Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Ściany łazienki (od strony salonu) oklejono tapetą z wzorem w stylu op-art. Tafla mlecznego szkła pełni nie tylko rolę dekoracyjną, ale jest też praktyczna. Wpuszcza do wnętrza łazienki dzienne światło z salonu. Fot. Monika Filipiuk.

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Ściany łazienki (od strony salonu) oklejono tapetą z wzorem w stylu op-art. Tafla mlecznego szkła pełni nie tylko rolę dekoracyjną, ale jest też praktyczna. Wpuszcza do wnętrza łazienki dzienne światło z salonu. Fot. Monika Filipiuk.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
23 marz 2010 12:43

Okolice "Star Treka"

Sporo betonu, trochę szkła i szczypta drewna dały w efekcie nowoczesny, nieco industrialny klimat, ze smaczkami á la science fiction, ale niepozbawiony subtelnych, ciepłych detali.

Zgodnie z głównym założeniem, wnętrze miało być minimalistyczne, łatwe w utrzymaniu i z elementami, które mogłyby się kojarzyć ze statkiem kosmicznym. W osiągnięciu celu na pewno pomogło pokrycie głównej ściany salonu surowym, zacieranym betonem. Beton od razu narzucił wnętrzu industrialny charakter, co jeszcze dodatkowo zostało spotęgowane przez halogenowe, podsufitowe oświetlenie na stalowych linkach.

Postaw na beton

Chłód betonu wzmagają także szklane fronty podłużnych, niskich szafek, na których rozmieszczono sprzęt RTV. Ściana obok, to pewien kontrast dla chłodnego, matowego betonu. Od góry do dołu została bowiem oklejona czekoladową, częściowo połyskliwą tapetą z op-artowskim wzorem. Za wytapetowaną ścianą znajduje się łazienka i - co ciekawe - stworzono bezpośredni i bardzo efektowny łącznik pomiędzy obydwoma wnętrzami. W połowie ściany wmontowano bowiem poziome okienko z taflą mlecznego szkła, które oprócz dekoracyjnej, pełni także praktyczną rolę. Wpuszcza dodatkowe, dzienne światło do łazienki, a wieczorem odwrotnie - sztuczne światło z łazienki do salonu.

Ciemna płaszczyzna została też tradycyjnie podświetlona - tuż nad podłogą zainstalowano rząd nowoczesnych diod. Podłoga to zresztą chyba "najcieplejszy" obszar wnętrza. Oryginalny, marokański dywan, przywieziony osobiście przez właścicielkę mieszkania, położono na parkiecie z drewna w ciemnoczekoladowym kolorze. W ten sposób powstało przytulne miejsce, często służące także do siedzenia.

 

Minimalistyczna aranżacja

Salon i kuchnia tworzą jedną przestrzeń, dlatego kuchnia również została zaaranżowana w podobnych, chłodnych klimatach. Prym wiodą tu meble z białego, lakierowanego mdf-u, szafki wiszące mają szklane fronty, kuchenne AGD połyskuje odcieniem inox, a podłoga została wyłożona szarym gresem, imitującym tafle betonu. Tradycyjny stół zastąpiono tu z kolei minimalistycznym, dwupoziomowym barem, nawiązującym do stylistyki japońskiej. 

WASZE KOMENTARZE (3)

DODAJ KOMENTARZ
  • Zainteresowana, 2011-07-12 13:56:14

    Fajne
  • Janusz, 2010-04-26 18:56:27

    Paskudztwo. Wszystko zimne, mało przytulne, bleee, fuj.
  • Monika, 2010-04-09 15:14:26

    Wnętrza projektowane przez panią Kasię to jak zwykle bardzo udane połączenie klasyki z nowoczesnością. Kolejny raz gratuluję :)

POLECAMY W SERWISACH