PARTNER PORTALU
3 przepisy na weekend z przyjaciółmi. Smaczne i proste!

3 przepisy na weekend z przyjaciółmi. Smaczne i proste!

Autor: Ewa Kozioł
04 sie 2022 14:38

Planujesz spotkanie z przyjaciółmi? Nie wiesz, co smacznego przygotować do jedzenia, do picia? Wykorzystaj sezonowe warzywa i owoce. Polecamy trzy smaczne i proste przepisy. Zobacz też fajne pomysły na letnią aranżacją stołu.

Zanim rozpoczniemy przygotowywanie przepisów, sprawdźmy, czy mamy w domu wszystkie niezbędne akcesoria. W pierwszej kolejności konieczne będą: ostre noże, deska do krojenia, miska, patelnia grillowa, a także wyciskarka do soku. Następnie potrzebować będziemy letniej zastawy: ulubionych talerzy, pucharków, szklanek oraz karafki lub słoju do lemoniady z kranikiem, który jest hitem wakacyjnych przyjęć. Jeśli wszystko mamy, możemy zabierać się do pracy. 

Zdjęcie: Salony Agata

Sałatka z mozzarellą i grillowaną piersią z kurczaka z sezonowymi warzywami

Ekspresowa sałatka z mozzarellą, grillowaną piersią z kurczaka oraz sezonowymi warzywami to idealne rozwiązanie na pyszny obiad w upalne dni.

Do jej przygotowania potrzebujemy:
– 300 g sałaty\rukoli,
– 250 g piersi z kurczaka,
– 2 średnich pomidorów,
– 2 ogórki,
– 150 g mozzarelli,
– kilka listków bazylii,
– jednej łyżki musztardy,
– jednej łyżki octu balsamicznego,
– jednej łyżki miodu.

Rozpoczynamy od umycia i pokrojenia kurczaka w kostkę. Dodajemy ulubione przyprawy i wrzucamy mięso na patelnię grillową. Warto, by była ona zabezpieczona specjalną, zapobiegającą przywieraniu powłoką. Mięso smażymy do uzyskania złocistego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.

Czas na przygotowanie warzyw. Zaczynamy od ich umycia. Następnie rwiemy na drobne kawałki sałatę lub rukolę, do tego dodajemy pokrojone świeże pomidory, gruntowe ogórki i bazylię. Sałatkę podajemy na dużych, płaskich talerzach lub miskach. Wyłóżmy na nie warzywa, następnie pokrojoną w plastry mozzarellę i ostudzoną pierś z kurczaka. Niech całość zwieńczy słodko-wytrawny dressing na bazie musztardy, octu balsamicznego i miodu. 

Zdjęcie: Salony Agata

Sorbetowe lody arbuzowe

A co na deser? Latem najlepiej sprawdzą się orzeźwiające lody.

Do ich przygotowania będziemy potrzebować:
– 1 dużego arbuza,
– 250 ml zimnej wody,
– gałązki świeżej mięty.

Arbuza kroimy na pół i wydrążamy z niego miąższ. Następnie przekładamy go do dużej, plastikowej lub stalowej miski. Do jej zawartości wlewamy szklankę zimnej wody. Całość blendujemy i przekładamy do pojemnika. Wkładamy go na 3 godziny do zamrażarki, by nasz sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję. Gdy sorbet jest już gotowy, przekładamy go do szklanych pucharków. 

Zdjęcie: Salony Agata

Domowa lemoniada z cytrusów z miętą

Absolutny klasyk wakacyjnych spotkań ze znajomymi oraz idealny sposób na pyszne nawodnienie i orzeźwienie. Domowa, cytrusowa lemoniada wpasuje się w gusta dorosłych, a także dzieci, a co najważniejsze – dostarczy każdemu potrzebnej witaminy C.

Zdjęcie: Salony Agata

Do jej przygotowania potrzebujemy:
– 2 sporych cytryn,
– 1 litra zimnej wody,
– 3 łyżki miodu / cukru trzcinowego,
– gałązki świeżej mięty.

Zacznijmy od zorganizowania wysokiego dzbanka lub specjalnego słoju z kranikiem. Następnie dokładnie umyjmy dwie spore cytryny i wyciśnijmy z nich sok. Idealnie sprawdzi się do tego wyciskacz do cytrusów.

Napój przelewamy do przygotowanego naczynia. Dolewamy do niego litr schłodzonej wody. Do tego dodajemy 3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego. Dokładnie mieszamy. Na koniec do dzbanka wkładamy gałązkę świeżej mięty. W wyjątkowo upalne dni można również dodać kilka kostek lodu. 

Warto korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Posiłki, które z nich powstają, są szybkie i lekkie, a także pełne witamin oraz zdrowego błonnika. Są idealne na upalne, letnie dni. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także