Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Piękne wnętrze z charakterem. To mieszkanie w Lizbonie przeszło gruntowy remont!

Autor: Ewa Kozioł
23 kwi 2020 15:12

W tym wnętrzu projektantkom udało się stworzyć przestrzeń o domowej atmosferze, zachowując tożsamość „przemysłową” miejsca. Pięknie i z wyczuciem połączyły czarną, zimną, dźwięczną stal z jasnym, ciepłym i wyciszającym korkiem.


Ten dom znajduje się w Lizbonie, w dzielnicy, w której przemysł miesza się z zabudową mieszkaniową, tworząc bardzo gęstą tkankę miejską. Miejsce to przed remontem przez wiele lat służyło jako lokalny warsztat stolarski. Usytuowany na piętrze podpiwniczonym kamienicy mieszkalnej, charakteryzował się bardzo ograniczonym dostęp do światła dziennego. 

Już po pierwszej wizycie zrozumiałyśmy, iż miejsce to jest wyjątkowe i że drzemie w nim ogromny potencjał. Od tego momentu celem naszego projektu stało się zachowanie i uwydatnienie wyjątkowości i autentyczności zastanej przestrzeni oraz uzupełnienie tak, aby zyskała wyjątkową atmosferę i osobowość – opowiadają architektki. Stan istniejący pozostał, więc niezmieniony z wyjątkiem tylnej elewacji. Została ona otwarta, aby wpuścić do przestrzeni jak najwięcej naturalnego światła dziennego, wzmacniając przy okazji relację między wnętrzem a zewnętrzem.

Warsztat stolarki, ze względu na pełnioną funkcję, posiadał plan otwarty. Wprowadzenie przez projektantki dwóch prostych kubatur wydzieliło funkcje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mieszkania. Czarny kubik, wykonany z barwionych paneli z włókien drewnianych, wyodrębnił strefę techniczną ze schowkiem. Korkowy kubik, wykończony ciepłymi, akustycznymi panelami korkowymi, wyodrębnił strefę prywatną mieszkania – sypialnię połączoną bezpośrednio z zewnętrznym patiem. Obie kubatury wykonane zostały z trwałych, ekologicznych i lokalnych materiałów.

Domowa przestrzeń

Projektantkom zależało, aby materiały wykończeniowe, podkreślały charakter wnętrza. Zachowały, więc elementy istniejącej przestrzeni, wartościowe ze względu na swoją autentyczność, takie jak: masywne ceglane łuki, czy konstrukcja stalowa z podtrzymującymi ją betonowymi filarami. Wprowadzając z kolei nowe elementy, zagrały kontrastem kolorów, temperatury i dźwięku. W ten sposób udało się stworzyć przestrzeń o domowej atmosferze, zachowując tożsamość „przemysłową” miejsca, łącząc czarną, zimną, dźwięczną stal z jasnym, ciepłym i wyciszającym korkiem.

Drewno we wnętrzu

Mając na uwadze fakt, iż lokal ten był znaną lokalną stolarnią, projektantki postanowiły wykorzystać drewno pozostałe w warsztacie i przywrócić je do życia w nowoczesny sposób. Zostało wykorzystane do ręcznie robionego blatu wyspy kuchennej, który powstał z dwóch rodzajów klejonego drewna, zabezpieczonego za pomocą oleju oraz do wykonania stolików nocnych. Drewnem wykończona jest także jedna ze ścian patia. Tworzy ona piękną kompozycję w „piksele”, wykonaną z ponad 14 różnych gatunków drewna z całego świata. Ponad to odnowiony został stary mebel znaleziony w warsztacie, który teraz, w nowej odsłonie, dumnie prezentuje się w łazience, jako mebel podumywalkowy.

Nowoczesna kuchnia: serce domu

Z reguły kuchnia jest sercem każdego domu. Nie inaczej było też i w tym projekcie. Umiejscowiona pod majestatycznym łukiem, w samym centrum salonu, przykuwa wzrok współczesną aranżacją materiałów. Uwagę zwraca marmurowy blat z dodatkową półką pomocniczą o wzorze “skóry tygrysa”, ciemne szafki wykonane ze szlifowanych czarnych paneli Valchromat oraz lampa w kolorze złota, współgrająca z korkową podłogą w salonie. Czarno-biała, wzorzysta podłoga, wykonana z kafli ceramicznych, nadaje wnętrzu charakteru i wydziela wszystkie pomieszczenia mokre, poprzez kontynuację podłogi z kuchni do łazienki, zawijając się na ścianę z lustrem łazienkowym.

Ściany wykonane z kamienia z ceglanymi łukami, zostały zabezpieczone i pomalowane na biało,
aby swoją teksturą wzbogacić projekt tego jasnego, nowoczesnego wnętrza.

Otwarta przestrzeń

Strefa wejściowa została oddzielona od salonu za pomocą przeziernych paneli wykonanych z siatki cięto-ciągnionej. W ten sposób udało się oddzielić funkcje, nie zaburzając wrażenia otwartości przestrzeni, tak charakterystycznego dla miejsc poprzemysłowych.

Zewnętrzne patio poddane zostało z kolei kompletnej metamorfozie. W efekcie powstała  wielofunkcyjna przestrzeń z ciągłą ławką i donicą na pnącą się marakuję, dająca możliwość wypoczynku zarówno w dzień, jak i w nocy przy ambientowym świetle.

W efekcie projektantkom udało się stworzyć dobrze zdefiniowaną przestrzeń upamiętniającą to, czym kiedyś była. Przestrzeń wygodną, wypełnianą porannym światłem od strefy wejściowej i zalewaną popołudniowym światłem słonecznym wpadającym od strony patio.

Autorki projektu wnętrza: Eliza Borkowska, Magdalena Czapluk, KEMA studio, www.kema.pt 

Zdjęcia: João Morgado - www.joaomorgado.com, Marco Pezzutto - www.flickr.com/marco_pezzutto/, KEMA studio

Zobacz także Piękne wnętrze: projekt nowoczesnego mieszkania

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także