Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Przyjazny klimat wnętrza to w dużej mierze zasługa użytych materiałów: okazały kominek został obłożony drobnym łupkiem piaskowca, zaś podłogę wyłożono częściowo postarzanym litym drewnem egzotycznym (Komfort), a częściowo – indonezyjską, marmurową mozaiką. Fot. Bartosz Jarosz.

Przyjazny klimat wnętrza to w dużej mierze zasługa użytych materiałów: okazały kominek został obłożony drobnym łupkiem piaskowca, zaś podłogę wyłożono częściowo postarzanym litym drewnem egzotycznym (Komfort), a częściowo – indonezyjską, marmurową mozaiką. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 15 lip 2011 09:24

Piaskowiec na ścianie: inspiracje z wyspy Bali

Lekkie i ciepłe wnętrze zostało zainspirowane indonezyjską wyspą Bali, a jego prawdziwą ozdobą jest autentyczna, wspaniała ornamentyka czerpiąca ze świata tamtejszej bujnej przyrody.

Naturalna, oparta na sprawdzonym duecie brązu i beżu kolorystyka, imponująca, otwarta przestrzeń i wyraziste faktury – wszystkie te elementy stworzyły bardzo przytulną, a zarazem szlachetną całość. Na środku salonu króluje zestaw bardzo wygodnych modułowych sof narożnych i stolików kawowych (Mebelpast), gotowych w każdej chwili na przyjęcie sporej liczby gości.

Otwarty pokój dzienny

Ponieważ to wnętrze otwarte, tylko krok stąd do kuchni i jadalni, gdzie można biesiadować całymi godzinami. Przyjazny klimat wnętrza to w dużej mierze zasługa użytych materiałów: okazały kominek został obłożony drobnym łupkiem piaskowca, zaś podłogę wyłożono częściowo postarzanym litym drewnem egzotycznym (Komfort), a częściowo – indonezyjską, marmurową mozaiką. Oto najbardziej reprezentacyjne i chyba najefektowniejsze miejsce w domu – oranżeria, pełniąca też rolę drugiego salonu.

Ściana z piaskowca

Niewątpliwym hitem tego wnętrza, nieodmiennie wprawiającym w zachwyt jego użytkowników, jest ściana, od sufitu do podłogi wyłożona wykonanymi ręcznie płytami z piaskowca, z ozdobnym motywem przeskalowanych kwiatów lotosu.

Ściana została sprowadzona z Bali, gdzie przygotowano ją na zamówienie, pod konkretny wymiar. Dekoracyjna płaszczyzna, w zależności od pory dnia i rodzaju oświetlenia, za każdym razem prezentuje się zupełnie inaczej, zaś wieczorami nastrojowy klimat wzmacnia światło padające na relief z halogenów umieszczonych w podłodze.

Interesującej całości dopełnia delikatna i nieszablonowa lampa z masy perłowej oraz przywieziony z Bali zestaw mebli wyplecionych z liścia bambusa.

PROJEKTANT

Karolina Łuczyńska

Caroline's Design

WASZE KOMENTARZE (3) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA