Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Aranżacja biura - piękna realizacja

Autor: Katarzyna Masłowska
14 cze 2018 12:20

Bywają dni a nawet miesiące kiedy w biurze spędzamy znacznie więcej czasu niż w domu. Przestrzeń do pracy musi więc korzystnie wpływać na naszą wydajność i kreatywność. Wpływa na to wszystko to co jest wokół nas, a więc meble, dodatki i oświetlenia.

Najnowszy projekt przestrzeni biurowej to biuro architektów z pracowni LOFFT. Powstało wnętrze minimalistyczne i monochromatyczne.

Nowe biuro pracowni LOFFT mieści się w Bytowie przy głównej ulicy miasta, w otoczeniu kamienic z XIX I XX wieku. Remont obejmował zarówno zewnętrzną część, jak i wnętrze budynku. Przy porozumieniu z architektem miejskim należało zachować zastany podział i otwory okienne oraz nachylenie dachu.

Kamienica to dwukondygnacyjna przestrzeń o metrażu ogólnym 160 m², w której wydzielono komfortowe trzy stanowiska pracy dla dwóch pracowników, miejsce do analizy projektów i spotkań z inwestorem, miejsce pracy właściciela biura, pomieszczenie relaksu dla pracowników oraz pomieszczenie gospodarcze i toalety.

Wnętrze jest minimalistyczne i monochromatyczne co akcentuje wartości będące podstawą projektów tworzonych przez pracownię.

Funkcjonalność z czystością formy oraz staranny dobór wysokich jakościowo materiałów i dbanie o każdy szczegół to wartości na jakich skupiłam się przy projektowaniu biura. Dwunastoletnie doświadczenie pozwoliło na wydobycie i stworzenie biura funkcjonalnego dostosowanego do własnych potrzeb i pokazującego przyszłemu inwestorowi wiele innowacyjnych rozwiązań - mówi architekt Małgorzata Hendrych-Lubińska, właścicielka biura projektowego LOFFT.

Zobacz także: Dom parterowy - wyjątkowy projekt, nowoczesne wnętrza

Biel i czerń to kolory występujące w logo firmy. We wnętrzu występują w różnych materiach. Schody wykonano z czarnego szczotkowanego dębu. To samo drewno zastosowano na ścianie i suficie w toalecie ale dodatkowo powoskowano dla zabezpieczenia przed zabrudzeniem i wilgocią.

Warto zwrócić uwagę na czerń linii lamp, która wskazuje podział na układ funkcyjny we wnętrzu. Sześciometrowa linia lampy LENS LINE (AQForm) przenika przez całość budynku. Wchodząc do budynku pierwsza z linii prowadzi do wyjścia na drugą część miasta. Kamienica z jednej strony - czyli główne wejście to centrum miasta i główna ulica, a przechodząc na druga stronę budynku przechodzimy na dziedziniec, zaplecza sklepów.

Drugi podział to miejsce spotkań z inwestorem i omawiania koncepcji z pracownikami. Wyspa-stół to główne i najważniejszy punkt pomieszczenia - tu rodzą się pomysły i dyskusje z inwestorami. Stół to duża biała przestrzeń unosząca się w powietrzu. Dzięki zastosowaniu rozwiązania konstrukcji stalowej udało się uniknąć nogi podtrzymującej blat. Konstrukcja przechodzi w ścianę i jednocześnie podtrzymuje stopnie prowadzące na drugi poziom. Lewitujące stopnie wprowadzają lekkość i nawiązują do podwieszanej symboliki stołu, co jednocześnie jest bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem, łatwość utrzymaniu czystości.

Poddział przestrzeni lampami powtórzono na drugiej kondygnacji, tutaj zastosowano ten sam model ale w wersji wiszącej.

Światło podkreśla struktury zastosowanych materiałów oraz wydobywa ich kolor. Podkreśleniem prostej linii lamp są zastosowane minimalistyczne włączniki sensoryczne licujące się ze ścianami. Udało się zaprojektować konstrukcję szklaną w dachu, która przechodzi w konstrukcję szklaną ściany. Miejsce przeszklenia w porach wieczorowych jest oświetlone lampami kinkietowymi w kolorze ścian, tak aby sprawiały wrażenie wychodzących punktów świetlnych niewidocznych dla oka w ciągu dnia. Starannie dobrana barwa światła nie psuje efektów wizualnych tak delikatnie i minimalistyczne zastosowanych kolorów. Jednocześnie ciepła barwa ociepla duża ilość zastosowanej bieli - dodaje architekt Małgorzata Hendrych-Lubińska.

Dla podniesienia wnętrza zastosowano system drzwi na całą wysokość pomieszczenia z ukrytą ościeżnicą, co dodatkowo daje wizualne wrażenie wyższego wnętrza oraz brak dodatkowych elementów mocujących. A to podkreśla minimalizm tej przestrzeni. Na posadzkach zastosowano jednolity materiał - kwarc cementowy - kamienica znajduje się przy bardzo ruchliwej ulicy więc zdecydowano się na zastosowanie materiału bardzo elastycznego.

To Cię również zainteresuje: Oświetlenie wnętrz - 4 gorące trendy

Wnętrze zostało stworzone tak, aby było jednocześnie tłem dla powstających projektów i nie wpływało na koncepcje inwestora czy też chwilowe uleganie modom i trendom. Biuro pracowni LOFFT to wizytówka ich pracy oraz stylu. Funkcjonalne, ergonomiczne oraz przyjemne dla oka. Wnętrze posiada kilka charakterystycznych elementów – schody, wyspo-stół oraz oświetlenie.

W projekcie użyto oświetlenie marki AQForm – LENS LINE. To oświetlenie liniowe, w którym wykorzystano diodę elektroluminescencyjną, kolekcja występuje w 4 sposobach montażu. Dodając do tego różne kąty świecenia lampy otrzymamy uniwersalną propozycję, z którą można zaprojektować zarówno oświetlenie akcentujące, oświetlenie dekoracyjne jak i funkcjonalne oświetlenie ogólne. Architekci najlepiej wiedzą jak światło może wpływać na naszą codzienną pracę, niezależnie czy w biurze, czy też w domu.

Projekt: LOFFT architektura Małgorzata Hendrych-Lubińska
Wykonawstwo: ANKRA Maciej Wiczkowski
Foto: LOFFT

4 Design Days 2020: ikony designu, najwięksi architekci, projektanci, producenci, deweloperzy o inspiracjach i trendach w architekturze i designie. Już 6-9 lutego 2020 r. w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Zarejestruj się!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także