Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kominek altana. Fot. Jadar

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Kominek altana. Fot. Jadar
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
17 maj 2016 10:50

Sezon na grilla – przygotuj swój ogród

Gdzie i na czym najczęściej Polacy grillują oraz na co trzeba zwrócić uwagę, żeby grillowane potrawy były zdrowe?

Grillowanie to zdaniem wielu Polaków najlepszy sposób na udany weekend. Jak wynika
z przeprowadzonych badań, aż 55% Polaków wykorzystuje tę okazję, aby spędzić czas wspólnie z
najbliższymi, a 31% ankietowanych wskazuje, że stanowi to pretekst do obcowania z naturą
na świeżym powietrzu, szczególnie w ciepłe dni. 

Plener czy ogród

Polacy nadal najchętniej wybierają organizację grilla w plenerze, co wynika z potrzeby bezpośredniego kontaktu z naturą. Coraz większą popularnością cieszą się również spotkania z najbliższymi w ogrodzie. Osoby, które dużo podróżują, prowadzą mobilny tryb życia oraz cenią sobie szybkość i łatwość w przyrządzaniu potraw, zazwyczaj korzystają z przenośnych grilli blaszanych. Natomiast te, które czerpią przyjemność z grillowania w swoim przydomowym otoczeniu, najczęściej decydują się na zaprojektowanie murowanego grilla. Ich solidna konstrukcja oraz walory estetyczne tworzą w ogrodzie niepowtarzalny klimat, nawiązując do polskiej tradycji rodzinnego biesiadowania.
– Z moich obserwacji wynika, że coraz więcej osób, projektując swój ogród, uwzględnia w nim
miejsce na murowaną konstrukcję grilla. Głównym kryterium wyboru odpowiedniego miejsca
najczęściej jest wygoda, dlatego nasi klienci decydują się na usytuowanie go w pobliżu altany
ogrodowej lub tarasu. Grill solidnie wykonany i zbudowany z odpowiednich materiałów jest
funkcjonalny, a jednocześnie stanowi oryginalny element architektury naszego ogrodu. Stwarza
również doskonałą przestrzeń do spędzania wolnego czasu z najbliższymi, a jednocześnie jest
miejscem, które może służyć do rozwijania kulinarnych umiejętności. Murowany grill może
występować bowiem w wielu konfiguracjach, np. z wędzarnią czy piecem chlebowym, co pozwala na
przygotowywanie wyśmienitych, różnorodnych potraw – mówi Małgorzata Gral, architekt krajobrazu
w firmie Jadar.

Zdrowe grillowanie

Należy pamiętać, że bez względu na rodzaj grilla, podczas grillowania do potraw mogą przedostawać się szkodliwe dla organizmu związki powstające w procesie spalania. Specjaliści podkreślają, że nie samo grillowanie jest niezdrowe, ale sposób, w jaki to się robi. Najczęściej popełnianym błędem wśród Polaków jest kładzenie mięsa bezpośrednio na ruszt. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że wydzielający się tłuszcz, spadając na rozżarzone węgle wydziela toksyczne substancje. W związku z tym ważne jest, aby potrawy umieszczać na specjalnych aluminiowych tackach, dzięki którym substancje zawarte w dymie nie osadzają się bezpośrednio na produktach. Pozwoli to na zmniejszenie ich ilości do bezpiecznego poziomu. - Przestrzeganie zasad grillowania jest bardzo ważne dla zdrowia naszego organizmu. Trzeba również pamiętać o ochronie otaczającej nas przyrody. Ważne jest, aby materiały, które wybierzemy do budowy małej architektury ogrodowej były produkowane w technologii ekologicznej z udziałem surowców naturalnych. Linie produkcyjne firmy Jadar zgodne są z założeniami ekologii, a wysokiej jakości produkty powstają z naturalnych elementów. Ponadto jako jedyna spółka w Polsce gwarantujemy naszym klientom 10 lat gwarancji na wszystkie wyroby – podkreśla Małgorzata Gral.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH