100-metrowy dom w Gdańsku. Nowoczesny i klasyczny. Świetne wnętrze!

100-metrowy dom w Gdańsku. Nowoczesny i klasyczny. Świetne wnętrze!

Autor: Ewa Kozioł
01 sie 2022 09:13

Dom o powierzchni niecałych 100 m² znajduje się w ceglanym budynku z 1911 roku. Jest nieduży i dość stary, ale ma dla właścicielki ogromną wartość sentymentalną. To tutaj zaraz po wojnie osiadła jej rodzina i pozostała do dnia dzisiejszego. To już czwarte pokolenie!

  • We wnętrzu nowoczesne elementy przeplatają się ze starymi meblami i klasycznymi dodatkami. 
  • Serce domu stanowi okrągły, stary, rozkładany stół
  • W kuchni wyeksponowano oryginalną, ceglaną ścianę nad blatem roboczym.
  • Niewielki salon połączony z kuchnią zachęca do wypoczynku.

Dom w starym, niewielkim, ceglanym budynku w zabudowie szeregowej w Gdańsku, wymagał generalnego remontu. Trzeba było dostosować go do zupełnie nowych potrzeb kolejnego, czwartego już pokolenia, które miało w nim zamieszkać. Tego zadania podjęły się projektantki z Grupy Malaga.

Wnętrze urządzone zostało z poszanowaniem historii miejsca, w którym się znajduje, a nowoczesne elementy przeplatają się tu ze starymi meblami i klasycznymi dodatkami. Po generalnym remoncie na poziomie parteru budynek zyskał otwartą przestrzeń, która zastąpiła szereg małych pokoików. Duża kuchnia, połączona z niewielkim salonem, otwiera się od strony południowej na ogród, poprzez duże przeszklenie. Do wnętrza zapraszają drewniane drzwi w kolorze błękitnym.

Serce domu stanowi okrągły, stary, rozkładany stół, przy którym w większości czasu toczy się życie domowników i ich licznych gości. W kuchni wyeksponowano oryginalną, ceglaną ścianę nad blatem roboczym. Zastosowanie płyty indukcyjnej ze zintegrowanym okapem umożliwiło pozostawienie tej przestrzeni niezabudowanej, co nadaje aranżacji lekkości. 

Niewielki salon połączony z kuchnią zachęca do wypoczynku. Duża ilość zielonych kwiatów w salonowym wnętrzu współgra z pięknym obrazem, którego autorką jest Polska malarka Anna Orbaczewska.

Na piętrze znajduje się sypialnia właścicieli oraz pokój dzieci – królestwo ich zabaw, gdzie na tle stonowanych kolorów wyróżnia się jedna kolorowa ściana pobudzająca dziecięcą wyobraźnię.

Autorzy projektu: Marta Kodrzycka, Marta Wróbel, Grupa Malaga, www.grupamalaga.com

Zdjęcia: Magdalena Łojewska

Zobacz także Piękne 65-metrowe mieszkanie we Wrocławiu. Niebieska kanapa, biała kuchnia!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także