Ekspres CafeRomatica 768. Fot. Nivona

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Ekspres CafeRomatica 768. Fot. Nivona
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
27 cze 2017 08:19

Pyszna kawa - ciesz się jej aromatem nie tylko o poranku

Aromatyczna, pobudzająca, czysta radość życia. Kawa to najbardziej lubiany napój pobudzający na świecie, jak również radosna część naszej kultury. Zapoczątkowała wiele różnych stylów, sposobów przygotowania i preferencji zarówno w Polsce, jak i innych regionach świata.

Kawa zyskała sobie mnóstwo zwolenników – to dzięki niej każdego ranka mamy energię do działania. W ciągu dnia odrywamy się od codziennych obowiązków, by delektować się zarówno smakiem, jak i aromatem ulubionego napoju. Nie tylko stawia nas na nogi, ale jest również pretekstem do spotkań towarzyskich. A dzięki ziarnom, z których powstaje, można odkryć całą różnorodność jej smaków.

Ze względu na niezliczoną ilość odmian kawy, aż trudno uwierzyć, że produkowana jest tylko z dwóch gatunków ziaren: Arabiki i Robusty. Różnice zależą od miejsca i sposobu uprawy, od klimatu, gleby i metod obróbki. Do najpopularniejszych należy Arabika pochodząca z wyżyn Etiopii, a uprawiana w Afryce, Azji i Ameryce Południowej – jest najbardziej cenioną kawą na świecie. Jej ziarna są twarde i dają aromatyczny, lekko kwaskowaty posmak. Drugim gatunkiem jest Robusta, uprawiana głównie w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Oprócz różnicy w smaku, gatunek ten rośnie szybciej od Arabiki i jest bardziej odporny na zmiany klimatu oraz choroby. Plantatorzy chętnie krzyżują ze sobą kawę Arabską z Robustą, dzięki temu uzyskują łatwą w uprawie, odporną na upały i szkodniki kawę Arabistę (Arabikę Robustę).

Niezależnie jednak od gatunku, chcemy uzyskać jak najlepszy aromat kawy i cieszyć się jej smakiem. Marka Nivona ze swojej nieustannej pasji do kawy stworzyła unikalny System Aroma Balance, który pozwala wydobyć aromat z każdego ziarna kawy. Technika ta wydobywa maksymalną dawkę aromatu i precyzyjnie określoną ekstrakcję. System Aroma Balance naśladuje umiejętności baristy. Zmienia ciśnienie, przepustowość i czas obiegu gorącej wody w świeżo mielonej kawie. W zależności od prędkości przepływu wody system ten pozwala na wydobycie różnych wariantów smakowych. Niezależnie od tego czy ktoś jest entuzjastą mocnego espresso, czy łagodnego cappuccino z puszystą pianką – dobór intensywności kawy można ustawić według własnego gustu. Tak właśnie działa System Aroma Balance dostępny w ekspresach Nivona CafeRomatica z serii 7. Posiada on trzy różne profile aromatu: Dynamiczny, Stały oraz Intensywny. Nie odnoszą się one do smaku kawy, ale do sposobu w jaki woda ma kontakt z kawą.

Nivona CafeRomatica 768, poza możliwością ustawienia intensywności aromatu kawy, umożliwia także zrobienie cappuccino za pomocą jednego przycisku OneTouch Spumatore. Zintegrowany w urządzeniu Bluetooth pozwala przygotować kawę za pomocą smartfona przy użyciu aplikacji Nivona-App. 

Warto pamiętać o złotej zasadzie – świeża kawa smakuje najlepiej! Wyjątkowym aromatem i smakiem doskonałej kawy można się delektować o każdej porze dnia i nocy.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH