Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Oryginalna kuchnia urządzona w ciągu komunikacyjnym pomiędzy holem a salonem. W tle widać betonową kolumną. Projekt: Maciejka Peszyńska-Drews. Fot. Bartosz Jarosz.
Oryginalna kuchnia urządzona w ciągu komunikacyjnym pomiędzy holem a salonem. W tle widać betonową kolumną. Projekt: Maciejka Peszyńska-Drews. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Archiconnect.pl
31 maj 2016 15:47

Urządzamy kuchnie: jak uniknąć błędów w aranżacji?

Kuchnia to jedno z najtrudniejszych do zaplanowania pomieszczeń. Design Coach Maciejka Peszyńska-Drews zdradza podstawowe zasady właściwego planowania wnętrza mające wpływ na komfort użytkowania.

Dobra ergonomia kuchni to znacznie ważniejszy element niż jej strona estetyczna, dlatego zanim zdecydujesz jakie fronty do szafek wybierzesz oraz w jakiej kolorystyce chcesz mieć wykończone pomieszczenie, zacznij od planowania funkcjonalnego, by wykluczyć najpoważniejsze błędy, które pokutują potem przez lata użytkowania. 

Na co więc zwracać szczególną uwagę?

1. Zrób listę niezbędnych sprzętów agd, bez których Twoja kuchnia nie może się obejść.To ułatwi Ci kolejne kroki i pozwoli przeanalizować skalę Twoich potrzeb. Bowiem planowanie kuchni kręci się wokół tychże sprzętów właśnie. Zatem zastanów się, jak dużą płytę grzewczą potrzebujesz – czteropalnikową, a może większą? Jaką lodówkę planujesz – wysoka, czy niska; do zabudowy czy wolnostojąca. Klasyczna czy dwuskrzydłowa? Jaką zmywarkę wybierasz? Standardowe występują w dwóch wielkościach: 45 cm szerokości na 9 kompletów naczyń, idealne dla 2 max.3 osób lub 60 cm szerokości. Gdzie chcesz umieścić piekarnik – pod płytą, czy w słupku, powyżej wysokości blatu? Jaki planujesz okap – dekoracyjny wolno-wiszący, czy też zabudowany w szafce? Pomyśl jeszcze nad innymi sprzętami, wymagającymi stałego miejsca i związanej z nim instalacji, czyli ekspres do kawy, mikrofalówka itp.

2. Rozplanuj układ zabudowy kuchennej. Idealny układ dla prawidłowej ergonomii kuchni mieści się w trójkącie, którego wierzchołki wyznacza lodówka, płyta grzewcza oraz zlewozmywak. Boki takiego trójkąta stanowi blat roboczy i ciąg pozostałych szafek. Postaraj się tak zaaranżować układ szafek, żeby ten trójkąt uzyskać. Jeśli to niemożliwe albo planujesz inne ustawienie – np. dwóch ciągów naprzeciwległych lub wyspa na środku, zadbaj chociaż o zachowanie prawidłowej kolejności – najpierw lodówka, potem zlewozmywak, na końcu kuchenka.Najwięcej prac kuchennych wykonujemy pomiędzy zlewem a płytą grzewczą.Tam obieramy, kroimy, smarujemy, macerujemy mięso, wałkujemy ciasto itp. Dlatego postaraj się, żeby blat roboczy pomiędzy tymi dwoma punktami stanowił najdłuższy możliwy odcinek. Ponieważ wszystko poza tym obszarem jest praktycznie miejscem aktywnie nieczynnym. Tam będą miały swoje stałe miejsce urządzenia takie jak ekspres do kawy, czajnik bezprzewodowy, czy toster, ale im więcej takiego miejsca tu mamy, tym więcej generuje ono niezbędników. Miski z warzywami, patery z owocami, pojemniki z lekarstwami i cuda cudeńka, których poręczność wydaje się ważna i może i jest, o ile nie odbywa się to kosztem faktycznie potrzebnego do pracy miejsca na blacie właściwym. Dlatego, jeśli nie masz przepastnie dużej kuchni, pamiętaj, żeby przysporzyć sobie relatywnie długi odcinek do czynnych zadań, a przyczyni się to do wygodnej organizacji pracy w kuchni.

PRZECZYTAJ CAŁY ARTYKUŁ O TYM JAK UNIKAĆ BŁĘDÓW W ARANŻACJI KUCHNI

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH