądane stadium wypieczenia. Co ciekawe, nowoczesne termometry mogą nawet wysyłać powiadomienia na nasz telefon, a specjalna aplikacja mobilna iGrill™ pomaga analizować cały proces przygotowania potraw – podpowiada Tomasz Czarnogórski, ekspert firmy Weber-Stephen w Polsce.

Dobre i świeże produkty

Udane spotkanie przy grillu jest wtedy, gdy gościom smakuje to, co przyrządziliśmy, a my mamy pewność, że zaserwowaliśmy potrawy najwyższej jakości. Wszystkie kupione przez nas produkty powinny być przede wszystkim świeże. Kiedy robimy zakupy, zawsze zwracajmy uwagę na wygląd i konsystencję mięs. Dopytujmy też o źródło jego pochodzenia. Jeśli mamy już sprawdzony sklep, upewnijmy się, czy w tym roku produkty pochodzą od tych samych dostawców.

Z grillem przede wszystkim kojarzą się steki. Warto poświęcić trochę czasu, by znaleźć dobrej jakości mięso wołowe. Do steków najczęściej poleca się polędwicę, ale dużą popularnością cieszą się także rostbef i antrykot. Aby stek był naprawdę dobry, miękki i soczysty, powinniśmy wybierać te kawałki mięsa, które pochodzą od krów ras mięsnych, a nie mlecznych i są delikatnie poprzerastane tkanką tłuszczową, czyli tzw. marmurkowate. Wytapiający się tłuszcz daje smak i soczystość  – dodaje Kacper Salzman, grillmaster marki Weber.

Przestrzeń do grillowania

Przez zimę mogliśmy zapomnieć, że część z naszych mebli ogrodowych wymaga odświeżenia lub renowacji. Im wcześniej to zrobimy, tym więcej będziemy mieli czasu, by np. wymienić stół na nowy lub dokupić krzesła. Warto też zastanowić się, czy w poprzednich latach ustawienie grilla i mebli ogrodowych było optymalne. Czy przy silniejszym wietrze dym nie przeszkadzał gościom lub czy nadmiar słońca przy stole nie był dokuczliwy? Aranżację ogrodu zawsze możemy trochę zmienić. Czasem wystarczy ustawić grilla w innym miejscu, kupić parasol, który będzie nas chronił przez wiatrem i słońcem lub nawet postawić specjalną altankę do grillowania. Jeśli mamy grilla z pokrywą, to praktycznie każde miejsce i każdy czas jest dobry do grillowania. Dopiero praktyka pokazuje, jak ważna jest pokrywa, ponieważ możliwości grilla, który działa jak piec z termoobiegiem, są zdecydowanie większe. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH