Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Grill gazowy Spirit. Fot. Weber

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Grill gazowy Spirit. Fot. Weber
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
04 maj 2017 09:27

Wiosna w ogrodzie: poznaj metody grillowania

W przyrządzaniu potraw na grillu technika jest bardzo ważna. Steki i szaszłyki powinno się grillować nieco inaczej niż np. całego kurczaka. Przed majówką warto przypomnieć sobie, czym różnią się najważniejsze metody grillowania – bezpośrednia, pośrednia i 50/50.

Eksperci firmy Weber opracowali kilka systemów rozmieszczenia źródeł ciepła na grillu tak, by dopasować ich intensywność do rodzaju grillowanej potrawy. Każdą z metod grillowania można stosować zarówno na grillach węglowych, jak i gazowych.

Metoda bezpośrednia

Jest odpowiednia dla produktów, których czas przygotowania jest mniejszy niż 20 minut. Tę metodę przeważnie stosuje się do niewielkich kawałków mięs, steków, szaszłyków, porcji kurczaka, warzyw i drobnych składników. W grillowaniu bezpośrednim produkty układa się nad rozżarzonym brykietem. Temperatura na ruszcie sięga nawet 290°C, dzięki czemu w krótkim czasie można uzyskać odpowiedni poziom wypieczenia. Jednocześnie w grillach z pokrywą ciepło działa na produkty także od góry, co skraca czas grillowania, a kapiący tłuszcz nie wzbudza płomieni. Ponadto przygotowywane produkty nie zawsze muszą być przekręcane na drugą stronę, czego nie unikniemy w przypadku grilli bez pokrywy.

Metoda pośrednia

Jest odpowiednia dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 20 minut. Dotyczy to grillowania większych kawałków mięs, kurczaka w całości, ryb, pizzy, pieczeni i innych potraw, które wymagają działania niższej temperatury w dłuższym czasie. Na dolnym ruszcie brykiet rozkładamy po bokach, a pośrodku tackę na skapujący tłuszcz. Na górnym ruszcie centralnie umieszczamy nasze składniki. Pod przykryciem możemy grillować je bez obawy, że na zewnątrz będą przypalone, a w środku surowe. Grill z pokrywą działa jak piec konwekcyjny – gorące powietrze wewnątrz równomiernie opieka wszystkie produkty. Tłuszcz i soki z mięsa zbierają się w specjalnej tacce i mogą być później wykorzystane np. do przyrządzenia sosu. Temperaturę grillowania regulujemy poprzez otwory wentylacyjne, a dzięki zamkniętej pokrywie grilla unikamy dymu i otwartego ognia.

Metoda 50/50

Pozwala wykorzystać grilla do przygotowania dwóch potraw, z których każda wymaga innej temperatury grillowania. Dzięki metodzie 50/50 możemy uzyskać na grillu dwie różne strefy ciepła. Połowa rusztu jest wypełniona mocno rozgrzanym brykietem, a na drugiej połowie kładziemy aluminiową tackę. Nad brykietem grillujemy niewielkie kawałki mięsa, warzyw lub rybę – korzystamy wtedy z metody bezpośredniej, więc produkty będą gotowe już po kilku minutach. W tym samym czasie obok możemy grillować dużą pieczeń metodą pośrednią. Metoda 50/50 to sposób na optymalne wykorzystanie dużego rusztu i przygotowanie różnorodnych potraw w krótkim odstępie czasu.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH