Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Forma do pizzy Silver. Cena: 17,50 zł. Fot. Galicja dla Twojego domu

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Forma do pizzy Silver. Cena: 17,50 zł. Fot. Galicja dla Twojego domu
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
26 lut 2019 15:51

Akcesoria do pizzy: warto je mieć!

Lubicie pizze? Zdarza się, że sami przygotowujecie ją w domu? Jeśli tak na pewno przyda się wam kilka praktycznych akcesoriów.

Pizza, która weszła już na stałe do menu wielu polskich domów, tak naprawdę nie narodziła się we Włoszech. Jej ojczyzną jest Grecja, z której dotarła do Rzymu i innych krajów. Przeszła swą metamorfozę od płaskiego placka wypiekanego na naturalnym zakwasie, posmarowanego oliwą oraz posypanego czosnkiem i ziołami po wersję bardzo bogatą, na grubym spodzie z mięsem, serem i wieloma dodatkami. Tradycyjna pizza włoska pochodzi z Neapolu. Gdy pod koniec XIX wieku miasto odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem, na zacnych gości czekał miejscowy poczęstunek – pieczony placek z bazylią, mozzarellą i pomidorami, który od imienia monarchini otrzymał nazwę Margherita. Pizzę tę jedzą dziś nie tylko Włosi, przyjęła się na całym świecie, ale przypuszczalnie najlepszą jej wersję znajdziemy właśnie w Italii.

Dzięki licznym przepisom dostępnym w książkach kucharskich i na portalach kulinarnych bez trudu sami w domowym zaciszu zrobimy wyśmienitą pizzę. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość skomponowania składników zgodnie z gustami mieszkańców i ich gości, a nawet odejście od zwyczajowego przepisu na rzecz wykorzystania różnych rodzajów mąki czy oryginalnych dodatków smakowych. Dobra pizza wymaga oczywiście nie tylko pysznych komponentów, ale także odpowiednich narzędzi potrzebnych do jej przygotowania oraz eleganckiej oprawy.

Wśród niezbędnych akcesoriów do pizzy znajdziemy przede wszystkim blachy. To od nich zależy czy ciasto dobrze się upiecze i czy łatwo uda się je wyjąć na talerz. Najlepiej, jeśli są one wykonane ze stali nierdzewnej i pokryte nieprzywieralną powłoką. Znakomicie sprawdzą się też stalowe blachy wyposażone w specjalne otwory, które zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła w piekarniku i właściwą kruchość ciasta.

Niezastąpiony okaże się także specjalny nóż, który pozwoli na precyzyjne pokrojenie naszej pizzy na dowolną ilość kawałków. Aby służył nam dobrze i długo powinien być wykonany z materiału odpornego na korozję i posiadać odpowiednio wyprofilowaną formę umożliwiającą wygodną pracę. Jeśli zależy nam na łatwym i szybkim dostępie do akcesoriów, zaopatrzmy się w modele wyposażone w specjalne uszka do zawieszenia na relingu czy haczykach kuchennych. Będą nie tylko zawsze w zasięgu ręki, ale staną się też gustowną ozdobą wnętrza.

Nieodłączną towarzyszką każdej pizzy jest wysokiej jakości oliwa z oliwek. Nie powinno jej zabraknąć na żadnym stole, zarówno restauracyjnym, jak i domowym. Możemy zatem wybrać wersję klasyczną niearomatyzowaną bądź też z różnymi dodatkami na przykład z rozmarynem, tymiankiem, bazylią, czosnkiem, truflami czy orzechami. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i oczywiście rodzaju pizzy. Ponieważ oliwa zazwyczaj znajduje się w widocznym miejscu w kuchni, a przede wszystkim stanowi idealną parę z serwowaną potrawą warto umieścić ją w dekoracyjnej szklanej butelce. W roli tej świetnie sprawdzą się praktyczne w użytkowaniu, oszczędzające miejsce w kuchni i na stole oryginalne dozowniki do oliwy i octu. Pojemniki zakończone z dwóch stron zatyczkami z naturalnego korka wyróżnia niezwykle interesująca forma, nowoczesna, choć z wyraźną tradycyjną nutą. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH