Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Herbata owocowa z kwiatami. Fot. MPM

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Herbata owocowa z kwiatami. Fot. MPM
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
12 wrz 2019 09:13

Zatrzymaj smak i zapach lata: 4 ciekawe przepisy

Pór roku niestety nikt nie jest w stanie zatrzymać, ale my podpowiemy jak skutecznie przechować smak i zapach ciepłych dni na dłużej!

Owoce, warzywa, kwiaty i zioła w okresie od czerwca do września cieszą pełnią smaku, barw i wyjątkowego aromatu. Warto zatem korzystać z tych nieograniczonych możliwości i spożywać dojrzałe w słońcu dary natury, które są niezastąpionym źródłem witamin i minerałów. Biorąc pod uwagę, że „nic co piękne nie trwa wiecznie”, trzeba więc zastanowić się, jak zachować dostęp do pełnowartościowych składników odżywczych nie tylko w trakcie wakacji, ale również wtedy, gdy za oknem robi się szaro i chłodno.

Rób susz!

Na szczęście istnieje sporo rozwiązań pozwalających na długotrwałe przechowywanie żywności. Jednym z nich jest suszenie, najstarsza i najbardziej ekologiczna z dostępnych metod. Pozwala ona zachować naturalny smak, skład i aromat. Suszarka spożywcza marki MPM model MSG-11 znakomicie sprawdzi się przy konserwowaniu owoców, warzyw, ziół i kwiatów. Za pomocą tego urządzenia wzbogacimy dietę o naturalne minerały i witaminy nawet zimą. Cyrkulujące, ciepłe powietrze generowane przez suszarkę, skutecznie obniża zawartość wody w żywności i znacząco wydłuża jej okres przydatności do spożycia. 

Słodka przekąska?

Idealnym, a zarazem niskokalorycznym i zdrowym dodatkiem do ciast czy owsianek mogą być liofilizowane owoce jagodowe!

Owoce liofilizowane

Składniki: owoce (np. maliny, truskawki, poziomki, wiśnie, czereśnie, porzeczki - ilość wg uznania).

Wykonanie:

1. Owoce myjemy, osuszamy.

2. Wiśnie i czereśnie drylujemy. Porzeczki, jeżeli są duże, obieramy z szypułek, jeśli są małe, zostawiamy je w kiściach – mniejsze mogą pospadać przez kratkę.

3. Truskawki pozbawiamy szypułek i tniemy na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

4. Układamy owoce na kratkach suszarki. Owoce powinny leżeć obok siebie (nie na sobie).

5. Uruchamiamy suszarkę MPM MGS-11 ustawioną na 65°C. Suszymy owoce do ich wysuszenia (ok. 45 godzin).

6. Tak przygotowane owoce miksujemy na drobną „mąkę” i przesypujemy do szczelnego słoika.

7. Zmiksowane owoce liofilizowane możemy używać jako dodatek do ciast, deserów, owsianek itp. Smacznego!

Smak ogrodu zamknięty w saszetce

Po letnich upałach, nastał czas na rozgrzewające herbaty, najlepiej te z owoców i kwiatów zerwanych we własnym ogrodzie.

Owocowa herbata z kwiatami

Składniki: 1 kg jabłek, 1 kg wiśni, 1 kg malin, 1 kg moreli, 1 kg porzeczek (czerwonych, czarnych), 8 cytryn, 2 limonki, 2 łyżki miodu, kwiaty jadalne (np. rumianek, bratki, nagietki, płatki róży)

Wykonanie:

1. Owoce myjemy. Wyciągamy pestki. Jabłka, morele, 2 cytryny i limonki kroimy w kostkę (ok. 0,5 cm).

2. Z 6 pozostałych cytryn wyciskamy sok i łączymy w misce z miodem. Dodajemy jabłka, morele, cytryny i limonki. Mieszamy i odstawiamy, po kilku minutach powtarzamy czynność. Dzięki temu owoce nie ściemnieją podczas suszenia i nadadzą mieszance lekko słodką nutę.

3. Wiśnie drylujemy. Porzeczki, jeżeli są duże, obieramy z szypułek, jeśli natomiast są małe, zostawiamy je w kiściach – mniejsze mogą pospadać przez kratkę.

4. Układamy owoce i kwiaty na kratkach suszarki. Owoce powinny leżeć obok siebie (nie na sobie).

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH