Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Ten dom przeszedł kompletny remont: zobacz, jak wyglądają jego wnętrza teraz

Autor: Justyna Łotowska
28 paź 2020 10:35

Nieustawny i niefunkcjonalny ponadstuletni dom na przedmieściach Barcelony trzeba było dostosować do współczesnych realiów i potrzeb osoby na wózku. Jak z tym zadaniem poradzili sobie architekci z pracowni Gokostudio? Zobaczcie!

Ten dom znajduje się w budynku sprzed ponad 100 lat, położonym przy ruchliwej drodze przy wjeździe do Barcelony. Jego właściciele i mieszkańcy potrzebowali kompletnego remontu. Wnętrze było podzielone na wiele niefunkcjonalnych i małych pomieszczeń. Kuchnia, jadalnia i gabinet niefortunnie rozmieszczono wokół małych i ciemnych dziedzińców wewnętrznych i nie miały dostępu do dziennego światła. Jadalnia była zbyt daleko od salonu, dlatego też ten ostatni wykorzystywano jedynie okazjonalnie. A dodatkowo wentylacja i klimatyzacja była przestarzała i głośna, co dawało się we znaki zwłaszcza w sypialni. W całym domu straszyły sufity podwieszane, które odebrały całą elegancję i styl zabytkowym wnętrzom. Wreszcie - wnętrze musiało zostać przystosowano do potrzeb osoby na wózku inwalidzkim. 

Przed architektami z pracowni Gokostudio stanęło więc nie lada zadanie. W rezultacie całkowicie zmieniono układ domu. Połączono część dzienną, czyli kuchnię, salon i jadalnię, dzięki czemu powstała odświeżona i otwarta strefa dzienna. Korytarze i przejścia dostosowano do potrzeb osoby niepełnosprawnej, co oznaczało m.in. ich szerokość co najmniej 90 cm oraz promień skrętu 1,2 metra.

W dążeniu do stworzenia otwartej, zintegrowanej i dobrze oświetlonej przestrzeni dziennej, architekci zaprojektowali ją od strony frontu domu. W kuchni połączonej z jadalnią stanęła wyspa kuchenna, a tuż obok duży stół na 14 osób. W tej części domu pojawiły się też drzwi , które można w razie potrzeby schować oraz wygodna kanapa z rozkładanym oparciem. 

Dawny gabinet został przekształcony w łazienkę i spiżarnię, w odpowiedzi na prośbę właściciela o jak największą ilość miejsca do przechowywania. Dawna kuchnia została podzielona na dwie części, aby przekształcić ją w łazienkę i pokój dodatkowy. Dawna łazienka stała się częścią głównej sypialni, tworząc w ten sposób otwartą  garderobę, zbudowaną na bazie mebli na zamówienie.

Na podłogach i ścianach zastosowano tylko trzy materiały: drewno, mikrocement i płytki. Również kolory zostały również ograniczone do odcieni szarości, drewna i wyjątkowo miedzi. W rezultacie powstało spokojne i stonowane wnętrze, w którym dominują drewniane akcenty.  

Lokalizacja: Eixample, Barcelona, Hiszpania
Architekci: Gokostudio
Termin zakończenia projektu: wrzesień 2019 r.
Powierzchnia: 130 m2
Budżet: 280 tys. euro
Zdjęcia: Valentin Hincû

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także