Garnki emaliowane. Fot. Galicja dla Twojego Domu

Zobacz galerię [7 zdjęć]

Garnki emaliowane. Fot. Galicja dla Twojego Domu
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
03 sty 2017 11:09

Kuchenne dodatki: kolorowe garnki na rozgrzewający gulasz

Smaczny, pełen warzyw i odpowiednio dobranych przypraw gulasz może być doskonałym daniem na obiad lub ciepłą kolację.

Przygotowany z najlepszych składników jest pożywnym posiłkiem dla całej rodziny, zwłaszcza w chłodne dni, gdy potrzebujemy potraw, które rozgrzeją nas i podniosą poziom energii. Aromatyczny zapach dochodzący z kuchni przyciągnie z pewnością wszystkich amatorów domowych specjałów. Aby powstał pyszny gulasz, oprócz składników spożywczych musimy zaopatrzyć się w sprawdzone akcesoria, które nie tylko ułatwią nam pracę, ale także sprawią, iż smak naszego dania będzie niepowtarzalny.

Niezawodna emalia

W nowoczesnych kuchniach znajdziemy naczynia wykonane z różnych materiałów. Obok garnków i rondelków ze stali nierdzewnej, aluminiowych lub pokrytych powłoką ceramiczną na szczególną uwagę zasługują naczynia emaliowane, o wyjątkowych właściwościach użytkowych.
Emalia to powłoka szklista o idealnie gładkiej powierzchni, wytrzymała na korozję i ścieranie. Produkowana jest z najwyższej jakości surowców posiadających atest PZH do kontaktu z żywnością. Dzięki temu, iż naczynia podgrzewane nawet do wysokich temperatur nie uwalniają substancji szkodliwych, potrawy są nie tylko smaczne, ale i bezpieczne dla naszego zdrowia. W kuchni niezwykle istotne jest również zachowanie najwyższych zasad higieny. Dlatego łatwe w czyszczeniu garnki i rondelki z gładką i szczelną powłoką emaliowaną, odporną na osadzanie brudu i bakterii cieszą się dużym zainteresowaniem wszystkich ceniących wysoką jakość akcesoriów kuchennych i wygodę podczas pracy. Emalia jest też odporna na promienie UV, co zapewnia jej trwałość i długowieczność. Naczynia są także świetnym rozwiązaniem dla osób skłonnych do dotykowej alergii na nikiel. Mogą być używane zarówno na kuchenkach gazowych i elektrycznych, jak i indukcyjnych oraz wstawiane do piekarnika  do 180 C. Umyjemy je również w zmywarce. Aby ochronić naczynia przed zarysowaniem, do mieszania i nabierania potraw powinniśmy stosować drewniane lub plastikowe akcesoria, wówczas będą służyły nam one przez lata.

Emaliowane kolekcje do każdej kuchni

Naczynia emaliowane to nie tylko synonim komfortu w kuchni. Ganki pokryte tą piękną, lekko błyszczącą powłoką odznaczają się doskonałymi walorami estetycznymi, dlatego są wspaniałą ozdobą wnętrza. Dostępne w kilku atrakcyjnych wybarwieniach pasują do różnych stylów aranżacji. Żółte, czerwone, turkusowe, czy zielone ożywiają pomieszczenie i sprawiają, że gotowanie staje się fascynującą przygodą. Natomiast modny odcień beżu znakomicie komponuje się z każdym wystrojem kuchni. Garnki występują w różnych wielkościach, dlatego bez trudu dobierzemy najbardziej pożądany dla swojego dania rozmiar. W emaliowanej kolekcji obok tradycyjnych modeli z dwoma uchwytami znajdziemy też kubki z dziubkiem, które nadają się na przykład do mleka oraz garnuszki jednouchwytowe o prostej i lekko zaokrąglonej formie idealne do podgrzewania napojów, małych porcji potraw i parzenia ziół. Te ostatnie świetnie sprawdzają się także podczas górskich wędrówek gdyż są bardzo lekkie. Wielobarwne naczynia wprowadzają do wnętrz radosny nastrój i niepowtarzalne ciepło. Bez problemu dobierzemy do nich inne kuchenne akcesoria w podobnej kolorystyce na przykład wykonane ze stali nierdzewnej noże, nabierki, szumówki czy łopatki.
Czas na gulasz

Dania przyrządzane w garnkach emaliowanych zachowują swój wyjątkowy smak i zapach. Naczynia prezentują się również wspaniale, co zachęca nas do eksperymentów kulinarnych. A dzięki swym doskonałym właściwościom użytkowym są wygodne i bezpieczne w użyciu. Jakie potrawy możemy w nich przygotować? Na pewno większość dań stanowiących podstawę naszych codziennych posiłków na ciepło. Jednym z nich jest gulasz, w którym znajdą się wysokiej jakości składniki – kolorowe warzywa i wyśmienite mięso. Połączone razem utworzą znakomitą kompozycję barw i smaków, w sam raz na zimowy obiad. A jeśli w naszym domu są wegetarianie? Przygotujemy dla nich pyszny posiłek w oparciu o składniki roślinne, wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis lub … zaufać własnej wyobraźni i inwencji twórczej.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH