Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Salon ze sztuką w tle. Projekt: Małgorzata Bacik, Andrzej Bacik; MM Architekci. Fot. Jeremiasz Nowak

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Salon ze sztuką w tle. Projekt: Małgorzata Bacik, Andrzej Bacik; MM Architekci. Fot. Jeremiasz Nowak
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
13 cze 2018 08:33

Piękny, jasny salon - wnętrze ze sztuką w tle

Projekt tego wnętrza to prawdziwe lustro, w którym odbija się osobowość właścicielki. Wystarczy jedno spojrzenie, aby odgadnąć, że zamieszkuje je osoba ceniąca elegancję, dystyngowane połączenia, a nade wszystko – sztukę.

Ten dwukondygnacyjny apartament o powierzchni ponad 100 mkw. znajdujący się w prestiżowej, usytuowanej u podnóża ruin średniowiecznego zamku, dzielnicy Tarnowa, urzeka świeżością oraz subtelnymi zestawieniami kolorów, materiałów i faktur. Właścicielka, która ceni nowoczesność, dystyngowaną elegancję szlachetnych materiałów i sztukę, oczekiwała nowoczesnej, ale niezbyt krzykliwej stylistyki. Zdecydowała się mniej awangardowe, za to ponadczasowe rozwiązania, które szybko nie wyjdą z mody.

Subtelne połączenia kolorów, zabawy światłocieniem oraz ciekawe zestawienia wzorów i tekstur to elementy, które odgrywają tutaj rolę pierwszoplanową i decydują o wyjątkowym charakterze projektu. Otwarta koncepcja parteru z salonem połączonym z jadalnią i kuchnią, którego integralną część stanowi także klatka schodowa emanuje spokojną elegancją. Trwałe i efektowne materiały wykończeniowe tworzą wyrafinowany klimat wnętrza i stanowią doskonałe tło do ekspozycji dzieł sztuki. Honorowe miejsce w salonie zajmuje rzeźba autorstwa Marii Niewiadomskiej – pół twarzy wyprofilowanej w autorskiej technice. Ściany salonu zdobią rysunki i grafiki, a tuż przy wejściu znalazły się dwie barwne akwarele. Aby rozświetlić wnętrze projektanci konsekwentnie, we wszystkich strefach zastosowali spokojną, stonowaną paletę barw, w której dominantami są gołębia szarość i ciepła biel. Odbijające światło powierzchnie z polerowanej stali i chromu, takie jak lampa nad stołem czy balustrada dodatkowo wzmacniają ten efekt. Stanowią przy tym niezwykle szykowny i efektowny element wystroju.

Wszystkie materiały wykończeniowe architekci wybrali z oferty salonów Dekorian. Do pomalowania ścian wykorzystano farby ceramiczne, a ciekawym urozmaiceniem dla gładkich, jednobarwnych powierzchni stały się luksusowe tapety. W holu zastosowano dyskretną okładzinę marki Khroma, na klatce schodowej na piętrze Artdecowski motyw z kolekcji Contemporary Restyled od Cole&Son. Obie łączy geometryczny wzór, świetnie współgrający z kaflami marki Mutina z kolekcji zaprojektowanej przez Patricię Urquiolę, którymi wykończono ścianę nad kuchennym blatem. To tylko jeden z wielu elementów decydujących o tym, że aranżacja wszystkich pomieszczeń jest niezwykle spójna. Strefy salonu, jadalni i kuchni przenikają się wzajemnie, a wszystkie łączy niezwykle elegancka i ponadczasowa stylistyka.

Projekt: Małgorzata Bacik, Andrzej Bacik, Pracownia Projektowa MM Architekci; www.mmarchitekci.pl

Zdjęcia: Jeremiasz Nowak. Stylizacja: Anna Bacik

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH