Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Naczynia żaroodporne. Fot. Galicja dla Twojego Domu

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Naczynia żaroodporne. Fot. Galicja dla Twojego Domu
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
19 wrz 2018 11:43

Naczynia żaroodporne: szybkie i proste gotowanie

Potrawy zapiekane w naczyniach żaroodpornych to doskonały sposób na smaczny obiad lub kolację. Warto zatem posiadać w swej kuchni zestaw złożony z kilku naczyń różnej wielkości.

Gotową potrawę możemy prosto z piekarnika podać na stół, a jeśli pozostanie nam jakaś jej część z powodzeniem przechować na następny dzień. Ograniczamy w ten sposób ilość akcesoriów do mycia, oszczędzając tym samym wodę, energię i oczywiście domowe wydatki. Dodatkowo dzięki swej gładkiej powierzchni pozbawionej kątów i żłobień, w których może gromadzić się tłuszcz lub resztki jedzenia, łatwo i szybko je umyjemy również w zmywarce bez obaw, że ich powierzchnia porysuje się i zmatowieje. Są odporne na działanie wysokich temperatur nawet do 300°C, a także wytrzymałe na niskie temperatury dlatego poza piekarnikiem umieścimy je w lodówce lub zamrażalce (można je mrozić do temperatury -40°C). Przeznaczone są do używania w piekarnikach oraz kuchenkach mikrofalowych. 

Atutem naczyń szklanych jest przeźroczystość, która sprawia iż mamy kontrolę nad procesem pieczenia, a także możemy w całości zaprezentować nasze danie. Szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością, jest odporne na działanie substancji chemicznych oraz nie absorbuje zapachów, a potrawy przyrządzane w naczyniach krótko się pieką i nie wymagają tłuszczu, co na pewno ucieszy wszystkich zwolenników zdrowego stylu życia.

Naczynia wyposażone zostały w dobrze wyprofilowane i ergonomiczne pokrywy oraz uchwyty, które pozwalają na wygodne wkładanie i wyjmowanie potrawy. Nie należy zapominać również o ich estetycznym wyglądzie. Prostokątne, kwadratowe, okrągłe lub owalne, komfortowe w użytkowania są zawsze modne i zawsze na czasie. 

Jakie zatem potrawy przygotujemy w szklanych naczyniach żaroodpornych? Wyśmienite zapiekanki z ryb, kurczaka, warzyw, pyszne tarty, a nawet desery. Wszystko zależy od indywidualnych gustów, smaków i potrzeby chwili. Jeśli jesteśmy zwolennikami dań mięsnych, warto do zestawu naczyń dodać specjalny nakłuwacz. Jego ostrza wykonane ze stali nierdzewnej świetnie przenikają w głąb mięsa, pozwalając na dotarcie do niego aromatycznych przypraw oraz skracając czas marynowania, pieczenia i gotowania naszej potrawy.

Naczynie żaroodporne owal 4,7 l z pokrywą, cena: 33,88 zł
Naczynie żaroodporne Tarta 26 cm, cena: 18,41 zł
Naczynie żaroodporne proste 3,95 l, cena: 35,96 zł

Przepis na danie w naczyniu żaroodpornym

Królik w miodzie ze szpinakiem

Składniki: 1 tuszka królika, 15 dag rodzynek, 4 łyżki soku z pomarańczy, 4 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, 1 cebula szalotka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Szpinak: 10 dag liści szpinaku, 1 łyżeczka posiekanej szałwii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Przygotowanie: cebulę obrać, umyć i posiekać. Tuszkę królika umyć, pokroić na mniejsze części i natrzeć solą oraz pieprzem. Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć. Dodać masło, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kawałki królika. Wymieszać, dodać rodzynki, sok z pomarańczy, miód i dusić pod przykryciem 15 minut, mieszając. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 30-40 minut. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Dodać szpinak, szałwię, doprawić do smaku, wymieszać i dusić ok. 10 minut. Szpinak odcedzić, przełożyć do okrągłej foremki, ubić i przełożyć na talerze. Obok umieścić porcję mięsa*.

Przepis pochodzi z książki "Żyj zdrowo. Harmonia ciała i umysłu", wydawnictwo Olesiejuk 2017, Olimp Media, red. Beata Woźniak, str. 136

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH