Suszarka do grzybów. Fot. MPM

Zobacz galerię [2 zdjęć]

Suszarka do grzybów. Fot. MPM
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
11 wrz 2017 11:50

Sezon na grzyby – pora na suszarki do żywności

Jesienna aura za oknem i zatrzęsienie grzybów w lasach to idealny moment na grzybobranie. To też czas na przetwory i przygotowanie żywności do przechowywania na okres zimy i kolejne miesiące.

Jednym z popularnych i łatwych sposobów konserwacji żywności jest suszenie. Firma MPM posiada w swojej ofercie kilka różnych modeli suszarek do żywności, w różnych rozmiarach, w zależności od potrzeb.

Suszenie to najstarsza metoda konserwacji. Pierwotnie suszono (przeważnie mięso)
z wykorzystaniem słońca i wiatru. Najczęściej wybierano pomieszczenia (np. strychy), gdzie temperatura suszonego produktu nie przekraczała temperatury otoczenia. Takie suszenie gwarantowało, że żywność nie traciła zawartych w nich witamin i innych składników mineralnych.

Suszymy nie tylko grzyby i owoce

Obecnie przydatnym urządzeniem do tego rodzaju konserwacji są suszarki do żywności. Modele firmy MPM to doskonały sposób na utrwalenie smaków i zapachów, które są bogactwem polskich lasów i sadów. Urządzenia szybko i skutecznie suszą nie tylko ulubione grzyby i owoce, ale także warzywa, zioła i kwiaty. Każdy może suszyć żywność według własnych upodobań i potrzeb dzięki regulowanym sitom. W ubiegłym roku firma zaprezentowała dwa nowe modele MSG-06 i MSG-08 z możliwością składania. Ułatwia to przechowywanie urządzeń, dzięki zmniejszeniu ich objętości o 40%.

Maksymalna temperatura, a co za tym idzie moc urządzenia

Jesień to czas kiedy wielu producentów i dostawców oferuje suszarki do żywności wyszczególniając takie cechy jak pojemność, liczba sit, moc urządzenia i regulacja temperatury. Przy kupnie nowego urządzenia warto zastanowić się szczególnie nad jego mocą, która przekłada się na wysokość temperatury, którą dane urządzenie może osiągnąć. Nie zawsze wyższa moc to dobre rozwiązanie. W przypadku suszarek do żywności w zupełności wystarczą urządzenie osiągające max. 70ºC. W takiej temperaturze żywność wysuszy się, zachowując jednocześnie swoje właściwości odżywcze i zawarte w niej witaminy.

Zobacz także: Najnowsze blendery: pomogą przygotować świeże soki

Urządzenia firmy MPM posiadają moc 250W (modele MSG-01, MSG-03, MSG-05) i 400W (modele MSG-02, MSG-04, MSG-06, MSG-08), która wystarczy, aby szybko wysuszyć nawet większe kawałki warzyw czy owoców. Każde z urządzeń marki posiada też regulację temperatury, kluczową przy regulacji suszenia w zależności od rodzaju produktu.

SUSZARKA SPOŻYWCZA model MSG-08
Cena: 200 zł
Funkcje:

 szybko i skutecznie suszy: grzyby, owoce, warzywa
 składana konstrukcja (zmniejszenie objętości urządzenia o 40%) - ułatwia przechowywanie
 8 sit o średnicy 30 cm
 2-stopniowa regulacja nadmuchu gorącego
 stała odległość między sitami podczas suszenia - 2,5 cm

Parametry:

 zasilanie: 220-240V 50/60Hz
 moc: 400 W

SUSZARKA SPOŻYWCZA model MSG-05
Cena: 140 zł
Funkcje:

 szybko i skutecznie suszy grzyby, owoce, warzywa, kwiaty i zioła
 średnica sita 33 cm
 4 przeźroczyste sita z możliwością regulacji wysokości od 2,5 do 4,5 cm

Parametry:

 zasilanie: 230V ~50 Hz
 moc: 250 W

SUSZARKA SPOŻYWCZA model MSG-02
Cena: 140 zł
Funkcje:

 szybko i skutecznie suszy: grzyby, owoce, warzywa, zioła, kwiaty
 3-stopniowa regulacja nadmuchu gorącego powietrza
 5 przeźroczystych sit z możliwością regulacji wysokości
Parametry:

 230 V ~ 50 Hz
 moc: 400 W
 średnica sita: 33 cm

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH