Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Nowoczesne wnętrze. Modne mieszkanie w stylu urban jungle

Autor: Ewa Kozioł
03 wrz 2020 09:18

Apartament na warszawskim Żoliborzu to spokojna przestrzeń pełna botanicznych inspiracji. Mnóstwo tu odniesień do świata przyrody, podanych w nowoczesnym, eleganckim stylu.

Dwupoziomowy apartament, z dużą antresolą i wielkoformatowymi oknami to prawdziwa oaza spokoju dla miłośników gustownego urban jungle z odważną kombinacją elementów stylu kolonialnego, orientalnych „smaczków” i klasycznej elegancji w tle. Rosły okaz papirusu, czy pokrewne monsterom rośliny w metalowych kwietnikach i złotych donicach są rozsiane po całym wnętrzu. Do natury nawiązuje również przeskalowany motyw botaniczny, umieszczony za szkłem na ścianie za blatem roboczym w kuchni oraz na ścianie w jadalni.

Dużym atutem mieszkania są wielkoformatowe okna. Wpuszczają one do wnętrza światło słoneczne, które idealnie wpisuje się w naturalny styl aranżacji. Światło dzienne tworzy wspaniałe, zmieniające się w ciągu dnia, scenariusze świetlne. Poprawiają one komfort i pozytywnie wpływają na samopoczucie mieszkańców – podkreśla Monika Ordysińska z pracowni Decoroom. Oprócz dużych okien, szkło pojawia się także we wszechobecnych lustrach i balustradzie na antresoli. Dzięki temu wnętrze nabiera lekkości i jest optycznie większe.

W naturalną aranżację doskonale wpisuje się również drewno. Podłoga, stół, stoliki, schody, skrzynia, meble… Drewno, podobnie jak zieleń, jest wszędzie.

Otwarta strefa dzienna

Wnętrze podzielone jest na otwartą strefę dzienną, w której znajduje się kuchnia, jadalnia i salon oraz nocną z wygodnymi sypialniami i łazienkami. Na antresoli znalazła się także spora przestrzeń na gabinet. Otwarta strefa dzienna daje poczucie przestrzeni w wysokim, ale dość wąskim wnętrzu. Jest przy tym bardzo komfortowa, bo w otwartej strefy dziennej widać wyraźnie, choć granice są umowne, gdzie kończy się kuchnia, zaczyna jadalnia i zaraz za nią salon – mówi autorka projektu. Przestrzeń dzienna to także spójnie zaaranżowana przestrzeń, w której doskonałe łączą się kolory, styl, materiały i dodatki.

Kuchnia w hebanowej czerni zaskakuje prostotą, w której łatwo dostrzec nawiązanie do nowoczesnych tendencji. Jedynym ozdobnikiem jest w niej subtelna faktura egzotycznego drewna zastosowana w matowych frontach mebli oraz delikatne, złote uchwyty. Na umownej granicy między kuchnią a jadalnią znajduje się wyspa z barkiem. Ascetyczny, prosty styl widać również w jadalni. Prosty, lekki w formie stół, otoczono sześcioma krzesłami, które są idealnym tłem dla niezwykłego, okrągłego lustra w ramie imitującej promienie słońca. Dodatek ten, w połączeniu z efektowną tapetą, od razu zwraca uwagę.

Ton otwartemu salonowi nadają z kolei dwie główne ściany wykończone różnymi materiałami – piękną tapetą oraz sztukaterią i farb, dzięki czemu udało się naturalnie poszerzyć dość wąską przestrzeń. Jest tu tez długa, wygodna kanapa w kolorze koniakowym, którą otaczają kwiaty doniczkowe i oszczędne w formie stoliki kawowe. Dobrym towarzyszem kanapy są zielone poduchy, które ożywiają wnętrze i bardzo dobrze uzupełniają paletę kolorystyczną aranżacji.

W otwartej przestrzeni dziennej ogromne wrażenie robią, wykończone naturalnym drewnem, półkowe schody bez podstopnic, prowadzące na antresolę. Ich budowa opiera się na widocznych stopniach montowanych do ściany, a balustradę tworzą asymetryczne liny. Sposób ułożenia zgrabnie nawiązuje do lian w tropikalnej dżungli, co spaja tematycznie parter z drogą na antresolę, na której zaprojektowano gabinet – wyjaśnia Monika Ordysińska. Podobnie jak w innych pomieszczeniach, także w nim dominuje minimalistyczny, ale ciekawy i przytulny styl. Proste drewniane biurko z giętymi, metalowymi nóżkami zwrócone do okna razem ze stojącą lampą w industrialnym klimacie sprzyjają lekturze. Elementem dekoracyjno-wypoczynkowym gabinetu jest upleciony z wikliny i podczepiony do sufitu fotel w kształcie okrągłego „gniazda”.

Przestrzeń na przechowywanie

W tym wnętrzu architekt doskonale poradziła sobie z przestrzenią przeznaczoną na przechowanie. Ukryła większość szaf, dzięki nie burzą one spójnej aranżacji. Przy wejściu do mieszkania zaprojektowano garderobę. Jej fronty są kontynuacją zastosowanej na ścianie sztukaterii, a jedynym elementem, który ją wyróżnia, są gałki do drzwi. Ten sam zabieg „kamuflażu” szafy powtórzono w części łączącej hol z kuchnią, gdzie ściana wykończona lustrem skrywa obszerną szafę, mogącą pomieścić wszystkie skarby właścicieli. Ciekawym elementem, pełniącym zarówno funkcję praktyczną, jak i dekoracyjną jest stylowa skrzynia wykonana ze starych desek łodzi rybackiej. Znajduje się ona pod schodami w przestrzeni dziennej. Skrzynia skrywa skrętki kabli, mogące w przyszłości posłużyć do podłączenia telewizora, bądź innych sprzętów.

Sypialnia rodziców, sypialnia dziecięca

W apartamencie zaprojektowano dwie sypialnie – jedną główną oraz pokój dziecięcy, który służy również za bawialnię. Przestrzeń rodziców to esencja elegancji. Czysta biel dobrze komponuje się z tapetą wpadającą w grafit z motywem złotych gałązek, która zdobi jedną ze ścian, powielając botaniczny klimat obecny w całym mieszkaniu. Na obitym czarnym welurem łóżku piętrzą się poduszki w bieli i w naturalnej tonacji ziemi. W aranżacji przestrzeni dla dzieci dominują z kolei zwierzęce motywy przemycone na poduchach, na dywaniku, w kolorowych ilustracjach, czy w maskotkach. Niewątpliwą atrakcją tego wnętrza jest indiańskie tipi. Ustawione w centrum pokoju jest świetnym miejscem na popołudniową drzemkę.

Dwie, wygodne łazienki

Podobnie jak sypialnie, także i łazienki zaprojektowano dla najmłodszych osobno i rodziców osobno. W łazience rodziców królują wielkoformatowe płytki ceramiczne imitujące marmur w kolorze białym i odcieniach szarości. Nabierają one nowego wymiaru za sprawą wydzielonej grafitowymi płytami przestrzeni, będącej kontynuacją pomysłu podziału mieszkania na strefę jasną i ciemną. Za owalnym lustrem ze złotymi detalami kryje się oryginalna lampka, w której znalazło się miejsce na zielony bluszcz. W łazience dzieci znalazło się z kolei miejsce na wygodną wannę oraz nowoczesną, nablatową umywalkę w kształcie misy, zainstalowaną na podwieszonym blacie, który został odpowiednio obniżony, podobnie jak przycisk do w.c. Oryginalne lustra w kształcie słońca, to powtórzenie motywu z jadalni i ponowny ukłon w stronę inspiracji naturą.

Projekt wnętrza: pracownia Decoroom, www.decoroom.eu

Zdjęcia: Marta Behling, Pion Poziom

Tekst: Wojciech Napora

Polecamy także Nowoczesny dom. Zobacz świetny projekt na wąską działkę!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także