MCK Katowice, fot. PTWP

Zobacz galerię [5 zdjęć]

MCK Katowice, fot. PTWP
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.propertydesign.pl
08 cze 2016 11:28

MCK zwycięzcą architektonicznej nagrody Polityki

Międzynarodowe Centrum Konferencyjne w Katowicach otrzymało tegoroczne Grand Prix Nagrody Architektonicznej Polityki. Autorem projektu jest pracownia JEMS Architekci. Tym samym to pierwsza nagroda dla tej czołowej polskiej pracowni.

Katowickie MCK to już drugi - w pięcioletniej historii tej prestiżowej nagrody - wyróżniony obiekt na Śląsku. To właśnie pierwszą Nagrodę Architektoniczną Polityki wręczono architektom z koszalińskiej pracowni  HS99 za projekt katowickiej biblioteki (Centrum Informacji Naukowej i Biblioteki Akademickiej). Co prawda też, zeszłoroczna główna nagroda Polityki trafiła do Muzeum i Ośrodka Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora Cricoteka w Krakowie, ale czytelnikom i internautom spodobała się najbardziej realizacja siedziby NOSPR w Katowicach projektu Tomasza Koniora z Konior Studio. Pokazuje to, że w Katowicach powstaje naprawdę dużo dobrej architektury.

Tegoroczna nagroda JEMS-om należała się od dawna. Projekty spod kreski JEMS do finału trafiły po raz czwarty, ale dopiero w tym roku pracownia otrzymała ten najwyższy laur. Wcześniej wyróżniana była za osiedle 19. Dzielnica w Warszawie, biurowiec Piksel w Poznaniu oraz rozbudowę Biblioteki im. Raczyńskich, również w Poznaniu.

Nominacje do konkursu Nagrody Architektonicznej Tygodnika "Polityka" zgłaszane są przez grono architektów, historyków sztuki, aktywistów oraz dziennikarzy. W tym roku w finałowej piątce znalazły się również następujące realizacje: Centrum Kulturalno-Kongresowe Jordanki w Toruniu od Menis Arquitectos, Narodowe Centrum Muzyki we Wrocławiu od Kuryłowicz & Associates, dom w Brennej autorstwa KWK Promes Roberta Koniecznego i przedszkole "Żółty słonik" w Ostrowi Mazowieckiej, projekt pracowni XY.

Jak podaje tygodnik Polityka, już w pierwszej turze głosowania Centrum Kongresowe otrzymało dziewięć głosów, wobec pięciu oddanych w sumie na pozostałe finałowe realizacje. Architektonicznym asem w rękawie okazała się bryła obiektu: nietypowa, a jednak dobrze komponująca się ze Spodkiem.

Żródło: Propertydesign.pl

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH