Chęć posiadania kominka wiąże się nie tylko z jego walorami estetycznymi, ale i praktycznymi. Systematyczny wzrost cen energii elektrycznej i gazu powodują, że coraz chętniej dogrzewamy się kominkami i piecami kominkowymi.
Coraz większa popularność kominków znacząco wpłynęła na rozwój konstrukcji grzewczych i pieców kominkowych. Nowe technologie pozwalają maksymalnie wykorzystać energię cieplną przy niewielkim zużyciu opału. Łatwość eksploatacji, wydajność, najwyższa jakość materiałów to warunki niezbędne do podniesienia właściwości akumulacyjnych pieców.
Materiał, z którego wykonuje się wkłady kominkowe powinien charakteryzować się odpornością na korozję i wysokie temperatury oraz dużym stopniem sprawności cieplnej. Oznacza to, że przy niewielkim zużyciu opału kominek powinien maksymalnie wykorzystać energię cieplną spalanego drewna. Takie właściwości charakterystyczne są dla żeliwa, stali i cegły szamotowej.
Kupujemy kominek
Justyna Majkowska Dobrzemieszkaj.pl.JPGJustyna Majkowska, architekt wnętrz, dziennikarz Dobrzemieszkaj.pl
Wybierając kominek warto zwrócić uwagę na kształt i wymiar szyby. Do wyboru mamy płaskie, zaokrąglone, panoramiczne lub pryzmatyczne. Mogą być przeszklone jedna, dwie lub nawet trzy ścianki. Drzwiczki zazwyczaj otwierają się na bok, ale w ofertach coraz częściej pojawiają się tzw. kominki z gilotyną, co oznacza otwieranie do góry.Daje to dodatkowy efekt otwartego paleniska. Aby utrzymać szyby w czystości warto wybrać wkład z kurtyną powietrzną oraz funkcją większego nawiewu na palenisko z góry. Dzięki temu spalanie jest wolniejsze i efektywniejsze. Koniecznie trzeba zadbać o doprowadzenie świeżego powietrza podtrzymującego spalanie, a także o możliwość regulacji siły ciągu.
Najprostsze wkłady żeliwne, jednopłaszczowe narażone są na zjawiska kurczenia i rozszerzania materiału, co po latach eksploatacji może wpłynąć na pęknięcia zewnętrznej obudowy kominka. Te dwupłaszczowe są nieco bardziej odporne, dzięki konstrukcji ze stali szlachetnej, która powstrzymuje bezpośredni kontakt z zabudową. Wkład bądź kaseta z paleniskiem z żeliwa lub cegieł szamotowych powodują dodatkową akumulację ciepła.
Jakie drewno do kominka?
Najlepiej sprawdzają się gatunki drzew liściastych takie jak brzoza, dąb czy drzewa owocowe. Zawarta w nich mała ilość substancji smolistych pozwala zachować czystość szyby. Dodatkowo spalając się nie wytwarzają nadmiaru popiołu. Drzewa iglaste zawierają dużo żywic, które prowadzą do szybszego zanieczyszczenia paleniska i komina. Opalać można również brykietami z wiórów drzewnych. Ważne, by wilgotność drewna nie przekraczała 20%.
Używamy ciasteczek, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu
Klikając jakikolwiek odnośnik na tej stronie wyrażasz zgodę na ustawienie plików cookie.