Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Sezon na owoce. Fot. Paclan

Zobacz galerię [2 zdjęć]

Sezon na owoce. Fot. Paclan
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja
10 cze 2019 10:27

Sezon na owoce - to warto wiedzieć o mrożonkach

Do mrożenia owoców i warzyw nie trzeba dzisiaj chyba nikogo specjalnie przekonywać. Zamrażanie jest jedną z najlepszych metod ich przechowywania. Warto jednak ciągle mówić o tym, w jaki sposób przygotowywać własne mrożonki. Jak długo i w czym przechowywać jedzenie w zamrażarce?

Nasza nowość – woreczki freezer bags są nie tylko wytrzymałe. Są przede wszystkim przeznaczone do kontaktu z żywnością. Dlatego mrożenie w nich warzyw, owoców, ale też pieczywa, mięsa i ryb jest bezpieczne. Poza tym używanie ich znacznie wydłuża okres przydatności produktów do spożycia, a także zapobiega przenikaniu zapachów – podkreśla Marta Krokowicz.

Zaletą najnowszych woreczków na mrożonki jest również to, że mają pole do opisu zamrażanego produktu oraz elastyczne klipsy, które umożliwiają szczelne zamknięcie torebki.

Po trzecie – mycie i blanszowanie

Do mrożenia wybierajmy tylko dojrzałe i świeże owoce i warzywa. W przypadku owoców, poza umyciem i osuszeniem, należy też pamiętać o ich odszypułkowaniu. Większość warzyw z kolei przed zamrożeniem należy zblanszować. Przy blanszowaniu zanurzamy warzywa we wrzątku na nie dłużej niż 1-2 minuty, a następnie przelewamy lodowatą wodą i studzimy. Dzięki temu warzywa zachowują aromat i barwę, są też łatwiejsze w obróbce po rozmrożeniu. Ponadto pozbywamy się w ten sposób wielu chemicznych zanieczyszczeń.

Jakie warzywa powinniśmy blanszować? Takie, jak: brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, marchew, por, groszek cukrowy i zielony, kalarepa, marchewka, bób, buraki i botwinka, szparagi, szpinak. Nie musimy blanszować dyni, cukinii, bakłażana, cebuli, pieczarek oraz ziół.

Mrozimy, ale na kilka miesięcy – nie na lata

Dobrze przygotowane mrożonki możemy przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy – a nawet przez cały rok, jeśli trzymamy je w temperaturze poniżej -18˚C. Dotyczy to między innymi takich owoców jak: maliny, czarne jagody, żurawina, truskawki, porzeczki (wszystkie odmiany), wiśnie oraz warzyw takich, jak: bób, zielony groszek, cukinia, papryka, dynia, szpinak. Warzywa korzeniowe – tj. marchewkę, pietruszkę, seler, buraki, pasternak – zaleca się przechowywać krócej – do 9 miesięcy, a zioła – najwyżej do 6 miesięcy.

Zdecydowanie nie powinniśmy przetrzymywać ich zbyt długo, dlatego warto mrożone zapasy opisywać. Umieszczać w widocznym miejscu datę przydatności do spożycia lub datę pakowania. Przy czym zamiast karteczek – wkładanych do środka do woreczków – lepiej wybierzmy woreczki na mrożonki freezer bags marki Paclan, które mają specjalne pole do opisu produktu.

Sezon na świeże owoce, warzywa i zioła w pełni. Zbierajmy je, kupujmy i zamrażajmy: w całości, w formie puree, pokrojone, zmieszane, w porcjach dużych lub małych. Za kilka tygodni lub miesięcy będą, jak znalazł.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH