Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Field House. Projekt: Blank Architects. Fot. Piotr Krajewski, Fotografia Architektury

Zobacz galerię [16 zdjęć]

Field House. Projekt: Blank Architects. Fot. Piotr Krajewski, Fotografia Architektury
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
24 lip 2018 09:18

Dom stodoła - te projekty trzeba zobaczyć

Prosta, ale duża bryła zwieńczona dwuspadowym dachem, drewniana deska na elewacjach, okna wychodzące na wiejskie podwórko i okoliczną przyrodę – dla coraz większej ilości inwestorów tak wygląda wymarzony dom.

Dom ma prostą, wręcz ascetyczną bryłę o prostokątnej formie zwieńczonej dwuspadowym dachem. Z jej drewnianym wykończeniem koresponduje bogato użyta we wnętrzach liściasta sklejka, którą wykorzystano w roli zabudowy meblowej, podbitki poddasza, a nawet poręczy schodów. Drewnianej kompozycji dopełniają dębowe parapety oraz blaty i fronty kuchenne. Pomimo aparycji nawiązującej ściśle do wyglądu stodoły (zwłaszcza w wersji „zamkniętej”), dom ma klasyczny podział przestrzeni typowy dla domów jednorodzinnych. Na parterze zaplanowano otwartą strefę dzienną z salonem, kuchnią i jadalnią, na piętrze – sypialnie i łazienkę.

Nie każdy dom-stodoła to budynek zainspirowany jej formą. Niektóre domy to najprawdziwsze obiekty gospodarcze zaadaptowane na cele mieszkalne. Przykładem takiej inwestycji jest położony w dolinie Bagnes w szwajcarskich Alpach, dom The Larch Barn. Metamorfozy górskiej stodoły podjęli się architekci z pracowni Alp’Architecture Sàrl (www.alparchitecture.ch) na życzenie swoich klientów, pary, która upatrzyła sobie w niej swój całoroczny dom. Podstawowym życzeniem właścicieli było wykorzystanie wyłącznie naturalnych materiałów. Podczas projektowania braliśmy pod uwagę nawet takie aspekty jako szara energia innych materiałów – opowiada architekt Laurent Berset. Jak relacjonuje, projekt miał spełniać wymogi jednego z najbardziej rygorystycznych certyfikatów energooszczędności przyznawanych w Szwajcarii, Minergie P. Największym wyzwaniem była zatem integracja licznych instalacji, mających umożliwić uzyskanie potrzebnych parametrów (panele i kolektory solarne, wentylacja z rekuperacją) z wyglądem i charakterem tradycyjnej stodoły. Starania architektów sprawiły, że Larch Barn stała się pierwszym tego typu budynkiem ze wspomnianym certyfikatem w całej Szwajcarii.

Ograniczenie zużycia energii było priorytetem, ale nie jedynym aspektem, na który zwrócono uwagę. Podczas prac adaptacyjnych, oryginalna stodoła została całkowicie rozebrana, a pozyskane deski policzone po czym wyprostowane i ponownie zmontowane w warsztacie. Stojący obecnie na granicy lasu budynek został również znacznie rozbudowany względem swojego pierwowzoru. Różnica w wymiarach i kształcie nie jest jednak drastyczna, dzięki wysiłkom architektów. Dobudówkę zlokalizowano z tyłu budynku, tak aby nie zaburzyła ona wyglądu frontowej fasady; parter z kolei rozbudowano o pomieszczenia zlokalizowane pod ziemią, w nowo utworzonej, betonowej piwnicy. Znalazły się tam garaż, łazienka, wejście oraz schowek. Część budynku usytuowana nad ziemią zyskała nowy, drewniany szkielet, który na końcu zwieńczono odnowionymi starymi deskami.

4Buildings - nowe wydarzenie branży budowlanej w Polsce i cztery niezależne konferencje o najważniejszych trendach w budownictwie XXI wieku - już 15-17 listopada w Katowicach. Zarejestruj się teraz!

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH