Steki wieprzowe z warzywami z woka. Fot. Knorr

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Steki wieprzowe z warzywami z woka. Fot. Knorr
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Ewa Kozioł
07 kwi 2017 10:14

Przepisy na wielkanocne potrawy

Wielkanoc już niedługo, a więc warto już dziś pomyśleć o tym, jakie potrawy znajdą się na świątecznym stole. Zobaczcie przepisy przygotowane przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

SAŁATKA OGÓRKOWA

Czas przygotowania: 15 minut. Ilość porcji: 3.

Składniki:

  • 100 g liści sałaty
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • sos sałatkowy koperkowo – ziołowy z gorczycą Naturalnie Smaczne! Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz.
2. Ogórek i rzodkiewkę umyj i osusz. Rzodkiewkę pokrój w plastry, ogórek pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce.
3. Sos sałatkowy wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny, aby nadać aromatu. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

SAŁATKA Z AWOKADO

Czas przygotowania: 15 minut. Ilość porcji: 3

Składniki:

  • 150 g główki sałaty lub liści sałaty
  • 1,5 awokado
  • 300 g pomidorów
  • 125 g sera mozzarella
  • sos sałatkowy Truskawka z chili Naturalnie Smaczne! Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz.
2. Awokado przekrój na pół, usuń środek i obierz połówki ze skórki, a następnie pokrój w plastry.     3. Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Odsącz ser mozzarella i pokrój w plasterki.
4. Sos sałatkowy wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny, aby nadać niezwykłego smaku. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

SCHAB Z FIOLETOWYM KALAFIOREM

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka oleju
  • esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
  • 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak
  • 100 g fioletowego kalafiora
  • 100 g brokuła lub kalafiora Romanesco
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • cukier do smaku
  • 600 g obranych ziemniaków

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj aromatyczną marynatę. Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem i roztartym czosnkiem, dodaj olej, całość wymieszaj, aby nadać aromatu. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Odstaw je na co najmniej godzinę do lodówki.
2. Po tym czasie schab obsmaż na średnio rozgrzanej patelni z Rama Smaż jak szef kuchni. Schab obsmaż z obu stron. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 45-50 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
3. Nastaw garnek z osoloną wodą i łyżeczką cukru. W gotującej się wodzie sparz pokrojone na małe różyczki kalafiora i brokuły. Warzywa polej rozpuszczonym masłem.
4. Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlej sok powstały z pieczenia schabu. Dolej wino, tak aby całego płynu na patelni było około 250 ml (1 szklanka). Dodaj Esencję do sosu, która nada potrawie bogaty mięsny smak. Zadbaj, aby dokładnie się rozpuściła. Sos zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
5. Na ugotowanych ziemniakach ułóż plastry upieczonego schabu, całość obłóż dookoła warzywami. Po wierzchu mięso obficie polej gorącym sosem.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH