×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Kuchnia otwarta czy zamknięta? Wybieramy drzwi wewnętrzne

Kuchnia otwarta czy zamknięta? Wybieramy drzwi wewnętrzne

Autor: Anna Usakiewicz
04 gru 2018 08:03

Jedni wolą modne otwarte kuchnie połączone ze strefą dzienną, inni pozostają wierni tradycyjnym kuchniom zamkniętym.

Niezależnie od tego, do której grupy należymy, pewne jest jedno: staniemy w końcu przed koniecznością wyboru drzwi – kuchennych czy też będących łącznikiem pomiędzy salonem z aneksem a pozostałą częścią domu. Na co zwrócić uwagę, zanim dokonamy zakupu?
Kuchnia to szczególne miejsce, gdzie krzyżują się ścieżki wszystkich domowników. Prowadzące do niej drzwi, które pozostają w nieustannym ruchu, powinny być w miarę lekkie, a zarazem trwałe. Mają łatwo poruszać się w zawiasach i nie trzaskać. Sprawdzają się modele szerokie co najmniej na 80 cm, bez progu, pozwalające wygodnie z nich korzystać na przykład podczas serwowania posiłków. Szczelina wentylacyjna pomiędzy podłogą a drzwiami zapewni prawidłowy przepływ powietrza w mieszkaniu.

Warto rozstrzygnąć dylemat, czy będą otwierać się na zewnątrz czy do środka. Pierwsza opcja jest dla tych, którzy cenią sobie możliwość szybkiego i wygodnego przemieszczania się z tacą wypełnioną talerzami, filiżankami itd. – wystarczy tylko lekko pchnąć uchylone skrzydło, by mieć drogę wolną.
Nie zapominajmy o estetyce. Drzwi stylem powinny pasować do wnętrza. Sprawdza się zasada, by w całym mieszkaniu zamontować modele tego samego producenta, a wtedy wszystko będzie zgrane i spójne.

Przeszklone w całości drzwi to świetne rozwiązanie, kiedy zależy nam na efekcie przestronności i doświetleniu pomieszczeń. Model Lizbona z serii Classic, o ramiaku z litego i klejonego drewna sosnowego, wypełniony jest hartowaną szybą mleczną o grubości 4 mm. Naturalny kolor ramy z widocznymi sękami dobrze komponuje się z jasnymi ścianami, podłogą, białymi i gładkimi frontami mebli, dodatkami roślinnymi i wiklinowymi. Jest świeżo, czysto, pięknie. Wyraziste akcenty, jak duża miedziana lampa, dodają aranżacji charakteru.

Biel i drewno to sprawdzony, bezpieczny duet, tworzący przyjazną atmosferę. Pełne drzwi Lugano Classic z sękami zestawiono z drewnianymi frontami wiszących półek i podłogą w ciepłym, brązowym odcieniu. Minimalizm zabudowy kuchennej nie został zakłócony żadnymi dodatkami. Wyróżnia się za to stół o połyskującym, jakby miedzianym blacie, przy którym ustawiono designerskie przeźroczyste krzesła, będące praktycznie niewidoczne, przez co nie odbierają stołowi roli najważniejszego elementu wnętrza.

Zderzenie szarości, grafitu, bieli, a także różnych faktur i materiałów, jak błyszczące fronty mebli, chropowata ceglana ściana i surowe drewniane drzwi z sękami, mogą wykreować niepowtarzalny styl salonu z aneksem kuchennym. Model drzwi Normandia Classic ze szprosami i przeszkleniem z mlecznego szkła, białe cegły, drewniana podłoga wnoszą ciepłą nutę rustykalną. Drzwi Verona Classic zaskakują niekonwencjonalnym układem płycin tworzących ciekawą szklano-drewnianą kompozycję. Zabudowa kuchenna o „niekuchennym” wyglądzie doskonale integruje się z częścią dzienną, stanowiąc dekoracyjne dopełnienie aranżacji.

Wszystkie prezentowane modele drzwi są standardowo wyposażone są w wysokiej klasy zamki i zawiasy, pasujące zarówno do ościeżnic metalowych i drewnianych, wykonanych zgodnie z obowiązującą normą budowlaną. Skrzydła nadają się do lakierowania lub malowania, mogą być przystosowane do systemu przesuwnego, dwuskrzydłowego i bezprzylgowego. Do wyboru są wypełnienia z hartowanego szkła mlecznego lub transparentnego.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także