Półki zostały dyskretnie ukryte za geometrycznymi wcięciami w fantazyjnej ściance, a także za fotelami, tuż przy podłodze, na całej długości ściany. Dzięki temu w samym salonie jest o wiele więcej wolnego miejsca. Fot. Monika Filipiuk.

Zobacz galerię [2 zdjęć]

Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
22 gru 2009 11:00

Miejski zakątek

Niektóre miejsca potrzebują rewolucji, która odmieni je nie do poznania. Dzięki temu odsłaniają nam swoje nieznane, dotąd skrywane oblicze.

Tradycyjne, pochodzące jeszcze z poprzedniej epoki mieszkanie, trzeba było zamienić na nowoczesne i dostosowane do potrzeb młodego małżeństwa z dziećmi. Wyzwanie było niełatwe, ponieważ niewielka przestrzeń mieszkalna wymagała gruntownej przebudowy. Wyburzenie kilku ścian pozwoliło powiększyć pokój i zintegrować dotychczas oddzielone od siebie strefy salonu, jadalni i kuchni. Po zmianach mieszkanie stało się miejscem, gdzie z przyjemnością szuka się azylu po ciężkim, męczącym dniu pracy. Idealnie sprawdza się tu zwłaszcza salon, który dostosowano do wypoczynku i spotkań z przyjaciółmi. To wnętrze nowoczesne i sterylne – między innymi za sprawą zastosowania jasnej kolorystyki. Chłód bieli przełamuje drewniana podłoga oraz szary, włochaty dywan, dzięki czemu w pokoju jest przytulniej, zaś stojące obok fotele i obszerna sofa są idealne do wypoczynku przy ulubionej książce albo filmie.

Niezastąpiony okazał się także zawieszony na ścianie telewizor oraz trzyczęściowy, metalowo-szklany stolik. Główny element dekoracyjny pokoju stanowi jednak finezyjna, ażurowa ściana. To tu, za owalnymi otworami skryto półki, na których ustawiono kwiaty i różne drobiazgi. Zamontowano też dodatkowe oświetlenie - sączące się zza ściany światło wraz z kilkoma lampami zawieszonymi pod sufitem, rozjaśnia pokój. Dodatkowe halogeny w centralnym owalu ożywiają biel ściany. Pokój łączy się ze strefą jadalnianą, która ogranicza się do prostego, drewnianego stołu i kilku krzeseł (ich siedziska kolorystycznie nawiązują do sofy i foteli). Tuż obok znajduje się utrzymana w industrialnym stylu kuchnia. Rozjaśnia ją dodatkowo ścianka z luksferów, która jest jednym z elementów oddzielających strefę roboczą od użytkowej mieszkania.

WASZE KOMENTARZE (2)

DODAJ KOMENTARZ
  • meblolandnet-pl, 2012-10-03 15:49:44

    przytulne mieszczańskie mieszkanko :)
  • Zainteresowana, 2011-07-12 14:00:11

    Ściana pokazana na 1 zdjęciu cudo

POLECAMY W SERWISACH