Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Piec Scan 63 o wyjątkowym wzornictwie z przeszklonymi ścianami bocznymi. Wyposażony w charakterystyczną klamkę o funkcjonalnym wzornictwie, posiada odznaczenie „The Swan”, co oznacza, że piec jest najwyższej jakości i należy do najbardziej ekologicznych tego typu produktów na rynku. Na zamówienie, Scan.

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Piec Scan 63 o wyjątkowym wzornictwie z przeszklonymi ścianami bocznymi. Wyposażony w charakterystyczną klamkę o funkcjonalnym wzornictwie, posiada odznaczenie „The Swan”, co oznacza, że piec jest najwyższej jakości i należy do najbardziej ekologicznych tego typu produktów na rynku. Na zamówienie, Scan.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Justyna Łotowska
16 lut 2014 05:21

Jak wybrać kominek? Praktyczne porady

Chęć posiadania kominka wiąże się nie tylko z jego walorami estetycznymi, ale i praktycznymi. Systematyczny wzrost cen energii elektrycznej i gazu powodują, że coraz chętniej dogrzewamy się kominkami i piecami kominkowymi.

Coraz większa popularność kominków znacząco wpłynęła na rozwój konstrukcji grzewczych i pieców kominkowych. Nowe technologie pozwalają maksymalnie wykorzystać energię cieplną przy niewielkim zużyciu opału. Łatwość eksploatacji, wydajność, najwyższa jakość materiałów to warunki niezbędne do podniesienia właściwości akumulacyjnych pieców.

Materiał, z którego wykonuje się wkłady kominkowe powinien charakteryzować się odpornością na korozję i wysokie temperatury oraz dużym stopniem sprawności cieplnej. Oznacza to, że przy niewielkim zużyciu opału kominek powinien maksymalnie wykorzystać energię cieplną spalanego drewna. Takie właściwości charakterystyczne są dla żeliwa, stali i cegły szamotowej.

  • Kupujemy kominek

    Justyna Majkowska Dobrzemieszkaj.pl.JPG
    Justyna Majkowska Dobrzemieszkaj.pl.JPG

    Justyna Majkowska, architekt wnętrz, dziennikarz Dobrzemieszkaj.pl

    Wybierając kominek warto zwrócić uwagę na kształt i wymiar szyby. Do wyboru mamy płaskie, zaokrąglone, panoramiczne lub pryzmatyczne. Mogą być przeszklone jedna, dwie lub nawet trzy ścianki. Drzwiczki zazwyczaj otwierają się na bok, ale w ofertach coraz częściej pojawiają się tzw. kominki z gilotyną, co oznacza otwieranie do góry.
    Daje to dodatkowy efekt otwartego paleniska.  Aby utrzymać szyby w czystości warto wybrać wkład z kurtyną powietrzną oraz funkcją większego nawiewu na palenisko z góry. Dzięki temu spalanie jest wolniejsze i efektywniejsze. Koniecznie trzeba zadbać o doprowadzenie świeżego powietrza podtrzymującego spalanie, a także o możliwość regulacji siły ciągu.


Najprostsze wkłady żeliwne, jednopłaszczowe narażone są na zjawiska kurczenia i rozszerzania materiału, co po latach eksploatacji może wpłynąć na pęknięcia zewnętrznej obudowy kominka. Te dwupłaszczowe są nieco bardziej odporne, dzięki konstrukcji ze stali szlachetnej, która powstrzymuje bezpośredni kontakt z zabudową. Wkład bądź kaseta z paleniskiem z żeliwa lub cegieł szamotowych powodują dodatkową akumulację ciepła.

  • Jakie drewno do kominka?

    Najlepiej sprawdzają się gatunki drzew liściastych takie jak brzoza, dąb czy drzewa owocowe. Zawarta w nich mała ilość substancji smolistych pozwala zachować czystość szyby. Dodatkowo spalając się nie wytwarzają nadmiaru popiołu. Drzewa iglaste zawierają dużo żywic, które prowadzą do szybszego zanieczyszczenia paleniska i komina. Opalać można również brykietami z wiórów drzewnych. Ważne, by wilgotność drewna nie przekraczała 20%.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH