Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Fot. Philips

Fot. Philips
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 07 cze 2016 12:46 (aktualizacja: 07 cze 2016 21:41)

Małe AGD: sokowirówka czy wyciskarka? Zobacz wyniki badań

Świeże soki są elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Jakie jednak urządzenie wybrać do ich przyrządzania? Zobaczcie wyniki profesjonalnych badań.

Świeże soki są nieocenionym źródłem witamin i zawierają ich duże ilości zarówno, gdy są przygotowane w sokowirówce, jak i wyciskarce wolnoobrotowej. Firma Philips we współpracy z Universität für Bodenkultur Wien (BOKU) przeprowadziła badania na temat zawartości poszczególnych witamin, przeciwutleniaczy, błonnika i cukru w sokach z wyciskarek i sokowirówek. Poniżej przedstawiamy wyniki tychże badań.

Pytanie: Jaki poziom witamin zawierają soki zrobione przy użyciu różnych typów urządzeń (wyciskarek wolnoobrotowych i sokowirówek szybkoobrotowych)?

Odpowiedź: Przeciętna zawartość witamin w sokach przygotowanych przy pomocy obu typów urządzeń jest zbliżona. Mogą jednak występować wahania w zależności od użytych składników, zastosowanych urządzeń i wybranej jednej z dwóch technologii.
Witamina C – przewaga wyciskarek,

Witamina A – przewaga sokowirówek szybkoobrotowych,

Witamina E – przewaga wyciskarek,

Witamina K - przewaga sokowirówek szybkoobrotowych.

Pytanie: Jaki poziom błonnika zawierają soki zrobione przy użyciu różnych typów urządzeń?
Odpowiedź: W porównaniu z sokami przygotowanymi w sokowirówkach szybkoobrotowych, te zrobione przy użyciu wyciskarek są bogatsze w błonnik. To dlatego soki z wyciskarki są na ogół gęstsze i bardziej sycące, podczas gdy te z sokowirówki są zwykle klarowne i orzeźwiające.

Pytanie: Jaki poziom przeciwutleniaczy zawierają soki zrobione przy użyciu różnych typów urządzeń?

Odpowiedź: Przeciętna zawartość przeciwutleniaczy w sokach przygotowanych przy pomocy różnych typów urządzeń jest zbliżona.

Pytanie: Jaki poziom cukru zawierają soki zrobione przy użyciu różnych typów urządzeń?

Odpowiedź: Z punktu widzenia zawartości cukru przygotowywanie soku przy użyciu sokowirówki szybkoobrotowej i wyciskarki wygląda podobnie, a więc przeciętna zawartość cukru w sokach zrobionych przy pomocy obu typów urządzeń również jest zbliżona.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA