Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Całkowicie zrekonstruowano dach, a wewnętrzną strukturę przystosowano do indywidualnych wymagań członków rodziny. Fot. Schüco

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Całkowicie zrekonstruowano dach, a wewnętrzną strukturę przystosowano do indywidualnych wymagań członków rodziny. Fot. Schüco
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
27 cze 2018 13:11

Piękny dom - zobacz go przed i po modernizacji

Przykład renowacji domu w Nadrenii Północnej-Westfalii pokazuje, w jaki sposób nowoczesna stolarka otworowa może zmienić stary budynek w efektowną rezydencję, nadając jej indywidualną oprawę.

Architekt i inwestor, Erika Werres stworzyła elegancki i spójny efekt architektoniczny, zręcznie operując materiałami, strukturami i kolorami.

Architekt Errika Werres zakochała się od pierwszego wejrzenia nie tylko w lokalizacji działki, lecz także w znajdującym się na niej budynku. Organizacja przestrzeni, materiały, z których został wykonany, a także wysokość pomieszczeń sprawiły, że uznała go za doskonałe miejsce dla jej pięcioosobowej rodziny. Zdecydowała, że pomimo zwiększonych kosztów inwestycji, modernizacja istniejącego obiektu będzie lepszym rozwiązaniem niż budowa nowego domu.

W wyniku kapitalnego remontu zewnętrzna elewacja zyskała większą powierzchnię przeszkleń i została poddana ociepleniu w systemie ETICS. Całkowicie zrekonstruowano dach, a wewnętrzną strukturę przystosowano do indywidualnych wymagań członków rodziny. W efekcie prac na trzech kondygnacjach o łącznej powierzchni 240 m2 powstała przesycona światłem, funkcjonalna przestrzeń, która w niczym nie ustępuje nowoczesnemu budownictwu. Od zewnątrz natomiast budynek zwraca uwagę ciekawą architekturą nawiązującą do stylu lokalnej zabudowy.

Więcej światła, więcej widoku

Dominującymi motywami projektu modernizacji stały się światło, widok na zewnątrz i zróżnicowanie materiałów. Jednym z ważniejszych elementów remontu była wymiana stolarki otworowej na większą liczbę przeszkleń o zwiększonym formacie, co miało zapewnić lepszy dostęp dziennego światła do wnętrz oraz otworzyć je na malownicze pejzaże ogrodu i naturalnego otoczenia. Zmiana ta musiała jednak iść w parze z poszanowaniem oryginalnego stylu budynku, gdyż podlegał on ochronie konserwatorskiej.

Zobacz także: Dom na wąską działkę - zobacz wyjątkowy projekt

Architekt wybrała energooszczędne systemy aluminiowe Schüco ze względu na możliwość realizacji indywidualnego projektu w każdym detalu. Koncepcja układu przeszkleń obejmowała wysokie okna o wąskich profilach, kombinacje sekcji otwieranych i stałych, jak również wielkoformatowe drzwi podnoszono-przesuwne. Najbardziej powtarzalnym motywem elewacji są usytuowane na wszystkich piętrach wysokie okna w systemie Schüco AWS 75.SI z ruchomym słupkiem i ukrytymi okuciami AvanTec SimplySmart, które kontrastują z transparentnymi, wielkoformatowymi przeszkleniami na parterze od strony ogrodu.

Na taras prowadzą dwa duże moduły drzwi podnoszono-przesuwnych w systemie Schüco ASS 70.HI. Wstawione pomiędzy nimi przeszklenie stałe o szerokości 6 metrów zaciera granice między salonem o ogrodem. Życzenia inwestorki uwzględniały także drzwi wejściowe z naświetlem, które zrealizowano w systemie Schüco ADS 75 SI. Wygodnym i nowoczesnym akcentem strefy wejścia stał się wbudowany w ościeżnicę drzwiową biometryczny czytnik linii papilarnych Schüco Fingerprint, który zapewnia mieszkańcom wysoki komfort obsługi i poczucie bezpieczeństwa.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH