Patelnia głęboka Rocca, wymiary: średnica 24 cm, długość z rączką 43 cm, wysokość 7 cm. Cena brutto: 73,14 zł. Fot. Galicja dla Twojego Domu

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Autor: Anna Usakiewicz
30 wrz 2016 09:44

Akcesoria kuchenne - uniwersalne patelnie

Patelnia – obowiązkowy sprzęt na wyposażeniu każdej kuchni. Może być aluminiowa, stalowa, żeliwna.

Choć producenci oferują nam szeroki wybór patelni do zadań specjalnych, na przykład do jajek, naleśników, ryb czy racuchów najczęściej używamy klasycznej okrągłej, ze spłaszczonym dnem i płytkimi brzegami. Taka patelnia jest uniwersalna, nadaje się do smażenia każdej potrawy.

Wśród klasycznych modeli na uwagę zasługuje najnowsza linia patelni z kolekcji Rocca firmy Galicja. To nowoczesny produkt wykonany z lekkiego aluminium, które szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło. Od wewnątrz patelnie pokryte są wysokiej jakości nieprzywieralną powłoką imitującą strukturę kamienia, która nie zawiera substancji PFOA. Ponadto są trwałe, odporne na zarysowania i funkcjonalne. Nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek, również indukcyjnych. Producent zadbał o potrzeby pasjonatów gotowania – Rocca dostępna jest aż w 8. rozmiarach. Możemy więc skompletować kilka najbardziej dla nas użytecznych o średnicach od 18 do 30 cm, w tym również patelnię głęboką o 7-centymetrowej wysokości.

Dbając o estetykę kuchni zwracamy uwagę na detale. Patelnie Rocca inspirowane naturą, za sprawą drewnopodobnej, dobrze wyprofilowanej rączki i dekoracyjnego motywu kamienia, są po prostu bardzo ładne, dlatego po użyciu umyte i wysuszone mogą być wyeksponowane na relingu, jako oryginalny wystrój wnętrza. Kolorystycznie pasują zarówno do monochromatycznych szarości jak i różnobarwnych dodatków. W zestawieniu z drewnianymi lub kamiennymi elementami są interesującym uzupełnieniem kuchni w stylu wiejskim, ale też odnajdą się w nowoczesnych aranżacjach, na kompozytowych blatach, w towarzystwie szkła i stali. Świetnie nadają się do serwowania prostego dania prosto z patelni, które smakuje wybornie i wygląda znakomicie!

Łosoś z patelni à la Rocca

Ta delikatna ryba przy długotrwałej obróbce termicznej traci swoje cenne właściwości odżywcze, w tym tak niezwykle korzystne dla naszego zdrowia wielonienasycone kwasy omega-3, dlatego właśnie dobrze jest smażyć ją krótko i od razu podawać na patelni. Sekret soczystości tkwi w tym, że smażymy ją skórą do dołu (około 5 minut) i po obróceniu dosmażamy jeszcze 2 minuty. Prosta kuchnia nie lubi przesady, dlatego polecamy tylko te przyprawy, które podkreślą wykwintny smak ryby – grubo zmielony czarny pieprz, odrobinę soli i cytryny, ale oczywiście można zamarynować łososia przed smażeniem w ulubionej mieszance ziół, najlepiej przygotowanej samodzielnie.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH