Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Piękny projekt i wnętrza! To był kiedyś budynek gospodarczy!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
17 lip 2020 12:06

Architekci z pracowni Zakład Usług Projektowych ZUP-a mieli nie lada zadanie, którego nie ułatwiała bardzo wąska działka. Jak wam się podoba ten projekt?

Anna Adamowicz, Filip Gołasz, Damian Machnik i  Paulina Skatull z zespołu ZUP-a podjęli się przebudowy i rozbudowy istniejącego budynku gospodarczego wraz z jego adaptacją na cele mieszkalne. Budynek  zlokalizowany był na wąskiej działce, której kształt pochodzi z czasów gdy teren ten tworzył wiejski obszar prawobrzeżnej Wisły, a dziś znajduje się w granicach administracyjnych Warszawy. Mimo wielu ograniczeń terenowych głównym założeniem było wykorzystanie potencjału działki - wąskiej, lecz długiej z daleką perspektywą widokową na przyjemną dla oka zieleń.

Jak budynek gospodarczy zmieniono w dom?

Istniejący budynek gospodarczy został powiększony o dwukondygnacyjną bryłę z wyprofilowanym spadkiem. Wysunięcie stropu poza obrys pozwoliło zaprojektować na piętrze taras, a ten na parterze zadaszyć. Dodatkowo pojawiły się przeszklenia na ogrodową część działki. Dzięki takiemu rozwiązaniu wnętrze stało się spójną całością z zewnętrzem, a przestrzeń do życia powiększono o ogród. 

Funkcjonalne wnętrze domu

Istniejący garaż został zaadaptowany na gabinet, pokój dla gości oraz pomieszczenia pomocnicze,  takie jak garderoba, łazienka i pomieszczenie gospodarcze. Na parterze nowej części zlokalizowano salon z kuchnią i jadalnią na planie otwartym zorganizowany na dwóch poziomach podłogi. Na piętrze znalazła się sypialnia z garderobą i łazienką.

Projekt: Anna Adamowicz, Filip Gołasz, Damian Machnik i Paulina Skatull, Zakład Usług Projektowych ZUP-a
Lokalizacja: Warszawa
Konstrukcja: Baron Projekt
Instalacje: A&A Projekt, Henryk Wrona
Powierzchnia użytkowa: 130 m2
Powierzchnia terenu: 1268 m2
Projekt: 2018 - 2019, realizacja: 2020



Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także