PARTNER PORTALU
Mrożona herbata. Kilka dobrych, prostych przepisów!

Mrożona herbata. Kilka dobrych, prostych przepisów!

Autor: Ewa Kozioł
13 lip 2022 13:10

Z cytryną, owocami lub miętą. Mrożona herbata idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Do przygotowania wystarczy 5 minut, kilka składników oraz czajnik. Polecamy kilka fajnych przypisów na przygotowanie mrożonej herbaty w domu.

Domowa mrożona herbata to dobra alternatywa dla gotowych ice tea, które zawierają duże ilości cukru i zaśmiecają środowisko plastikowymi butelkami. Przygotowany w domu napój jest całkowicie naturalny i nie zawiera konserwantów.

Zdjęcie: Breville

 

Herbata znana jest ze swoich właściwości przeciwutleniających. Zawarte w niej polifenole, to silne antyoksydanty. Najwięcej znajdziemy ich w zielonej herbacie. Chronią organizm przed chorobami, niszczą wolne rodniki, wzmacniają odporność oraz hamują procesy starzenia. Herbata zielona ma wysokie stężenie witaminy C, korzystnie wpływa na nerki, drogi moczowe i wątrobę. Z kolei czarna herbata zawiera garbniki, czyli związki wykazujące właściwości antybakteryjne i regenerujące tkanki. Wpływają na zamykanie gruczołów potowych, co powoduje zmniejszenie pocenia się. Tanina, zawarta w czarnej herbacie ma wpływ na układ krwionośny i serce działając przeciwmiażdżycowo, rozszerzając naczynia krwionośne oraz obniżając ciśnienie. Co ważne napar herbaciany bez dodatków (cukru, miodu, mleka) nie dostarcza kalorii, a ze względu na zawartość kofeiny, może wspomagać odchudzanie.

Zdjęcie: Breville

Do przygotowania mrożonej herbaty potrzebujemy przede wszystkim czajnika. Pierwszym parametrem, na jaki należy zwrócić uwagę przy jego wyborze, jest moc, która wpływa na czas gotowania wody. Im większa moc, tym szybsza praca urządzenia. W przypadku czajników Breville element grzewczy o mocy 2400, pozwala na błyskawiczne zagotowanie wody, gwarantując krótszy czas oczekiwania, a pojemność 1,7 litra zapewni wystarczającą ilość wrzącej wody, by napełnić aż do 8 filiżanek. 

Z cytryną, jagodami i brzoskwinią

Smak napoju zależy przede wszystkim od gatunku samej herbaty, ale także od dodatków. A tu jest duże pole do popisu. Wypróbuj nasze propozycje.

Klasyczna Ice tea z dodatkiem cytryny

1 litr wody
czarna herbata (3 torebki ekspresowej lub 3 łyżeczki liściastej)
Cukier (miód, syrop z agawy) według własnego smaku.
kilka plasterków cytryny
lód w kostkach

Zagotuj wodę i wlej wodę do dzbanka z herbatą. Pozostaw do zaparzenia na czas podany na opakowaniu herbaty. Ewentualnie posłodź do smaku i dodaj 3 plasterki cytryny. Ostudź przygotowany napój, a następnie wstaw go do lodówki. Przed podaniem wrzuć kostki lodu.

Mrożona herbata z owocami leśnymi

1 litr wody
mrożone owoce leśne (maliny, jagody) 200 g
czarna herbata (3 łyżeczki liściastej lub 3 torebki ekspresowej)
syrop malinowy
pół cytryny
lód w kostkach

Zaparz czarną herbatę, a następnie pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. W blenderze zmiksuj ze sobą czerwone owoce, cytrynę (obraną ze skórki i pokrojoną na małe kawałki) oraz syrop malinowy. Dodaj kostki lodu, a następnie wlej czarną herbatę. Wstrząsaj energicznie przez minutę. Podawaj w wysokiej szklance z papierową słomką.

Zielona Ice Tea z brzoskwinią

1 litr wody
zielona herbata (3 łyżeczki liściastej lub 3 torebki ekspresowej)
1 duża brzoskwinia lub 2-3 mniejsze
syrop z agawy
świeża mięta
lód w kostkach

Zagotuj 1 litr wody i zaparzaj zieloną herbatę przez 3 do 4 minut w dzbanku. Dodaj listki mięty i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wrzuć pokrojone brzoskwinie i syrop z agawy. Pozostaw do schłodzenia, a przed podaniem dodaj kostki lodu.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także