Sortownik na odpady. Fot. Kernau

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Sortownik na odpady. Fot. Kernau
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
08 cze 2017 15:30

Kuchenny kosz na śmieci: zobacz jaki wybrać i gdzie umieścić

Jednym z warunków utrzymania czystości w kuchni jest odpowiedni dobór kosza na śmieci. Należy zatem zastanowić się nie tylko nad zakupem konkretnego modelu, ale też znalezieniem dobrego miejsca – tak, aby wygodnie się z niego korzystało.

Wolno stojący z workiem i pokrywką, bezdotykowy, prosty zestaw do segregacji śmieci czy może mechaniczny utylizator? Ilość dostępnych rozwiązań może przyprawić o zawrót głowy. Aby dobrać je odpowiednio do naszych potrzeb – warto poznać te najpopularniejsze.

W szafce, w szufladzie lub na zewnątrz

Dobór kolorów, kształtów i rozmiarów kuchennego śmietnika zależy przede wszystkim od tego, gdzie jest umiejscowiony. Jeśli chowamy go do szafki pod zlewozmywakiem, wygląd ma mniejsze znaczenie. W tym wypadku optymalnym rozwiązaniem jest montaż tzw. sortownika szafkowego, czyli uniwersalnego kosza umożliwiającego segregowanie odpadów w kilku oddzielnych pojemnikach.

Najczęściej mocowany jest do wewnętrznej części drzwiczek szafki lub w pojemnej szufladzie. W przypadku szafek narożnych przytwierdza się go również na statycznym, metalowym stelażu, który posiada dodatkowe miejsce, np. na środki czystości czy ściereczki. Aby zaoszczędzić dodatkową przestrzeń, szczególnie w małych kuchniach, można we wnęce między szafkami pionowo umieścić zamykane pojemniki w kształcie wyciąganych szuflad.

Retro czy innowacyjny?

Pojemnik na odpady to niezbędny element każdej kuchni. Najczęściej zastanawiamy się, jak go sprytnie ukryć, ale nie zapominajmy, że można też z niego uczynić ozdobę – tym bardziej, jeśli jest to estetycznie wykończony pojemnik z pokrywką w stylu retro lub z ręcznie malowany wzorem. Spójnie dopasowany do charakteru wnętrza może być kosz np. w wyrazistym lub pastelowym kolorze – będzie on stanowił wyróżnik wnętrza. Podczas urządzania kuchni warto też zadbać o ergonomię.

Aby praca w kuchni była wygodna, wszystkie elementy, poczynając od mebli i sprzętów, aż po dodatki powinny być funkcjonalnie rozmieszczone. Dotyczy to szczególnie kosza na odpady, który powinien być przede wszystkim łatwo dostępny, a jego pojemność dostosowana do ilości i rodzaju odpadów, jakie najczęściej wytwarzamy – mówi Tomasz Bytnar, ekspert marki Kernau.

Innowacyjnym rozwiązaniem jest także zasilany bakteryjnie model bezdotykowy. To bardzo wygodne i higieniczne rozwiązanie. Taki pojemnik działa na zasadzie czujnika zbliżeniowego – klapa otwiera się automatycznie, gdy chcemy wrzucić coś do środka. Wygodny jest również wbudowany w szafkę kosz uchylany jednym naciśnięciem pedała przy podłodze.

Ekologiczna alternatywa

Z roku na rok nasza świadomość ekologiczna wzrasta – coraz częściej segregujemy śmieci i kompostujemy odpady organiczne. Nie jest to już tak czasochłonne i trudne do wykonania zadanie. Jednym z najnowszych i najwygodniejszych rozwiązań są domowe utylizatory bioodpadów, które z problemem nagromadzonych resztek pokarmu radzą sobie błyskawicznie.

Urządzenie takie jak Smart Cara potrafi w ciągu 3 godzin zmniejszyć o ponad 90% ilość wrzuconych bioodpadów. Wrzucając wszelkie obierki, fusy z kawy, skorupki jaj, a nawet kości czy muszle po zmieleniu, schłodzeniu i osuszeniu uzyskujemy ekologiczny, bezzapachowy proszek. Możemy go dodatkowo wykorzystać jako naturalny nawóz do kwiatów – dodaje ekspert marki Kernau. 

Dzięki takiemu urządzeniu pozbywamy się nadmiaru zalegających odpadów i nieprzyjemnego zapachu, który po dłuższym czasie wydzielają. Nowoczesne utylizatory mają kompaktowe rozmiary i niewielką wagę, a więc bez problemu możemy umieścić je zarówno na kuchennym blacie, jak i w szafce pod zlewem.  

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH