Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Przestrzeń ograniczoną skosami wykorzystano do urządzenia pokoju małej dziewczynki. Wyodrębniono w niej strefy przeznaczone do snu, nauki oraz zabawy. Projekt: Lucyna Stefaniak. Fot. Monika Filipiuk-Obałek.

Przestrzeń ograniczoną skosami wykorzystano do urządzenia pokoju małej dziewczynki. Wyodrębniono w niej strefy przeznaczone do snu, nauki oraz zabawy. Projekt: Lucyna Stefaniak. Fot. Monika Filipiuk-Obałek.
  • Autor: Urszula Grynczel-Aronowicz
  • 25 marz 2015 12:49 (aktualizacja: 26 marz 2015 10:05)

Mały pokój dla dziewczynki. Prosty sposób na wnętrze

Niewielki pokój na poddaszu to miejsce radosnej zabawy, owocnej nauki i spokojnego wypoczynku. Jednym słowem - dopasowane do potrzeb kilkuletniej dziewczynki.

Przestrzeń ograniczoną spadzistym dachem z powodzeniem można wykorzystać do tego, by urządzić w niej pokój malucha. Pod skosami umieszczono bowiem niewielkie mebelki, wykorzystując tę mało praktyczną przestrzeń.

Po jednej stronie pomieszczenia ustawiono piękne, kute łóżko z wiklinowym koszem na pościel. Pod przeciwległym skosem ustawiono natomiast szerokie biurko oraz dwa krzesła w stylu retro. Taką lokalizację stref funkcjonalnych zdeterminowało okno dachowe. Dzięki temu, że ustawiono przy nim biurko, w ciągu dnia blat jest optymalnie oświetlony promieniami słońca, zapewniając optymalne warunki do odrabiania lekcji.

Usytuowanie mebli przy ścianach pozwoliło uzyskać wolną przestrzeń w centrum wnętrza, która na co dzień wykorzystywana jest jako plac zabaw. Granice przestrzeni rozrywki wyznacza jasny dywan ułożony na parkiecie z ciemnego drewna. Chroni on dziecko przed zimnem bijącym od podłogi, jak również rozjaśnia przestrzeń.

PROJEKTANT

Lucyna Stefaniak

FMI Atelier Projektowe

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA