Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Od strony wjazdu okna pozostają w standardowym położeniu. Dzięki spięciu bryły domu w ramę, znalazła się przestrzeń na miejsca postojowe, a budynek stał się jednym, spójnym obiektem. Projekt: 81.waw.pl. Wizualizacja: Michał Nowak

Zobacz galerię [8 zdjęć]

Od strony wjazdu okna pozostają w standardowym położeniu. Dzięki spięciu bryły domu w ramę, znalazła się przestrzeń na miejsca postojowe, a budynek stał się jednym, spójnym obiektem. Projekt: 81.waw.pl. Wizualizacja: Michał Nowak
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
11 lis 2016 10:54

Dom z Trójkątów - zobacz ciekawy projekt

Dom z Trójkątów to parterowy budynek podkreślony drewnem. Białe ramy otaczające dom na krawędziach elewacji zostały zastosowane jako dopełnienie bryły. Od strony działki pełnią funkcję zadaszenia tarasu, a z drugiej miejsc postojowych.

Kształt Domu z Trójkątów wynika z możliwości zabudowy obiektu, jakie oferuje działka w kształcie trapezu. Niedaleko niej znajduje się wał przeciwpowodziowy, który spowodował charakterystyczny skos, nadając odpowiednią linię zabudowy.

Projektanci z pracowni 81.waw.pl tak zaprojektowali obiekt, aby maksymalnie wykorzystać teren. W projekcie dominuje drewno, biel i stal.

Ciekawym rozwiązaniem jest charakterystyczne „przekręcenie” okien pod kątem, aby ukazywały najładniejsze widoki na działce. Wszystkie okna od strony wału są zwrócone w kierunku zachodnio-południowym. Elewacja jest bardzo modułowa. Każde z okien można otworzyć, a dzięki charakterystycznemu układowi, mogły pojawić się przy nich mini tarasy. Całe wykonane są z drewna – posadzka, sufit i ścianki – mówi Anna Paszkowska-Grudziąż, architekt z pracowni 81.waw.pl.

Zadaszenie powoduje skos dachu, który zwęża się od strefy dziennej do strefy sypialnianej. Tym samym taras przy salonie zyskuje najwięcej zadaszonej przestrzeni, przy której można odpocząć.

Od strony wjazdu okna pozostają w standardowym położeniu. Dzięki spięciu bryły domu w ramę, znalazła się przestrzeń na miejsca postojowe, a budynek stał się jednym, spójnym obiektem.

Motywy trójkąta

Trójkąty, które pojawiły się w elewacji, to ukryta przesuwna brama, prowadząca do miejsc postojowych. Jest to poniekąd element konstrukcyjny dla całej ramy. Wybraliśmy trójkąty, ponieważ nawiązują do ostrego kąta, który stworzył kształt działki. Co ciekawe, zastosowaliśmy w nich linki żeglarskie, które odnoszą się do pasji inwestora. Stalowa konstrukcja nadaje budynkowi lekkości, jednocześnie zamykając budynek i tworząc charakterystyczną ażurową przegrodę – dodaje Rafał Grudziąż, architekt pracowni 81.waw.pl.

Z głównego wejścia możemy dostać się do przechodniej garderoby, z której mamy dwa wyjścia – do spiżarni, skąd można od razu przejść z zakupami do kuchni, a także do głównego holu, przeznaczonego bardziej dla gości. Z niego bezpośrednio dostaniemy się do dużego salonu z kominkiem, połączonego z jadalnią i kuchnią.

Idąc dalej długim korytarzem, mamy dostęp do takich pomieszczeń jak gabinet połączony z domową siłownią, niezależną łazienką i sauną. Po drugiej stronie znajdują się dwa pokoje dla dzieci, podzielone garderobą i łazienką. Na końcu umieszczono master bedroom, czyli sypialnię połączoną z łazienką i garderobą. Korytarz jest dodatkowo podkreślony świetlikiem w dachu.

Ten układ pomieszczeń został tak zaplanowany, aby część dzienna i sypialniana otwierała się na ogród, a pokoje, które wymagają mniej prywatności, skierowane zostały w kierunku wjazdu.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH