Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Field House. Projekt: Blank Architects. Fot. Piotr Krajewski, Fotografia Architektury

Zobacz galerię [16 zdjęć]

Field House. Projekt: Blank Architects. Fot. Piotr Krajewski, Fotografia Architektury
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
24 lip 2018 09:18

Dom stodoła - te projekty trzeba zobaczyć

Prosta, ale duża bryła zwieńczona dwuspadowym dachem, drewniana deska na elewacjach, okna wychodzące na wiejskie podwórko i okoliczną przyrodę – dla coraz większej ilości inwestorów tak wygląda wymarzony dom.

Inną koncepcję rewitalizacji starej stodoły mieli architekci z brytyjskiego biura Hudson Architects (hudsonarchitects.co.uk). Angielskie małżeństwo, Alan i Laura, wymarzyli sobie dom na działce położonej wśród zielonych łąk Suffolk. Zaadaptowana na cele mieszkalne miała być stara drewniana stodoła, pochodząca jeszcze z XVII wieku i rozbudowana na przestrzeni czasu do dwóch, prostopadłych względem siebie budynków. Klienci pragnęli pięknego, współczesnego domu zamkniętego w historyczne ramy, przy jednoczesnym utrzymaniu charakteru i poczucia przestrzeni charakterystycznych dla stodoły – relacjonuje architekt Robin Bertram, Head of Housing and Design w pracowni Hudson Architects.

Podczas prac renowacyjnych architekci starali się w jak najmniejszym stopniu zmienić zewnętrzny wygląd budynku, zachowując aparycję tradycyjnej stodoły. Dlatego też największą i jedyną modyfikacją bryły budynku było usunięcie jednopiętrowej dobudówki w takim kształcie w jakim występowała w oryginale (była usytuowana nieco niżej) i zastąpienie jej inną, również jednokondygnacyjną bryłą, która utworzyła nowe wejście do stodoły. Pozostałe zmiany dotyczące zewnętrznej części budynku objęły jego ocieplenie, wymianę drewnianych desek i ułożenie nowej dachówki. Największym wyzwaniem była ochrona istniejącej struktury budynku. Ze względu na jej wiek, kluczowym aspektem była specyfikacja nowo użytych materiałów, detale technologiczne musiały być zaplanowane bardzo uważnie, tak aby zapewniały cyrkulację powietrza – wymienia Robin Bertram. Cokoły ścian pozostały niemal niezmienione, a ilość nowych okien ograniczono do minimum, tak aby stodoła nie wyglądała zanadto jak zwykły dom.

Rustykalna bryła kryje jednak na wskroś współczesne wnętrze. Strefa dzienna jest otwarta, z ultra-nowoczesną kuchnią, w której miejsce do przechowywania gwarantuje wysoka zabudowa a robocze blaty rozdzielono na dwie wyspy – jedną do zmywania, a drugą do gotowania. Wszystko wykończone na wysoki połysk i utrzymane w minimalistycznej formie. Wysoki sufit wsparty na zabytkowych drewnianych deskach, kontrastujących spektakularnie z białym tynkiem pozwolił na wkomponowanie we wnętrze przeszklonej antresoli. Na niej urządzono dwie sypialnie – dla gości oraz master bedroom połączoną z łazienką. W drugiej stodole urządzono salon wypoczynkowy z wysoką, wolno stojącą ścianą wykończoną ciemnoszarym tynkiem o aksamitnej fakturze harmonizującej z kolorowymi meblami wypoczynkowymi. W monolit wpisano nowoczesny kominek. Tworząc projekt architekci starali się zbudować konsekwentny dialog pomiędzy tym, co nowe a tym co stare, tradycyjne. Śmiało można rzec, że z udanym skutkiem.

Tekst: Anna Sołomiewicz

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH