Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Plan parteru i konfiguracja struktury budynku odzwierciedlają diamentowy kształt wzgórza, na którym znajduje się działka. Fot. Schüco

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Plan parteru i konfiguracja struktury budynku odzwierciedlają diamentowy kształt wzgórza, na którym znajduje się działka. Fot. Schüco
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
12 wrz 2018 13:12

Dom prosto z Singapuru - otwarty na światło i krajobraz

Architektura tego nietypowego domu jednorodzinnego w Singapurze opiera się na zestawieniu przeciwieństw. Całkowicie zamknięta od strony ulicy konstrukcja elewacji kontrastuje z otwartym charakterem części zwróconej ku malowniczym obraz natury.

Dla zwykłego przechodnia widziany od strony ulicy „House X” stanowi intrygującą zagadkę. Fasada, na której znajduje się główne wejście, została pokryta płytami z jasnego trawertynu, w których wycięto perforacje do celów oświetlenia i wentylacji. W ten sposób uzyskano efekt prywatności i odcięcia od strefy publicznej, czego wymagali inwestorzy. 

Szeroka, wykończona drewnianymi panelami strefa wejścia pogłębia to wrażenie. Po jej drugiej stronie roztacza się natomiast kwadratowy dziedziniec, który zieleni się od drzew i paproci. Z tej części otwiera się szeroka panorama, sięgająca od wierzchołków sąsiednich domów poprzez las, aż po przeciwległą dolinę. Koncepcja przeciwieństwa zamkniętości i otwartości w architekturze budynku nawiązuje do klasycznej reguły yin-yang.

Widok absolutny

Plan parteru i konfiguracja struktury budynku odzwierciedlają diamentowy kształt wzgórza, na którym znajduje się działka. Główna część budynku, w której znajdują się liczne sypialnie dla gości, stanowi swoistego rodzaju linię demarkacyjną, od której odchodzą pozostałe struktury i strefy rekreacyjne. Sprawiają one wrażenie niedbale rozplanowanych, jednak dzięki takiemu układowi zabudowań widoki naturalnego otoczenia są dostępne z wszystkich znajdujących się w nich pomieszczeń.

Zobacz także: Działka budowlana - najważniejsze kryteria wyboru

Każdy pokój i każda strefa użytkowa na dwóch pierwszych piętrach wychodzą na spektakularny widok, który architekci porównują do dawnych chińskich pejzaży. Strefy dzienne i sypialnie dla gości zostały wyróżnione pod względem rozmiaru, kolorystyki i zewnętrznej architektury, przyjmując wygląd „rdzawych pudełek”. Od wewnątrz są wykończone postarzanymi tekowymi panelami, zaś od wewnątrz stalą kortenowską w kolorze rdzy. Z zielonych tarasów na dachach i ulokowanych na poziomie piwnicy stref wspólnych, jak jadalnia i strefa fitness, można wyjść wprost na otwartą strefę rekreacji z basenem w kształcie diamentu.

Transparencja a ochrona przed słońcem

Pierwotnym założeniem było maksymalne otwarcie wszystkich stref budynku na naturalne otoczenie. Wybrane rozwiązanie musiało nie tylko pozwalać na podkreślenie koncepcji architektów, lecz także umożliwić adaptację obiektu do warunków klimatycznych i pozycji słońca. Architekci wybrali systemy Schüco ASS ze względu na wąskie szerokości profili, możliwość projektowania modułów przeszkleń o wysokości pomieszczeń, a także łatwą w obsłudze i niezawodną technologię okuć.

W większości przypadków zastosowano nieizolowane drzwi przesuwne Schüco ASS 43.NI i podnoszono-przesuwne ASS 50.NI. Natomiast w miejscach gdzie pomieszczenia miały otwierać się szeroko na zewnątrz, zamontowano drzwi składano-przesuwne ASS 70 FD. Ponieważ popołudniowe słońce w Singapurze jest wyjątkowo intensywne, wszystkie drzwi ulokowane od zachodu i południowego zachodu zostały wyposażone w szyby o właściwościach zacieniających i izolujących.

To Cie również zainteresuje: Dom piętrowy - zobacz jak praktycznie urządzić 130 metrów

Ochronę przed przegrzewaniem się wnętrz zapewniają dodatkowo wertykalne lamele z aluminium i wewnętrzne żaluzje. Bogata seria ASS obejmuje także izolowane cieplnie wersje do standardu pasywnego włącznie które sprawdzą się w chłodniejszym klimacie Europy Środkowo-Wschodniej. Panoramiczne drzwi ASS 77 PD w wersjach HI oraz SI posiadają doskonałe właściwości cieplne, na poziomie Uw odpowiednio od 1,1 W/m2K dla wersji HI i 0,84 W/m2K dla wersji SI.

Stolarka o zwiększonej głębokości zabudowy do 77 mm zapewnia imponujący efekt panoramicznych przeszkleń m.in. dzięki ukryciu profili ościeżnicy w ścianach budynku. W wersji HI możliwe jest dodatkowo tworzenie otwieranych naroży 90° bez użycia słupka. Doskonałe parametry cieplne oferują także drzwi przesuwne ASE 80.HI i składano-przesuwne ASS 80 FD.HI, które również zapewniają możliwość pełnego otwarcia naroża pod kątem 90°.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH