Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Czekoladowe fondue. Fot. Thermomix
Czekoladowe fondue. Fot. Thermomix
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
13 lut 2017 08:19

Walentynki w kuchni - deser pełen słodyczy

W Walentynki zakochanym wyjątkowo zależy, by tego dnia zaskoczyć czymś drugą połówkę. Kwiaty, świece, przystawka gotowa, danie główne też. A co z deserem?

Zamiast klasycznych ciast, deserów lodowych i tortów postawmy na niezwykle efektowne fondue. Kolacja we dwoje będzie jeszcze bardziej romantyczna.

Sery i szwajcarscy górale – tak to się zaczęło

Słowo fondue pochodzi od francuskiego fondre, czyli “roztapiać”. Choć nazwa popularnego deseru fundue ma korzenie francuskie, jego historia sięga XVIII – wiecznej Szwajcarii. To właśnie szwajcarscy górale, którzy w okresie zimowym nie zawsze mogli pozwolić sobie na zakup świeżej żywności znaleźli sposób na wykorzystanie zapasów z lata. Dlatego sery, których mieli pod dostatkiem, a które z czasem stawały się twarde, roztapiali na ognisku z dodatkiem wina, a w serowej masie maczali kawałki czerstwego chleba. W chłodne, zimowe wieczory cała rodzina zasiadała nad gorącym kociołkiem, by posilić się rozgrzewającym daniem. Z czasem fondue przestało być daniem “z resztek”, a stało się ekskluzywną przystawką, do przygotowania której zaczęto wykorzystywać nie tylko sery, ale też mięsa i czekoladę w wersji fondue deserowego.

Fondue bez specjalnego zestawu? – To możliwe!

Do przygotowania klastycznego, serowego fondue potrzebujemy przynajmniej dwóch gatunków sera np. gruyere i cheddar, białego wytrawnego wina i przypraw – czosnku i gałki muszkatołowej oraz specjalnego naczynia caquelon, dostepnego najczęściej w zestawie ze specjalnymi miseczkami i metalowymi widelczykami. To jednak wydatek od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych. W domowych warunkach poradzimy sobie też bez specjalnego urządzenia. Alternatywą jest zwykły garnek o grubym dnie – pamiętajmy jednak, by składniki fondue podgrzewać w nim na bardzo delikatnym ogniu. Fondue przygotujemy też w podwójnym garnku do gotowania na parze, który dostarcza ciepła w sposób najbardziej zbliżony do caquelon albo w wolnowarze.

Producenci urządzenia wielofunkcyjnego Thermomix® także pomyśleli o wielbicielach przekąsek maczanych w rozpuszczonym serze lub czekoladzie. 

Fondue sernikowo-czekoladowe z herbatnikami

Składniki na 6 porcji

· 100 g cukru
· 75 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao), pokrojonej na kawałki
· 400 g serka kremowego, np. Philadelphia, pokrojonego na kawałki
· 2 łyżki likieru pomarańczowego lub innego deserowego likieru
· wafle tortowe, (np. andruty) pokrojone na kawałki, do podania lub herbatniki, do podania


Sposób przygotowania
1 Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
2 Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3 Dodać cukier puder, serek kremowy i likier, podgrzać 3 min 30 s/90°C/obr. 3.
4 Fondue sernikowo-czekoladowe przelać do miski. Wafle lub herbatniki zanurzać w fondue, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeśli nie masz urządzenia Thermomix®
W młynku zmielić cukier i przełożyć do oddzielnego naczynia. Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier puder, serek kremowy i likier. Podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, regularnie mieszając. Gotowe fondue przelać do miseczki, podawać z herbatnikami bezpośrednio po przygotowaniu.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH