W otwartej strefie dziennej białą zabudowę kuchenną ulokowano na jednej ścianie, tworząc elegancki aneks kuchenny. Projekt: Arkadiusz Grzędzicki. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [20 zdjęć]

Autor: Urszula Tatur
01 cze 2015 15:10

Salon z aneksem. Tak go urządzisz z projektantem

Salon z aneksem kuchennym to już standard w naszych domach. Zobaczcie jak go urządzić.

Otwarta strefa dzienna to coraz bardziej popularne rozwiązanie. Cieszy się dużą popularnością zarówno w domkach jednorodzinnych, jak i mieszkaniach w bloku. I nic w tym dziwnego. To bowiem rozwiązanie niezwykle praktyczne, pozwalające nie tylko optycznie powiększyć przestrzeń całego lokum – dodając mu co najmniej kilka metrów kwadratowych, ale też funkcjonalnie ją zagospodarować. Bez zbędnych podziałów i dodatkowych ścian, nasze wnętrze może wyglądać naprawdę imponująco.

Urządzając salon z aneksem kuchennym trzeba jednak przestrzegać kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim zabudowa kuchenna nie może zdominować całego wnętrza. Wręcz przeciwnie – musi doskonale się w nie wtopić. Dlatego najlepiej zdecydować się na urządzenie kuchni na jednej ze ścian. Jeżeli jednak jesteśmy pasjonatami gotowania i potrzebujemy więcej miejsca w kuchni – zdecydujmy się na zabudowę w kształcie litery L bądź praktyczny półwysep kuchenny. Takie rozwiązanie nie zaburzy organizacji przestrzeni naszego salonu.

Należy również pamiętać by meble kuchenne pasowały do wystroju całej strefy dziennej. Najlepiej wybrać takie, które nie tylko wpiszą się w przyjętą koncepcję stylistyczną, ale będą idealnie się w nią komponowały. By uzyskać efekt „wow” warto zadbać o każdy szczegół – spójność kolorystyczną, równowagę między materiałami wykończeniowymi, a nawet takie detale, jak uchwyty meblowe czy ich celowy brak.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH