Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

4 Design Days: Współczesna kuchnia to ekologiczna maszyna do gotowania

Autor: Biznesmeblowy.pl
10 lut 2020 13:48

"Inspirujemy projektantów. Projekt kuchnia" to sesja tematyczna poświęcaniu tego najważniejszego z pomieszczeń domowych. Nic więc dziwnego, że tematyka jak i charyzmatyczna osobowość prowadzącego dyskusje Tomasza Pągowskiego przyciągnęły rzeszę słuchaczy. Nie zawiedli także prelegenci, którzy poza niezwykle bogatą wiedzą popartą wieloletnim doświadczeniem, wykazali się tak często potrzebnym do konstruktywnej debaty poczuciem humoru.

Sesję tematyczną poświęconą projektowaniu kuchni rozpoczęła prezentacja Mariusza Woszczyny, reprezentanta marki Rejs  "Podsuwamy rozwiązania". Poświęcona ona była nowoczesnym systemom do przechowywania w kuchni, ale i wysokiej jakości materiałom, które zapewniają nie tylko funkcjonalność i komfort wykonywania codziennych prac, ale też trwałość zabudowy meblowej. Zaprezentowane rozwiązania stały się przyczynkiem do rozmowy o aranżacji nowoczesnej kuchni, zmianom jakie ta przestrzeń przeszła na przestrzeni ostatnich lat, funkcjonalnym wyposażaniu oraz ekologicznym rozwiązaniom, o których nie można nie mówić w obliczu kryzysu klimatycznego.

Pierwszym ważnym wątkiem, poruszonym przez prowadzącego dyskusję Tomasza Pągowskiego była ewolucja przestrzeni kuchennej na przestrzeni ostatnich lat, a co za tym idzie zmiana podejścia do jej projektowania. Jak zauważyła Alina Badora: Kuchnia jest coraz bardziej zintegrowana z salonem. Klienci chcą kuchni otwartej, dlatego powinna ona być trochę mniej "kuchenna".  Tezę tę potwierdziła także Maria Kubiak, zauważając, że: kuchnia coraz bardziej przenika się z salonem. To zaczyna być wszystko jedną, spójną całością. Projektantka marki Laveo zwróciła również uwagę na to, że przestrzeń tak powinna być uporządkowana zarówno pod względem funkcji, jak i estetyki. Wątek ten podjął Cezary Kowalczyk, który dodał, że rolą producenta wyposażenia kuchennego, jak Grohe, jest dostarczanie projektantom takich rozwiązań, które pozwolą połączyć nie tylko kuchnie z salonem, ale też zróżnicowane funkcje samego pomieszczenia kuchennego: Najlepsza impreza zaczyna i kończy się w kuchni - żartował. Projektując produkty i systemy Grohe chcemy ułatwić architektom łączenie obu pomieszczeń - dodawał.

Kolejnym zagadnieniem poruszonym przez dyskutantów, a wynikającym bezpośrednio z łączenia funkcji obu pomieszczeń, był problem zachowania ładu przestrzennego w otwartej przestrzeni, utrzymania czystości, przenikania się zapachów oraz magazynowania produktów. Architektki wskazywały na ciekawe rozwiązania koncepcji, które pomagają w codziennym korzystaniu z kuchni otwartej. - Projektując kuchnię zasłaniam ją za pomocą wyspy, która pozwala nam ukryć część roboczą. Stosuję też rozwiązania, które łączą obie przestrzenie. Ludzie nie wiedzą o tym, że np. baterie mogą być kolorowe - mówiła Alina Badura. Z kolei z perspektywy producentów wyposażenia Mariusz Woszczyna uświadamiał o roli akcesoriów meblowych i wyposażenia szafek, wpływających na jakość magazynowania. - Przechowując produkty w kuchni otwartej musimy liczyć się z estetyką. Mamy dwie możliwości: carga oraz szuflady. Oba rozwiązania są estetyczne, ale szuflady zapewniają  większy udźwig - przekonywał reprezentant marki Rejs.

Z kolei Karolina Drogoszcz wskazywała na praktyczne aspekty aranżacji współczesnej kuchni wiążące się ze zmianami zachodzącymi w stylu życia, jaki prowadzimy oraz przemian społeczno-gospodarczych. Wszystko staje się coraz bardziej minimalistyczne. Kuchnie mają oszczędzać czas, energię, przestrzeń. Kuchnia przyszłości idzie w kierunku ochrony środowiska. Tu produkujemy najwięcej plastiku. Trzeba myśleć, by kompaktową, ekologiczną maszyną do gotowania - mówiła architekt z pracowni Mango Studio. Tym samym dotknęła ważkiego tematu, jakim jest ekologiczne podejście do projektowania kuchni, który właściwie przewijał się przez każdy wątek dyskusji. Prelegenci dyskutowali bowiem także o systemach segregacji śmieci oraz o często nieuświadamianej sobie roli wody w naszym codziennym życiu. Cezary Kowalczyk niejednokrotnie podkreślał, iż to właśnie woda jest najważniejsza w ekologicznym aspekcie urządzania kuchni i powinniśmy korzystać z wody dostępnej w kranach, gdyż dzięki temu m.in. eliminujemy z rynku plastikowe butelki. Zwracał przy tym uwagę, iż powinna być to woda filtrowana, a zakup odpowiednich systemów kuchennych, choć z pozoru wydaje się drogą inwestycją, zwraca się po dwóch latach.

Dyskusja nad tematyką proekologiczną doprowadziła prelegentów do tematu roli architekta w projektowaniu kuchni. Dyskutanci zgodnie potwierdzili, że projektant musi być trochę psychoanalitykiem, a trochę terapeutą, by cały proces projektowania wnętrz nie zakończył się rodzinnym dramatem. Najtrafniej skomentowała to Karolina Drogoszcz: dobry projekt powinien dopasować się do stylu życia użytkowników. Architekt zaś powinien być psychoanalitykiem, a także mediatorem, usiłując poznać wszystkie oczekiwania klientów.

W sesji udział wzięli:
• Alina Badora, architekt wnętrz, Alina Badora
• Karolina Drogoszcz, architekt wnętrz, Mango Studio
• Maria Kubiak, Product Manager, marka Laveo
• Cezary Kowalczyk, Project Sales Director, Grohe Polska
• Mariusz Woszczyna, Rejs
Prezentacja:
• Podsuwamy rozwiązania
Mariusz Woszczyna, Rejs
Moderacja
• Tomasz Pągowski, projektant, konstruktor, prowadzący programy o urządzaniu wnętrz: Remont w 48h, Projekt Lokalny, Bitwa o Dom

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także