Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom na jeziorem. Projekt: JT Grupa, Zdjęcia: Tom Kurek

Zobacz galerię [21 zdjęć]

Dom na jeziorem. Projekt: JT Grupa, Zdjęcia: Tom Kurek
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
18 lis 2019 09:13

Dom na jeziorem. Ten projekt zachwyca!

Zjawiskowy dom nad jeziorem zachwyca maksymalnie dopracowanymi detalami, specjalnie zaprojektowanymi i wykonanymi przez lokalnych rzemieślników meblami oraz elementami sztuki.

Zlokalizowany nad jeziorem dom to idealne miejsce, aby dać upust architektonicznym fantazjom wybiec daleko przed trendy. Wielkie wyzwanie, przed którym stanęli architekci z biura projektowego JT Grupa okazało się ogromną przyjemnością. A efekt końcowy jednocześnie zachwyca i zaskakuje. 

Kiedy architekci z pracowni JT Grupa przedstawili wizualizacje projektu aranżacji domu nad jeziorem właściciele uznali je za zbyt odważne. Ostatecznie jednak dali przekonać się do ich 100% realizacji, aby dzisiaj te budzące najwięcej wątpliwości elementy stały się tymi ulubionymi. Dom znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim na pięknej działce z bezpośrednim zejściem do jeziora. Budynek został zaprojektowany i wybudowany dziewięć lat wcześniej. Architekci nie ingerowali w jego bryłę i dostosowali się do istniejącego układu ścian, burząc tylko jedną z nich, korygując otwór na schody i poprawiając instalację elektryczną.

Rodzinny dom pełen sztuki

W domu mieszka młode małżeństwo z dwójką dzieci i cała rodzina do dyspozycji ma przestronny parter, na którym mieści się strefa dzienno-wypoczynkowa. Już od wejścia uwagę zwraca przestronna kuchnia otwarta na jadalnię, która dzięki wyburzeniu ściany pozwala prawie od wejścia zobaczyć przez okna taflę jeziora. Z kuchni przechodzimy do efektownej jadalni z dużym, rodzinnym stołem, a dalej do przestronnego salonu – serca domu. W pokoju dziennym stanął duży, komfortowy narożnik. Dodatkowo w pomieszczeniu wydzielono niewielką, bardzo prywatną strefę relaksu z leżankami. Na piętrze, na które prowadzą oryginalne, futurystyczne schody wygospodarowano miejsce na dużą sypialnię rodziców oraz pokoje dla synów.

To, co przyciąga wzrok to dopracowane do perfekcji detale i wiele dzieł sztuki, które wprowadzają w domu artystyczny, ale nadal przytulny oraz rodzinny klimat. To miejsce zdecydowanie magiczne oraz wyjątkowe, do którego chce się wracać, zapraszać gości i spędzać jakościowy czas. Każde pomieszczenie zostało zaaranżowane bardzo oryginalnie, z użyciem najwyższej jakości materiałów i wielce kreatywnym podejściem architektów do designu, projektowania i trendów. W domu, szczególnie na parterze, architekci postawili na sztukę. Szukano jej po aukcjach, galeriach, wystawach młodych artystów, a także na zamówienie. Do istniejącej rzeźby doprojektowano postument kamienno-drewniany i pięknie oświetloną postawiono w holu. Do obrazów JT Grupa zaprojektowała mosiężne ramy, na "szelkach", które przypominać mają galeryjne klimaty. Całość dopełnia duży format obrazu Tomasza Kołodziejczyka w jadalni, który idealnie współgra z działką. Na parterze, w każdym pomieszczeniu pojawia się projektowana elegancka listwa przypodłogowa wykonana z drewna i ciemnobrązowego marmuru Emperador Dark.

Kuchnia i jadalnia – miejsce na celebrowanie posiłków

Po wejściu do domu tuż za reprezentacyjnym przedsionkiem z efektowną szafą i siedziskiem odgrodzonym pięknymi, szklanymi drzwiami przechodzimy do holu z asymetrycznymi schodami. Na lewo znajdziemy urządzoną w bieli i drewnie kuchnię, która została zaprojektowana z myślą o komfortowym użytkowaniu – przygotowaniu oraz wspólnym spożywaniu posiłków. To dlatego w pomieszczeniu przy ścianie udekorowanej efektowną tapetą w żurawie i motyle (Wall&Deco "Żurawie") zagospodarowano miejsce na okrągły stół i cztery krzesła. Kiedy właścicieli odwiedzają goście tuż za kuchnią umiejscowiono przestronną jadalnię z ogromnym stołem i witryną z zastawą oraz minibarkiem. Piękny, unikatowy stół to projekt architektów z JT Grupa – ma 3 m długości, ale można rozłożyć go aż do 4 m. Blat złożony jest z drewna dębowego, delikatnie zakończonego obło, w które zagłębiony jest cienki spiek kwarcowy laminam staturaio venato, o szlachetnym rysunku kamienia. Całość dopełnia masywna, ale rozrzeźbiona mosiężna noga. Stół pomimo swojej masy jest lekki wizualnie. Przy nim stoją krzesła w intensywnym kolorze turkusu. Na ścianie nie mogło zabraknąć obrazu przywodzącego na myśl pomost nad jeziorem, które nota bene widać przez okno.

Strefa wypoczynkowa – serce domu

Jadalnia, zgodnie z zamysłem architektów na maksymalne otworzenie przestrzeni, płynnie przechodzi w salon. Strefy oddzielone są od siebie zaprojektowanymi przez JT Grupę ażurami stalowo-mosiężnymi na tyle krótkimi, aby obu pomieszczeń nie zamykać optycznie, ale jednak je zaznaczyć. I to nie zwykły salon, a przestronny pokój z rozłożystym narożnikiem marki Papadatos (z Mesmetric) i ogromnym oknem. Na przeciwko niego znajduje się piękna marmurowo-drewniana ściana, która w rzeczywistości jest zabudową projektu architektów z z dużymi frontami przesuwnymi, które w jednej części kryją TV wraz z głośnikami, w drugiej szafki na przechowywanie przedmiotów, a w trzeciej zabudowę kominka. Fronty przesuwne tworzą kompozycję niczym graficzny obraz poprzez nafrezowanie forniru w układ wieloboków. Dodatkowo niektóre pola wypełnione zostały spolerowaną blachą mosiężną. Dół zabudowy to kamienna nisza i zabudowa kominka, która jest nieco w głębi.

Do kominka asymetrycznie schodzą się płyty spieku kwarcowego. We wnęce zaaranżowano dodatkowe miejsce wypoczynkowe - na wieczór z książką lub kieliszkiem wina – z wygodnymi leżankami. Za nimi znajduje się regał autorstwa JT Grupa wykonany przez uzdolnionego ślusarza, który bez wątpienia w tym wnętrzu dał popis swoich umiejętności. Mebel to stalowe przekroje uzupełnione półkami drewnianymi bejcowanymi na kolor czarny. Regał jest lekki optycznie, pomimo swoich gabarytów, przez to nie przysłania ściany z piękną tapetą marki Wall&Deco „ House is my dress”. Z salonu można wrócić do głównego holu, a stamtąd przejść do toalety i pokoju gościnnego, który pełni także funkcję gabinetu. Znajdziemy w nim projektowaną zabudowę biurka, rozkładaną sofą oraz efektowną tapetę w małpy marki Cole&Son.

Schody – droga do prywatnego nieba

Klatka schodowa miękko nas wprowadza na piętro. To zdecydowanie jedna z perełek tego projektu. Podczas projektowania wnętrz zmieniono kształt otworu w stropie, na ścianę położono masywne marmurowe płyty, o pięknym rysunku, składane w motyla. Na ich tle umieszczono iście hollywoodzką klatkę schodową. Boki to dębina lakierowana na kolor złamanej bieli, a wypełnienie środka – dębina o pięknym głębokim kolorze brązu (fornir Orzech Canaletto). Na ścianie na klatce schodowej umieszczona została projektowana podświetlona rzeźba, która powstała przy współpracy z ślusarzem. Rzeźba składa się z koncentrycznych okręgów, wykonanych ze stalowych profili lakierowanych na czarno oraz polerowanej blachy mosiężnej. Jej przeskalowana forma dopełnia klatkę schodową, lekko podświetlając kamień i tworząc ciekawy efekt.

Schody prowadzą na piętro, na którym znajdują się sypialnie: przestronna dla rodziców i dwie dla dzieci. Na piętrze zagospodarowano także miejsce na pokój wypoczynkowy z telewizorem i sprzętem RTV. W sypialni rodziców oprócz wielkiego, wygodnego łóżka znajdziemy garderobę zaprojektowaną przez architektów w skórze, marmurze i szarym lakierze oraz szafę z pięknym fornirowanym wnętrzem przeznaczoną dla pana domu. W pokojach chłopców duża uwagę poświęcono przemyślanemu składowaniu zabawek. W ten sposób powstały ciekawe meble, jak „żyrafa” czy „plastry miodu”, skrzynie na klocki ozdobione klockami, regały i wąskie półki na książki.

Projekt docenili eksperci, którzy w ramach 2019-2020 European Property Awards przyznali mu wyjątkowe wyróżnienie Interior Design Private Residence.

Projekt: JT Grupa, Zdjęcia: Tom Kurek 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH