Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Kominek altana. Fot. Jadar

Kominek altana. Fot. Jadar
  • Autor: Anna Usakiewicz
  • 17 maj 2016 10:50

Sezon na grilla – przygotuj swój ogród

Gdzie i na czym najczęściej Polacy grillują oraz na co trzeba zwrócić uwagę, żeby grillowane potrawy były zdrowe?

Grillowanie to zdaniem wielu Polaków najlepszy sposób na udany weekend. Jak wynika
z przeprowadzonych badań, aż 55% Polaków wykorzystuje tę okazję, aby spędzić czas wspólnie z
najbliższymi, a 31% ankietowanych wskazuje, że stanowi to pretekst do obcowania z naturą
na świeżym powietrzu, szczególnie w ciepłe dni. 

Plener czy ogród

Polacy nadal najchętniej wybierają organizację grilla w plenerze, co wynika z potrzeby bezpośredniego kontaktu z naturą. Coraz większą popularnością cieszą się również spotkania z najbliższymi w ogrodzie. Osoby, które dużo podróżują, prowadzą mobilny tryb życia oraz cenią sobie szybkość i łatwość w przyrządzaniu potraw, zazwyczaj korzystają z przenośnych grilli blaszanych. Natomiast te, które czerpią przyjemność z grillowania w swoim przydomowym otoczeniu, najczęściej decydują się na zaprojektowanie murowanego grilla. Ich solidna konstrukcja oraz walory estetyczne tworzą w ogrodzie niepowtarzalny klimat, nawiązując do polskiej tradycji rodzinnego biesiadowania.
– Z moich obserwacji wynika, że coraz więcej osób, projektując swój ogród, uwzględnia w nim
miejsce na murowaną konstrukcję grilla. Głównym kryterium wyboru odpowiedniego miejsca
najczęściej jest wygoda, dlatego nasi klienci decydują się na usytuowanie go w pobliżu altany
ogrodowej lub tarasu. Grill solidnie wykonany i zbudowany z odpowiednich materiałów jest
funkcjonalny, a jednocześnie stanowi oryginalny element architektury naszego ogrodu. Stwarza
również doskonałą przestrzeń do spędzania wolnego czasu z najbliższymi, a jednocześnie jest
miejscem, które może służyć do rozwijania kulinarnych umiejętności. Murowany grill może
występować bowiem w wielu konfiguracjach, np. z wędzarnią czy piecem chlebowym, co pozwala na
przygotowywanie wyśmienitych, różnorodnych potraw – mówi Małgorzata Gral, architekt krajobrazu
w firmie Jadar.

Zdrowe grillowanie

Należy pamiętać, że bez względu na rodzaj grilla, podczas grillowania do potraw mogą przedostawać się szkodliwe dla organizmu związki powstające w procesie spalania. Specjaliści podkreślają, że nie samo grillowanie jest niezdrowe, ale sposób, w jaki to się robi. Najczęściej popełnianym błędem wśród Polaków jest kładzenie mięsa bezpośrednio na ruszt. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że wydzielający się tłuszcz, spadając na rozżarzone węgle wydziela toksyczne substancje. W związku z tym ważne jest, aby potrawy umieszczać na specjalnych aluminiowych tackach, dzięki którym substancje zawarte w dymie nie osadzają się bezpośrednio na produktach. Pozwoli to na zmniejszenie ich ilości do bezpiecznego poziomu. - Przestrzeganie zasad grillowania jest bardzo ważne dla zdrowia naszego organizmu. Trzeba również pamiętać o ochronie otaczającej nas przyrody. Ważne jest, aby materiały, które wybierzemy do budowy małej architektury ogrodowej były produkowane w technologii ekologicznej z udziałem surowców naturalnych. Linie produkcyjne firmy Jadar zgodne są z założeniami ekologii, a wysokiej jakości produkty powstają z naturalnych elementów. Ponadto jako jedyna spółka w Polsce gwarantujemy naszym klientom 10 lat gwarancji na wszystkie wyroby – podkreśla Małgorzata Gral.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA